مبلمان در روف گاردن: معرفی انواع فلاورباکس

امروزه فضای سبز نیازمند کیفیتی متفاوت از گذشته است. اجرای آسان، سریع، متنوع و مقرون به صرفه از اولویتهای طراحی محسوب می شود. فلاورباکس ها با تنوع بسیار بالا از بهترین ابزارها برای اجرای فضای سبز هستند. در مقاله قبل اسپینگر ( espinger ) به تعریف فلاورباکس، ویژگی ها، مزایا و معایب آن پرداخته شد. در این متن انواع فلاورباکس و مشخصات آنها معرفی می گردد.

فلاورباکس از چه جنس هایی ساخته می شود؟

همانطور که گفته شد فلاورباکس ها می توانند با انواع متریال تولید شوند، شامل: فایبرگلاس، PVC، کامپوزیت، فلز، سفال، سنگ طبیعی، بتن،چوب های طبیعی و فرآوری شده. هر یک از این مواد بر اساس مشخصات خود درساخت انواع خاصی از فلاورباکس ها به کار می روند. در نتیجه بر اساس هدف طراحی یک یا چند نوع از این محصولات برای پروژه مناسب خواهند بود.

برای مطالعه بیشتر درباره تعریف فلاورباکس می توانید مقاله فلاورباکس چیست؟ “ را مطالعه نمایید.

 

فلاورباکس
Planting Box, Old town flower box

پلاستیک

به دسته ای از مواد مصنوعی که از فرآیند پلیمریزاسیون تولید می گردد، پلاستیک گفته می شود. یکی از پرکاربردترین انواع پلاستیک در تولید فلاورباکس PVC (پلی وینیل کلراید) نام دارد. این ماده دارای وزن سبکی است؛ و برای تولید باکس های سبک به خصوص آویز بسیار مناسب است. با وجود مقاومت دمایی نسبتا خوب، تنش های گرمایی و سرمایی شدید به آن آسیب می رساند. انواع پلاستیک نسبت به سایر متریال ها از استحکام و مقاومت کمتری برخوردار است.

به دلیل روش تولید شیمیایی PVC تنوع رنگی در آن بسیار بالاست، و بر اساس قالب در هر سایز و شکلی قابل تولید است. باکس های پلاستیکی تقریبا ارزان ترین نوع باکس های موجود در بازار هستند. اما در طرح های خاص و تعداد کم نیاز به ساخت قالب ویژه داشته و مقرون به صرفه نیست.  این نوع از باکس برای مصارف خانگی و محدود از گزینه های بسیار مناسب به شمار می آید.

 

فلاورباکس پی وی سی، فضای سبز
کاربرد فلاورباکس PVC در طراحی فضای رو باز

کامپوزیت

در مهندسی مواد کامپوزیت به موادی گفته می شود که از یک فاز زمینه (ماتریکس) و یک تقویت کننده (پر کننده) تشکیل شده است. کامپوزیت های مصنوعی انواع بسیار گسترده ای دارند که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از پرکاربردترین انواع کامپوزیت در ساخت فلاورباکس، فایبرگلاس است. ماده تشکیل دهنده این نوع کامپوزیت از ترکیب الیاف شیشه و رزین بدست می آید.

فلاورباکس فایبرگلاس چه ویژگی هایی دارد؟

باکس های فایبرگلاس با وجود وزن کم از استحکام بسیار بالایی برخوردار هستند.  اجسام نوک تیز یا ریشه درختان به آنها آسیب وارد نمی کند؛ اگرچه در فشار شدید دارای حالت شکنندگی  هستند؛ مقاومت این نوع باکس بسیار بیشتر از باکس های پلاستیکی است؛ و نسبت به تنش های دمایی گرما و سرما مقاومت خوبی دارند. تنوع رنگ و بافت آنها بسیار بالا بوده و بر اساس نوع قالب در هر شکلی می توانند تولید شوند. از معایب این نوع باکس می توان به هزینه نسبتا بالای آن اشاره کرد. این نوع باکس به خاطر نیاز به قالب پایه برای تولید، در تعداد کم یا تکی مقرون به صرفه نیست؛ و بیشتر محصولات موجود در بازار در طراحی استفاده می شوند.

فلاورباکس
استفاده از فلاورباکس فایبرگلاس برای طرح های مدرن

چوب

نمای چوب یکی از پرطرفدارترین نماهای فلاور باکس است. باکس های چوبی به دلیل ارائه بافت طبیعی و زنده هارمونی خوبی با طراحی های سبز ایجاد می کنند. ترکیب باکس چوبی با سایر سازه های چوبی مانند آلاچیق و پرگولا نیز فضای زیبایی بوجود می آورد. در تولید باکس های چوبی از چوب طبیعی، انواع ترموود و وودپلاست استفاده می شود.

