جزئیات اجرایی روف گاردن

طراحی، ساخت و اجرای روف گاردن یکی از بخش های کاملا تخصصی در ساختمان سازی است. علاوه بر بخش طراحی، محاسبات فنی و انتخاب متریال که نیاز به آگاهی کافی دارد؛ اجرای روف گاردن نیز دارای نکات فنی بسیار مهمی است؛ که تنها مهندسانی با تجربه اجرا و نظارت چندین ساله از آنها آگاهی دارند. و این نکات در تمامی بخش های فنی سازه، ایزولاسیون و کاشت باید مد نظر قرار گیرند. در این مقاله مهمترین موارد از جزئیات اجرایی روف گاردن بر اساس تجربیات مهندسین اسپینگر ارائه شده است. که توجه به آنها در ساخت صحیح روف گاردن اهمیت زیادی دارد.

جزئیات اجرایی روف گاردن
اجرای عایق رطوبتی- روف گاردن مجتمع مسکونی مینا رزیدنس- شرکت اسپینگر

جزئیات اجرایی روف گاردن چیست؟

عموما وقتی جزئیات اجرایی روف گاردن مطرح می شود؛ تنها دیتیل فنی لایه بندی و ایزولاسیون روف گاردن مورد توجه قرار می گیرد. و سایر جزئیات اجرایی با توجه به مشخصات فنی مهندسی بام یا محوطه سازی اجرا می شود. جزئیات اجرایی روف گاردن شامل تمامی دیتیل اجرایی در بخش های الکتریکال، مکانیکال، شیب بندی، دیوار چینی، کف سازی، ایزولاسیون، خاکریزی بستر کاشت و حتی کاشت است. در حقیقت دیتیل فنی بام سبز و باغ بام، چیزی ما بین استانداردهای اجرایی سازه و فضای سبز است. از آنجا که در بسیاری از موارد دیتیل فنی مشخصی برای اجرا وجود ندارد؛ این جزئیات اجرایی توسط مهندس فنی یا مهندس ناظر ارائه می شود.  که باید بر اساس اصول استاندارد موجود و شرایط پروژه مشخص شود. و چیزی فراتر از صرف لایه بندی روف گاردن است.

برای آشنایی بیشتر با اجرای روف گاردن  می توانید مقالهطراحی و اجرای روف گاردن در تهرانرا مطالعه نمایید.

 

اهمیت توجه به جزئیات اجرایی روف گاردن چیست؟

روف گاردن فضایی سبزی بر روی بام است. اجرای دقیق و صحیح آن به دو دلیل اهمیت زیادی دارد. مورد اول از نظر ایمنی است. هر گونه خطا در اجرا مانند اشتباه در محاسبه بار، ایزولاسیون، شیب بندی و غیره می تواند ایمنی سازه را به خطر بیاندازد. به همین دلیل باید نکات ایمنی به شدت در آن رعایت شود. مورد دوم محدودیت در عیب یابی و رفع مشکل در روف گاردن است. به دلیل شرایط خاص بام قابلیت تخریب سازه ای بدون آسیب رساندن به بخش های دیگر کم است. علاوه بر آن بسیاری از موارد مانند نشت های ایزولاسیون به صورت موردی قابل تصحیح نیستند. و برای بر طرف کردن مشکل آنها تمام بام باید از اول ایزوله شوند.

یا به طور مثال در پروژه های کشت شده، جمع آوری گیاهان، خارج کردن خاک و بازکاشت بدون آسیب گیاهان تقریبا غیر ممکن است. به همین دلیل بسیاری از پروژه های روف گاردن به هر شکل اجرا شوند، تقریبا بعد از آن دست نخورده خواهند ماند. و در صورت وجود ایراد بدون کاربری رها می شوند. در نتیجه رعایت جزئیات اجرایی روف گاردن به صورت صحیح اهمیت زیادی در آن دارد. در ادامه بعضی از جزئیات اجرای روف گاردن که از ابتدا باید مورد توجه قرار گیرد یا معمولا ندیده گرفته می شود، شرح داده شده اند.

جزئیات اجرایی شیب بندی روف گاردن

شیب بندی یکی از بخش های رایج در فرآیند ساخت بام است. با این وجود رعایت شیب بندی در روف گاردن بیشتر از بام های عادی اهمیت داد. زیرا علاوه بر آب باران، اضافی آب آبیاری نیز بخشی از آب خروجی خواهد بود. و به طور معمول روف گاردن بیشتر از بام معمولی در معرض آب قرار می گیرد. حتی باید توجه کرد بر اساس میزان پوشش گیاهی و پراکندگی آنها ممکن است به تقسیمات کوچکتری برای شیب بندی و قرار دادن خروجی فاضلاب نیاز باشد. تا از جریان پیدا کردن آب و گل در کل بام جلوگیری شود. و یا برای خروجی زهکش از قطر لوله بیشتری استفاده شود. به طور مثال در بام هایی که روف گاردن تنها در بخشی از آنها اجرا می شود، شیب بندی این محدوده و محل خروجی آب آن جدا از سایر بام و به خصوص بخش های تاسیساتی قرار می گیرد.

