آشنایی با انواع فلاورباکس چوبی – چوب طبیعی، ترمووود ، وودپلاست

فلاورباکس ها بخش مهمی از مبلمان فضای سبز را به خود اختصاص می دهند. به خصوص که تنوع بالا و کاربرد آسان مهمترین مزیت آنها در طراحی و اجرا شناخته می شود. اولین ویژگی مورد توجه در انتخاب فلاورباکس، متریال سازه و نمای آن است. متریال بسیاری از صفات مانند وزن، مقاومت، طول عمر، تنوع شکل و طیف رنگی را تعیین می کند. فلاورباکس چوبی اولین و رایج ترین نوع باکس کشت هستند؛ که در این مقاله اسپینگر ( espinger ) به معرفی آن پرداخته است. و با همین روش در مقالات آینده انواع باکس های کشت به صورت مجزا و با جزئیات معرفی خواهند شد.

فلاورباکس های چوبی به همراه انواع فلزی و پلاستیکی جزء سه گروه اصلی باکس های پر کاربرد هستند. تنوع بالای باکس های چوبی در ابعاد، اندازه و داشتن بافت طبیعی و طیف رنگی گرم نکات اصلی در انتخاب آنهاست. و به همین دلیل از پرکاربردترین باکس ها در طراحی روف گاردن محسوب می شوند. با این وجود فلاورباکس های چوبی دارای مزیت ها و معایب خاص خود هستند؛ که بر نوع کاربری اثر زیادی خواهد داشت. به طور مثال در روف گاردن هایی با آب و هوای سخت وودپلاست گزینه مناسب تری برای فلاورباکس است. در حالیکه در باکس های درختی خانگی می تواند از چوب طبیعی و ارزان قیمت استفاده کرد. در نتیجه انتخاب فلاورباکس چوبی مناسب بر اساس نوع کاربری و هدف اهمیت زیادی در طراحی خواهد داشت.

برای مطالعه بیشتر درباره انواع فلاورباکس می توانید مقاله   ”  نکات مهم در انتخاب فلاورباکس ” را مطالعه نمایید.

فلاورباکس چوبی

انواع فلاورباکس چوبی

فلاورباکس های چوبی در بازار امروز تنوع متریال بالایی نسبت به گذشته دارند. چوب های طبیعی و مصنوعی با تنوعی بالا از رنگ و بافت تولید می شود. که از نظر وزن، مقاومت و قیمت با یکدیگر متفاوت هستند. و حتی در ساختار سازه ای می توانند به عنوان بدنه اصلی یا نما استفاده شوند. دو روش اصلی دسته بندی  در فلاورباکس ها مربوط به نوع چوب مصرفی و دیتایل سازه ای باکس ها است. این دسته بندی ها در ادامه به تفکیک عنوان شده اند.

تقسیم بندی بر اساس نوع چوب

چوب طبیعی

چوب طبیعی یکی از اولین موادی است که برای ساخت جعبه های کشت مورد استفاده قرار می گرفت. در گذشته گلدان های کوچک و متوسط عموما از سفال و باکس های کشت بزرگ از انواع چوب طبیعی ساخته می شدند. اما امروز انتخاب چوب طبیعی برای فلاورباکس بر اساس نوع طراحی، دسترسی به متریال و یا بودجه بندی است. رنگ، بافت و مقاومت چوب ها بر اساس گونه درختان تفاوت زیادی دارد. به طور مثال چوب بعضی از درختان مانند سدر و سرخدار مقاومت زیادی به رطوبت دارند. در حالیکه چوب هایی مانند گردو و آبنوس رنگ زیبا و شکل پذیری بهتری در سازه های دستی دارند. در نتیجه اولین قدم در ساخت فلاورباکس با چوب طبیعی بررسی آب و هوای منطقه و شناخت چوب های مناسب و در دسترس است.

چوب طبیعی در حالت عادی مقاومت کمی نسبت به رطوبت و پوسیدگی دارد. به همین دلیل در فضای بیرون عمر کمی خواهد داشت. در حالیکه طی فرایند هایی مانند خواباندن در روغن و یا پوشاندن با کیلر و سیلر، عمر آنها به صورت موثر قابل افزایش است. با این وجود به دلیل هزینه بالای فرآیندهای دستی روی چوب، چوب طبیعی کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. و باکس های چوب طبیعی معمولا به عنوان جعبه کشت درخت، باکس های خانگی و مصارف محدود به کار می روند. چوب های مناسب رایج برای ساخت فلاورباکس ساج برمه ای، بلوط و ایروکو هستند. علاوه بر آن چوب درختان سدر، سرخدار و گردو هم برای این کار مناسب است. اما به دلیل هزینه بالا کمتر در ایران به کار می رود.

