مبلمان در روف گاردن: معرفی فلاورباکس و ویژگی های آن

روف گاردن یکی از پرکاربرد ترین فضاهای روباز در زندگی مدرن است. در طراحی فضای سبز متریال ها و مبلمان متنوعی استفاده می شود،که انتخاب ترکیب و نوع آنها به طراحی باغ بستگی دارد. فلاورباکس ها یکی از پرکاربردترین مبلمان در روف گاردن هستند. اما در ابتدا باید به این سوال پاسخ دهیم که «فلاورباکس چیست؟» در این مقاله کارشناسان اسپینگر ( espinger ) به معرفی فلاورباکس و ویژگی های آن پرداخته اند.

فلاورباکس چیست؟

فلاورباکس Flower Box در اصطلاح به معنای جعبه گل است. در فارسی عامیانه به آن گلدان نیز گفته می شود. اما به صورت کلی فلاورباکس از نظر اندازه و تعداد کاشت گیاه بزرگتر از گلدان های رایج است. کاربرد تخصصی نیز اصطلاح گلجای برای آن معرفی شده است.

فلاورباکس سازه ای است شبیه به گلدان که با خاک پر شده و انواع گیاهان در آن کشت می شود. معمولا از این نوع مبلمان برای فضای خارجی یا فضاهای عمومی استفاده می شود. اما در طراحی داخلی نیز قابل استفاده است. فلاورباکس به دلیل تنوع و ویژگی های مثبت یکی از موارد پر کاربرد در فضای سبز است.

برای مطالعه بیشتر درباره روف گاردن می توانید مقاله روف گاردن چیست را مطالعه نمایید.

 

فلاورباکس چیست

 

 

ویژگی های فلاورباکس

برای آشنایی بهتر با اینکه فلاورباکس چیست، باید با ویژگی های مختلف آن آشنا شویم. این ویژگی ها شامل نوع متریال، اندازه، وزن، مقاومت، طول عمر، طراحی، رنگ و قیمت فلاورباکس است. که در ادامه به آنها پرداخته ایم.

تنوع متریال

یکی از بهترین قابلیت های کاربرد فلاورباکس، امکان تولید آن با متریال های متفاوت است. در نتیجه امکان تولید آن در اندازه، اشکال، رنگ و بافت متفاوت وجود دارد. این تنوع بالا باعث می شود که در هر فضا و با هر تم طراحی قابل استفاده باشد. موادی که فلاورباکس از آن ساخته می شود عبارتند از: فایبرگلاس، PVC، کامپوزیت، فلز، سفال، سنگ طبیعی، بتن و چوب های طبیعی و فرآوری شده. در برخی موارد نیز این مواد به شکل ترکیبی در سازه مورد استفاده قرار می گیرند.

تنوع اندازه

دومین قابلیت مهم فلاورباکس تولید آن در ابعاد و اندازه های متفاوت است. فلاورباکس ها از کوچک ترین سایز (عمق ۲۰ سانتی متر و عرض ۳۰ سانتی متر) برای گیاهان علفی و گل های فصلی، تا سایزهای بزرگ  عمق ۱ متر و عرض ۱ متر) ساخته می شوند. به همین دلیل برای گیاهان مختلف و طرح کشت های مختلف می توان از ابعاد مناسب استفاده کرد. علاوه بر آن با جدا کردن تیپ های گیاهی مختلف، می توان حجم خاک را کاهش داد. و با این روش از ایجاد بار اضافی روی سقف جلوگیری کرد.

 

فلاورباکس چیست
امکان استفاده از فلاورباکس با اندازه های متفاوت برای گیاهان مختلف

تنوع وزن

وزن فلاورباکس به اندازه و متریال آن بستگی دارد. در نتیجه بسته به هدف می توان از باکس های سبک یا سنگین استفاده کرد. به طور مثال باکس های شاخته شد از فایبرگلاس، PVC و کامپوزیت سبک تر از باکس های فلزی، سنگی و بتنی هستند. به همین دلیل برای بام های یا مقاومت کم، تراس و آویز کردن روی نرده ها انتخاب بهتری خواهند بود.

در باکس هایی که درختان و درختچه های بزرگ کشت می شوند، حجم خاک زیاد است. این حجم از خاک و آب، فشار جانبی زیادی به دیواره ها وارد می کند. باکس های فلزی این فشار را به خوبی تحمل می کنند. علاوه بر آن وزن زیاد این باکس ها به عنوان وزنه نگهدارنده عمل کرده، و در بادهای شدید مانع واژگونی باکس و گیاه می شود.