 نکته مهم در این گروه تفاوت متریال نما از باکس داخلی است. چوب طبیعی و انواع ترموود در تماس مستقیم با خاک و رطوبت آسیب می بیند. وود پلاست (چوب پلاستیک) به دلیل داشتن موادترکیبی پلاستیک، در برابر پوسیدگی مقاوم است؛ اما فرم تولید شاخه ای آن استحکام لازم در ساخت فلاورباکس را ایجاد نمی کند. به همین دلیل برای تولید این نوع از باکس ها، باکس اصلی کشت از ورق گالوانیزه، فایبرگلاس و PVC انتخاب می شود؛ و نما روی آن نصب می گردد. باکس داخلی و نما می توانند به صورت متصل یا جدا از هم تولید شوند. که در انواع جدا باکس داخلی به راحتی قابل تعویض خواهد بود.

باکس های چوبی بسته به جنس نما و باکس داخلی، طیف وزنی و هزینه ی متفاوتی دارند. از آنجاکه سازه به صورت دولایه است، استحکام بالایی دارد. باکس و نما می تواند توسط آهنگر و نجار تولید شود، در نتیجه طرح های سفارشی آن به راحتی قابل اجراست. میزان ماندگاری نما در برابر پوسیدگی در چوب طبیعی کم، در وودپلاست زیاد و در ترموود مابین آنها است.

 

فلاورباکس
فلاور باکس های چوبی با طراحی خاص

فلز

فلاورباکس فلزی از انواع ورق آهن تولید می شود. معمولا به دلیل جلوگیری از خوردگی ورق گالوانیزه برای تولید به کار می رود؛ و برای مقاومت بیشتر نیز با رنگ کوره ای رنگ می شود. اما در سال های اخیر کاربرد نمای زنگ زده در طراحی مدرن مرسوم شده که در آن از ورق کورتن استفاده می شود.

باکس های فلزی دارای وزنی بیشتر از باکس های پلاستیک و کامپوزیت و کمتر از باکس های سنگی و بتنی هستند. و نسبت به وزن خود، از مقاومت و استحکام بالایی بر خوردارند. این نوع باکس با وجود وزن نسبتا بالا عموما قابل جابجایی است. و تنها در ابعاد بزرگ درختی، نیاز به استفاده از ماشین آلات دارند. از آنجاکه برش و جوشکاری فلز به راحتی در کارگاه های خصوصی قابل اجراست، برای طراحی های خاص مناسب هستند. همینطور هزینه تولید آنها به نسبت مقاومت و ماندگاری باکس مقرون به صرفه است. در تولید باکس های فلزی باید به ایجاد زهکش در کف باکس برای خروج اب اضافی حتما توجه شود.

فلاورباکس چیست؟
مطالعه این مقاله

عموما باکس های فلزی به دو شکل تولید می شوند. باکس های فلزی یک لایه با ورق گالوانیزه، رنگ کوره ای یا فولاد کورتن (نمای زنگ زده )،که در آنها نمای باکس همان نمای فلز باکس است. و دوم باکس های دولایه که در داخل باکس فلزی قرار می گیرد و نمای آن با یکی از انواع متریال ها مانند چوب طبیعی، ترمووود، وودپلاست یا کامپوزیت نمای ساختمان روکش می شود. به همین دلیل باکس ها فلزی طیف وسیعی از رنگ و بافت را بر اساس متریال می توانند داشته باشند.

 

فلاورباکس ورق کورتن
باکس با ورق کورتن در طراحی منظر مدرن

سفال

از قدیم سفال برای ساخت گلدان کاربرد داشته است. با وجود تنوع بالای محصولات امروز، سفال به خاطر رنگ طبیعی، وزن سبک و بافت ظریف در بسیاری از طرح ها استفاده می شود. سفال علاوه بر حالت طبیعی به صورت لعاب دار نیز تولید می شود. از نظر رنگ بندی سفال به رنگ طبیعی خاک و رنگ های لعاب تولید می شود. این دسته از فلاورباکسها در طراحی های سنتی و باغ های قدیمی کابرد زیادی دارند.

از ویژگی های مهم سفال شکنندگی آن است. به همین دلیل استفاده از آنها در فضاهای بسیار پر تردد و محیط بازی کودکان توصیه نمی شود. باکس های سفالی به دلیل وزن نسبتا سبک کاربری آسانی دارد. و از آنجاکه سفال به شکل سنتی در ایران تولید می شود، از نظر هزینه بسیار مقرون به صرفه است. باکس ها و گلدان های سفالی آب را از خود عبور نمی دهند و به سوراخ زهکش جهت خروج آب اضافی نیاز دارند.