فلاورباکس چوبی
استفاده از چوب طبیعی برای ساخت فلاورباکس

ترموود

شکلی از چوب های فرآوری شده ترموود است، که کاربرد زیادی در طراحی و معماری دارد. برای تولید ترموود چوب خام در محیط بدون اکسیژن تحت گرمادهی بالا با بخارآب و جریان هوا قرار می گیرد. به این ترتیب رطوبت مغز داخلی چوب به شدت کاهش پیدا می کند؛و ضمن تبخیر اسید موجود در بافت چوب، همه حشرات و آلودگی های زیستی چوب از بین می روند. این روش گرمادهی باعث بالارفتن عمر چوب می شود؛ و مقاوت آن را در برابر نور خورشید، رطوبت، تغییرات دمایی و حشرات موذی افزایش می دهد.به همین دلیل ترموودها انتخاب مناسبی برای نمای خارجی و دکوراسیون داخلی هستند. در سال های اخیر برندهای زیادی از ترموود به ایران وارد شده است؛ و علاوه بر آن برندهای داخلی ترموود هم به خوبی در حال فعالیت هستند.

از ترموود معمولا در ساخت باکس های دولایه استفاده می شود. به این صورت که باکس داخلی از فلز یا پلاستیک ساخته می شود. و ترموود تنها در نمای خارجی به کار می رود. از آنجا که تماس مستقیم ترموود با خاک مرطوب سرعت پوسیدگی آن را افزایش می دهد. بهتر است به شکل مستقیم با خاک در تماس نباید. همینطور استفاده از ترموود برای تحمل وزن زیاد مناسب نیست. و در باکس های بزرگ باید از باکس داخلی فلزی برای تحمل بار استفاده کرد. با این وجود ترموود ها نزدیک ترین متریال به چوب طبیعی هستند. ضمن آنکه مقاومت بسیار بالایی در مقایسه با چوب طبیعی دارند. به همین دلیل در طراحی ها نمای گرم و طبیعی چوبی با دوام مناسب بوجود می آورند. مزیت مهم دیگر فلاورباکس ترموود وزن کمتر آن نسبت به وود پلاست است .

فلاورباکس چوبی

استفاده ار ترموود برای ساخت فلاورباکس هماهنگ با کف در روف گاردن

وودپلاست

چوب پلاست، وودپلاست Wood Plastic Composite یا در اختصار WPC نوعی کامپوزیت از ترکیب فیبر چوب و ترموپلاستیک است. وودپلاست و ترموود بهترین جایگزین برای چوب طبیعی در طراحی محسوب می شوند. و به دلیل استفاده از ضایعات چوب و خاک اره اثر مهمی در کاهش قطع درختان برای تولید محصولات چوبی دارند. وودپلاستها به دلیل ترکیبات ترموپلاستی مقاومت بالایی در برابر خط و خش، رطوبت، تغییرات دمای هوا، اشعه UV و ضربه دارند. به همین دلیل مقاومترین متریال چوبی برای استفاده در فضای بیرون هستند. البته فلاورباکس های ساخته شده از وودپلاست نیز مانند ترموود عموما دو جداره بوده، و باکس داخلی از فلز یا پلاستیک ساخته می شود.

فلاورباکس سنگی
مطالعه این مقاله

ترموود تنوع رنگ و طرح شبیه به چوب دارد. با این وجود حس آن از نظر بافت و استفاده در کاربری مستقیم، شبیه به محصولات کامپوزیت است. انواع وودپلاست وزن بیشتری نسبت به ترموود و چوب طبیعی دارند که استفاده آنها برای روف گاردن را محدود می کند. اما مقاومت بالای آنها در فضای بیرون از مهمترین مزیت های کاربرد آن در روف گاردن به حساب می آید. به همین دلیل تنها زمانی در روف گاردن استفاده می شود، که بار وزنی آن کاملا محاسبه شده باشد. استفاده از فلاورباکس های وودپلاست به دلیل مقاومت بالا و نمای شبیه به چوب کاربرد زیادی در محوطه،روف گاردن و تراس دارد. به خصوص که می توان از وودپلاست مشابه با کفپوش یا دیوار پوش استفاده کرد. از آنجاکه مقاوم تر از سایر محصولات چوبی است، اولین گزینه برای فلاورباکس های چوبی در آب و هوای سخت می تواند باشد.

فلاورباکس چوبی
استفاده از فلاورباکس چوبی با وودپلاست برای کشت درخت

تقسیم بندی بر اساس دیتایل فلاورباکس

فلاورباکس چوبی یک جداره چیست؟

در این نوع فلاورباکس تمام سازه باکس از متریال چوب ساخته می شود؛ و خاک به شکل مستقیم در مجاورت دیواره باکس قرار می گیرد. این نوع فلاورباکس چوبی برای مصارف خانگی، تعویض گلدان یا جعبه کشت درختان قابل استفاده است. ضمن آنکه در بسیاری موارد به خصوص در باکسهای با چوب طبیعی، بخش داخلی باکس با ماده ای پوششی تا حدی عایق می شود. این عایق می تواند انواع عایق نانو، روغن های محافظ و یا عایق های پلاستیکی باشد که در داخل باکس پاشیده یا نصب می شود. و می توانند عمر باکس را تا حدی افزایش دهند. در فلاورباکس های ترمووود و وودپلاست این عایق داخلی بیشتر برای جلوگیری از خروج خاک، از درز بین چوب ها به کار می رود.