جزئیات اجرایی روف گاردن
آماده سازی بام جهت اجرای روف گاردن پروژه مسکونی صالحی – شرکت اسپینگر

جزئیات اجرایی ایزولاسیون روف گاردن

اطلاعات فنی لایه بندی و ایزولاسیون از اطلاعات رایج و مشخص است. اما نکته مهم در هنگام عایق بندی و ایزولاسیون آشنایی با لایه ها، ترکیب بندی آنها و هدف کاربری آنهاست. به طور مثال در بام های متراکم باید از دیتیل اجرایی برای بام های متراکم و حجم خاک بالای ۶۰ سانتیمتر استفاده کرد. در این موارد معمولا ضخامت زهکش و ممبران بیشتر از بام های سبز گسترده خواهد بود. علاوه بر آن یکی دیگر از نکات مهم ترتیب درست لایه بندی است.

جزئیات اجرایی روف گاردن
نصب لایه زهکشتراس سبز و فضای داخلی ساختمان دربند – شرکت اسپینکر

در بین لایه های روف گاردن ژئوتکستایل و فیلتر خاک از موارد شبیه به هم هستند. گاهی بعضی از افراد غیر متخصص از ژئوتکستایل  علاوه بر روی ممبران، به جای فیلتر محافظ خاک نیز استفاده می کنند تا در هزینه ها صرفه جویی داشته باشند. در حالیکه ژئوتکستایل به خوبی آب را از خود عبور نداده، باعث آب ماندگی می شود. یا  در بسیاری موارد کارگران آموزش ندیده لایه های ممبران را به خوبی اتو نکرده و منافذ باز در بین آنها می گذارند. این در حالی است که اتوی دقیق و یکدست بدون هیچ گونه نشتی یکی از پایه های اساسی در اجرای درست جزئیات روف گاردن است.

علاوه بر آن توجه به اجرای ایزوگام یا قیرگونی جدا از عایق بندی روف گاردن، استفاده از ممبران آنتی روت، به کار بردن متریال با مشخصات فنی مناسب پروژه، تست آب بندی صحیح، عایق سازی دقیق باکس های کشت، اتصال درست عایق بندی به لوله های خروجی زهکش و بسیاری از این موارد نیاز به دیتیل تخصصی و تجربه کافی در اجرا دارد. در حالیکه جزئیات فنی آنها به طور معمول در دسترس نیست.

جزئیات اجرایی روف گاردن

عایق بندی روف گاردن

جزئیات کف سازی

یکی از نکات مهم در اجرای کف سازی روف گاردن اولویت اجرا با پد استایل یا شاسی کشی، نسبت به کف سازی مستقیم بر روی زمین است. از آنجا که در کف سازی بالاتر از سطح پایه بام، لوله کشی ها، تاسیسات الکتریکی و مکانیکی به خوبی در فاصله کف اجرایی و کف بام می توانند قرار بگیرند؛ دسترسی به آنها بیشتر است. و فرآیند نگهداری و تعمیر بهتر صورت خواهد گرفت.

انواع روف گاردن
مطالعه این مقاله

ضمن آنکه اجرای دقیق کف سازی نیز اهمیت زیادی دارد. کف روف گاردن به عنوان یکی از کف سازی های پر مصرف در نظر گرفته می شود. ضمن آنکه اجرای درست متریال کف سازی برای مقاومت در برابر باران، آفتاب و یخ زدگی اهمیت دارد. این کف سازی مقاومت مناسب برای حرکت را نیز داشته باشد. به طور مثال در کف کاذب دارای لغزش نباشند و به خوبی تثبیت شده باشند. در بخش های دارای خاک و چمن طبیعی و یا گراول به خوبی محصور شده باشند. تا خاک و سنگ در سایر بخش ها پخش نشود. جزئیات اجرایی کف سازی در روف گاردن نیاز به دیتیل کامل و دقیق برای اجرای متریال های متفاوت در کنار هم دارد. و نحوه اتصال متریال ها و فضاها به یکدیگر باید به صورت جداگانه مشخص شده باشد.

جزئیات اجرایی روف گاردن
روف گاردن پروژه مدرسه عالی ولیعصر – شرکت اسپینگر

جزئیات الکتریکال و مکانیکال

برق

نقشه های الکتریکال و مکانیکال برای روف گاردن باید بر اساس روف گاردن طراحی شود. در بسیاری موارد همان نقشه الکتریکال و مکانیکال پایه بام برای روف گاردن استفاده می شود. در حالیکه به صورت اصولی نقشه الکتریکال بام بر اساس پلان نور پردازی و محل قرارگیری تاسیسات برقی باید طراحی شود. تا بعد از اجرای روف گاردن نیاز به سیم کشی روکار نباشد.