 

سفال، گلدان سفالی
استفاده از ظروف سفالی با لعاب رنگی در فضای سبز

سنگ

فلاورباکس های سنگی از انواع سنگ های طبیعی ساخته می شوند. این نوع از فلاورباکس ها دارای وزن بسیار زیادی هستند. در انواع بزرگ برای جابجایی و تعویض به استفاده از ماشین آلات حمل و نقل نیاز دارند. با این وجود به دلیل بافت طبیعی زیبا، عدم قابلیت جابجایی آسان و مقاومت، در بسیاری از فضاهای عمومی مورد استفاده قرار می گیرند. باکس های سنگی با کنده کاری های ویژه در طرح های کلاسیک و باکس های ساده در طراحی های مدرن بسیار کاربرد دارند.

از نکات مهم برای باکس های سنگی توجه به قابلیت زهکشی آنهاست. بسیاری از انواع سنگ هایی که برای این منظور استفاده می شوند، آب را از خود عبور نمی دهند. به همین دلیل باید حتما سوراخ های زهکش در کف باکس ایجاد شود. علاوه بر آن استفاده از سنگ های نامناسب، پوک یا دارای ترک در طول زمان باعث آسیب دیدن باکس می شوند.

 

فلاورباکس
کاربرد باکس های سنگی با حکاکی ویژه

بتن

فلاورباکس های بتنی، در سالهای اخیر بسیار مورد استفاده قرار گرفته اند. بتن دارای مقاومت بسیار زیاد و وزن بالاست. از این نظر فلاورباکس های بتنی و سنگی شبیه به یکدیگر هستند. با این تفاوت که مقاومت باکس های بتنی در برابر فشار و ضربه بیشتر از باکس های سنگی است.

باکس های بتنی به دلیل وزن زیاد نیاز به ماشین آلات برای جابجایی دارند. و کار تعویض و تغییر آنها سخت خواهد بود. با این وجود به دلیل استحکام بالا و عدم تحرک، در فضاهای عمومی و شهری کاربرد زیادی دارند. برای تولید باکس های بتنی نیز قالب گیری صورت می گیرد. در نتیجه طرح های رایج بازار در دسترس خواهند بود.

بافت های متفاوت و طیف رنگی طوسی در بتن، برای طراحی های مدرن بسیار استفاده می شود. همینطور در طرح های مینیمال می توان از آن استفاده کرد. اما این تنوع رنگی به طیف طوسی محدود می شود. هزینه تولید باکس های بتنی بسیار کمتر از باکس سنگی بوده و فرآیند تولید سریعتری دارند.

 

فلاورباکس بتنی
استفاده از بتن در طراحی های مدرن و مینیمال

 

 

جدول مقایسه ویژگی های انواع فلاورباکس

انواع فلاورباکس

 

علاوه بر جنس فلاورباکس، یکی دیگر از روش های تقسیم بندی آنها بر اساس روش کاربری است. بر این اساس فلاورباکس به سه شکل زمینی، دیواری و معلق ساخته می شود. انواع زمینی که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند، به طور مستقیم روی سطح گذاشته می شوند. باکس های دیواری توسط اتصالات و آویزهای مخصوص به دیوار متصل می گردند. و انواع آویز که بیشتر در محیط های خانگی و تفریحی خصوصی کاربرد دارند، با قلاب آویزان می شوند.

اجرای روف گاردن
بنر اجرای روف گاردن
دانلود کاتالوگ اسپینگر
دانلود کاتالوگ اسپینگر

برخی پروژه های اجرا شده

پروژه مسکونی نیاوران

آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار:
مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع

پروژه پرنسا مال

آدرس: تهران – خیابان صابونیان
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۷
طراح: مهندسین مشاور دات
مساحت پروژه: ۲۳۰۰ متر مربع

پروژه شاد آباد

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
طراح پروژه: دفتر معماری فرحو
مساحت پروژه: 90 متر مربع

ساختمان مسکونی رزاقی

آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع

مسکونی مینا رزیدنس کیش

آدرس: جزیره کیش
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۹
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۶۰۰ متر مربع

روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع

مشاهده پروژه ها

2 نظر برای مقاله “معرفی انواع فلاورباکس

    • خانم مهندس لطفی :

      با سلام.
      انواع فلاورباکس آویز و بلند گزینه های مناسبی هستند. که تا حد امکان فضای بالکن را اشغال نکرده و یا از فضای غیر قابل استفاده در آن استفاده کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: این محتوا شامل قوانین کپی رایت می شود.
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