فلاورباکس چوبی
فلاورباکس چوبی یک جداره همراه با عایق ایزولاسیون پلاستیکی

فلاورباکس چوبی دو جداره چیست؟

در باکس های چوبی دو جداره چوب تنها در نما استفاده می شوند. و باکس اصلی کشت به صورت مجزا در داخل آن قرار می گیرد. باکس داخلی بسته به نوع کاربری می تواند از فلز، پلاستیک یا کامپوزیت باشد. علاوه بر آن باکس های دوجداره می توانند به دو روش اجرا شوند. در روش اول باکس داخلی و خارجی جدا از یکدیگر هستند. و در بعضی مدل ها کمی با هم فاصله دارند. این نوع از باکس های داخلی مجزا می توانند ثابت یا متحرک باشند. و در صورت نیاز از فلاورباکس چوبی خارجی شوند. در شکل دوم که معمولا بر روی باکسهای فلزی اجرا می شود، نما بدون واسطه به باکس داخلی متصل می شود. و کل سازه به صورت یکپارچه در می آید.

فلاورباکس های دوجداره به دلیل مقاومت بالا بیشتر از انواع یک جداره استفاده می شوند. از آنجاکه به شکل مستقیم با خاک مرطوب تماس ندارند، میزان آسیب دیدگی در آنها کمتر است. دیرتر تغییر فرم داده و مقاومت خود را از دست می دهند. در تمامی فضاهای داخلی و خارجی قابل استفاده هستند. و بر اساس نوع مصرف، وزن و مقاومت آنها قابل تغییر است.

فلاورباکس چوبی
فلاورباکس دوجداره با باکس داخلی پلاستیکی و باکس خارجی چوی طبیعی

مزایای فلاورباکس چوبی

  • تنوع بالا در طرح، رنگ، مقاومت و وزن
  • وزن کم به نسبت فلز، بتن و سنگ
  • بافت طبیعی و گرم
  • قیمت متوسط
  • قیمت مناسب در پروژه های سفارشی ساز
  • تجزیه پذیر در انواع چوب طبیعی و ترموود
  • ماندگاری بالا در انواع وودپلاست
  • قابلیت استفاده از ضایعات چوبی در وودپلاست

معایب فلاورباکس چوبی

  • عمر کم در باکس های چوبی و ترموود
  • قابلیت خط و خش و مقاومت ضربه ای کم در انواع چوب و ترموود
  • آسیب به منابع جنگلی برای تهیه چوب طبیعی
  • وزن بالا در انواع وودپلاست و باکس های دوجداره فلزی
  • تنوع محدود ساخت در اشکال نامنظم، ارگانیک و رنگ های غیر طبیعی چوب
فلاورباکس چوبی
استفاده از وودپلاست برای ساخت فلاورباکس فضای باز

قیمت فلاورباکس چوبی چقدر است؟

قیمت فلاورباکس تحت تاثیر مشخصات باکس قرار دارد. این مشخصات عبارتند از: اندازه، نوع متریال مصرفی و ساختار آن. به طور مثال مشخصا با بزرگ شدن سایز باکس، متریال مصرفی افزایش می یابد؛ و قیمت آن نیز بالا خواهد رفت. همینطور کاربرد باکس داخلی در فلاورباکس های دوجداره هزینه بیشتری خواهد داشت. اما به طور معمول قیمت باکس داخلی به ترتیب پلاستیک، فلز و کامپوزیت افزایش می یابد. و قیمت نمای چوبی به نسبت چوب طبیعی، وودپلاست و ترموود افزایش می یابد. با این وجود قیمت آنها ارتباط زیادی با برند و درجه کیفی نیز دارد.

در ضمن باید دانست که انواع چوب های طبیعی که در روغن خوابانده می شوند. و تحت فرآوری های دستی و سنتی قرار می گیرند؛ به دلیل کمیاب بودن و کیفیت دست ساز بالا بیشترین قیمت را خواهند داشت. در حال حاضر فلاورباکس های چوبی از قیمت ۲۰۰٫۰۰۰ تومان تا ۲٫۰۰۰٫۰۰۰ بر اساس اندازه، نوع متریال و برند به صورت پیش ساخته در بازار وجود دارند. که به راحتی قابل خریداری و استفاده هستند.

فلاورباکس چوبی

اجرای روف گاردن
بنر اجرای روف گاردن
دانلود کاتالوگ اسپینگر
دانلود کاتالوگ اسپینگر

برخی پروژه های اجرا شده

پروژه مسکونی نیاوران

آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار:
مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع

پروژه پرنسا مال

آدرس: تهران – خیابان صابونیان
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۷
طراح: مهندسین مشاور دات
مساحت پروژه: ۲۳۰۰ متر مربع

پروژه شاد آباد

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
طراح پروژه: دفتر معماری فرحو
مساحت پروژه: 90 متر مربع

ساختمان مسکونی رزاقی

آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع

مسکونی مینا رزیدنس کیش

آدرس: جزیره کیش
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۹
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۶۰۰ متر مربع

روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع

مشاهده پروژه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: این محتوا شامل قوانین کپی رایت می شود.
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