لوله کشی آب و فاضلاب

در خصوص سیستم آبیاری و فاضلاب نیز، طراحی آن حتما باید بر اساس فضای سبز روف گاردن طراحی شود. هر یک از بخش های فضای سبز نیاز به ورودی و خروجی آب مشخص دارند. و در صورت طراحی نامناسب مشکلات زیادی برای نگهداری گیاهان بوجود می آید. به طور مثال خروجی باکس های کشت به دلیل جزئیات زیاد اجرایی بعضی اوقات حذف می شوند. و این در حالی است که حتی با آبیاری دقیق، در زمان بارش های فصلی آب ماندگی شدید برای باکس های کشت ایجاد می شود. به همین دلیل نقشه دقیق ورودی و خروجی آب باید بر اساس پلان نهایی روف گاردن طراحی شود.

عایق بندی روف گاردنعایق بندی روف گاردن

جزئیات اجرایی باکس های کاشت روف گاردن چیست؟

باکس های کشت گیاهی در روف گاردن می توانند به صورت متحرک یا ثابت طراحی شوند. باکس های متحرک مانند انواع فلاورباکس بهتر است به صورت استاندارد تهیه شوند. در یک فلاورباکس استاندارد ابعاد مناسب رعایت شده است. فلاورباکس دارای زهکش کافی، فضای مناسب خروجی آب و سینی جمع آوری آب اضافی است. ضمن آنکه مقاومت کافی را در برابر عوامل اقلیمی خواهد داشت.

در باکس های کشت ثابت که مانند باغچه در کف بام ایجاد می شوند، جزئیات اجرایی بیشتر و دقیق تر از باغچه ها در سطح زمین است. دیواره باکس کشت در روف گاردن از هر متریالی ساخته شود باید تا بالای سطح خاک آب بندی شود. و لایه ها بندی ممبران ضد ریشه نیز حداقل تا سطح خاک انجام شود. ورودی آب و خروجی فاضلاب باکس همزمان با ساخت فضای کشت اجرا شود. و کف باکس کشت شیب بندی به سمت خروجی آب داشته باشد. در صورت وجود نورپردازی نیز سیم کشی قبل نما انجام شود.

در نقشه جزئیات اجرایی باکس کشت روف گاردن، جزئیات سازه ای، اتصال باکس کشت با کف و دیواره جان پناه بام، محل ورودی و خروجی آب، شیب کف، لایه بندی دقیق با ریز مشخصات متریال و ترتیب قرارگیری باید مشخص باشد. علاوه بر آن با توجه به پلان کاشت و ابعاد باکس کشت جزئیات لایه بندی و سایر ویژگی های فنی در باکس های عمق ۶۰ سانتیمتر به بالا با باکس های کم ارتفاع متفاوت خواهد بود.

لایه بندی بام سبزلایه بندی بام سبز

جزئیات اجرایی خاکریزی و کاشت گیاهان

یکی از جزئیات اجرایی روف گاردن که دیتیل و دستورالعمل آن معمولا توسط مهندسین تهیه نشده و ارائه نمی شود؛ پلان کاشت گیاهی و جزئیات اجرایی خاکریزی و کاشت گیاه است. این بخش از دیتیل اجرایی روف گاردن یکی از ملزومات اساسی اجرایی است. زیرا در آن ترکیب بندی لایه های خاک، مشخصات هر یک از لایه ها، ترکیب دقیق خاک روف گاردن و مشخصات فنی آن و روش خاکریزی مشخص می شود. در کنار آن تثبیت گیاهان با ارتفاع بالای یک و نیم متر در بام نیاز به قیم یا انکراژ دارد. که بر اساس نوع پروژه جزئیات فنی آن نیز باید توسط طراح فاز دو در اختیار مجری قرار بگیرد. باید توجه کرد که جزئیات اجرایی روف گاردن تنها بخش های سازه ای نیست. و جزئیات اجرایی خاکریزی، کاشت و تثبت گیاهان نیز بخش مهم و جدایی ناپذیر از آن است.

برای آشنایی بیشتر با تثبیت گیاهان در روف گاردن  می توانید مقالهانکراژ درخترا مطالعه نمایید.

جزئیات اجرایی روف گاردن
روف گاردن ساختمان مسکونی رازقی – شرکت اسپینگر

 

اجرای روف گاردن
بنر اجرای روف گاردن
دانلود کاتالوگ اسپینگر
دانلود کاتالوگ اسپینگر

برخی پروژه های اجرا شده

پروژه مسکونی نیاوران

آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار:
مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع

پروژه پرنسا مال

آدرس: تهران – خیابان صابونیان
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۷
طراح: مهندسین مشاور دات
مساحت پروژه: ۲۳۰۰ متر مربع

پروژه شاد آباد

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
طراح پروژه: دفتر معماری فرحو
مساحت پروژه: 90 متر مربع

ساختمان مسکونی رزاقی

آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع

مسکونی مینا رزیدنس کیش

آدرس: جزیره کیش
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۹
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۶۰۰ متر مربع

روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع

مشاهده پروژه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: این محتوا شامل قوانین کپی رایت می شود.
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