مقاومت و ماندگاری

عمر مفید باکس ها یکی از موارد مهم در انتخاب فلاورباکس است. باکس های فایبرگلاس، PVC و کامپوزیتی دارای وزن سبک، مقاومت کمتر و هزینه کمتری (نسبت به انواع دیگر) هستند. به همین دلیل برای بام های سریع و کم هزینه مناسب ترند. این دسته از باکس ها با نگهداری مناسب عمر زیادی خواهند داشت. با این وجود در صورت بی کیفیت بودن مواد پایه این ترکیبات (مقاوم نبودن به اشعه UV و یا مقاومت کم در برابر تنش دمایی) در طول زمان ترک برداشته یا می شکنند. اگرچه از مزیت های این دسته قابلیت تعویض در آنهاست. در صورت آسیب دیدن یا تغییر طرح، تعویض باکس ها هزینه کمتری خواهد داشت. و این عملیات با سرعت و سهولیت بیشتری انجام خواهد شد.

باکس های بتنی، سنگی و فلزی دارای مقاومت و ماندگاری بسیار بالایی هستند. به خصوص که عموما از ورق های ضد زنگ گالوانیزه برای این منظور استفاده می شود. به همین دلیل میزان آسیب دیدگی در آنها بسیار کم است. اما در صورت نیاز به تعویض باکس به دلیل رشد گیاه یا تغییر طرح، هزینه بیشتری خواهند داشت. باکس های فلزی به دلیل استفاده راحت، مقاومت بالا و نمای متفاوت بسیار پرکاربرد هستند. و باکس های سنگی و بتنی به ترتیب در بسیاری از طرح های کلاسیک و مدرن استفاده می شوند.

اجرای فلاورباکس
مطالعه این مقاله

 

فلاورباکس چیست، فلاورباکس بتنی
طراحی فلاورباکس بتنی در ترکیب با ترمووود

تنوع طرح و رنگ

طراحی فلاورباکس تقریبا هیچ محدودیتی از نظر شکل، اندازه و رنگ ندارد. به دلیل استفاده از متریال های مختلف فلاورباکس ها در همه اشکال مربع، دایره، چند ضلعی و طرح های نامتقارن ساخته می شوند. همینطور به صورت آویز روی دیوار، نرده، یا برای روف گاردن و محوطه به شکل جداگانه طراحی شوند. استفاده از باکس های یکرنگ در اشکال متفاوت یکی از روش های پر کاربرد در طراحی با فلاورباکس است.

در خصوص رنگ و بافت نیز می توان آن را با تم رنگی طراحی هماهنگ کرد. علاوه بر رنگ های سفید، خاکستری و مشکلی که بسیار پر کاردبرد است؛ با کامپوزیت، PVC، فایبر گلاس و کامپوزیت نمای ساختمان می توان همه رنگ ها را به کار برد. همینطور قابلیت رنگ کردن فلز و چوب نیز برای ایجاد ترکیب های رنگی و بافتی متنوع وجود دارد.

 

فلاورباکس چیست
استفاده از فلاورباکس با طراحی های خاص در فضای سبز

قابلیت ترکیب نور یا آب در طراحی فلاورباکس چیست

از قابلیت های بسیار جذاب فلاورباکس ها، طراحی های ترکیبی در آنهاست. فلاورباکس می تواند در ترکیب با نور پردازی یا آب نما طراحی شود. به این ترتیب ایزولاسیون مناسب برای استفاده از نور یا جداسازی از آب آبنما قابل اجراست. در نتیجه طرح های ترکیبی بسیار زیبا می تواند به صورت سفارشی برای محوطه ها اجرا شود.

همینطور ترکیب فلاورباکس با محل های نشیمن در فضای سبز بسیار رایج است. این نوع طراحی امکان مجاورت کاربران با گیاه را به راحتی فراهم می کند. و به طراح کمک می کند که از فضا بهترین استفاده را داشته باشد.

 

فلاورباکس چیست
کاربرد نورپردازی در طراحی فلاورباکس

تنوع قیمت

تنوع در سایز و متریال، باعث تنوع در هزینه تولید و قیمت نهایی خواهد بود. این بازه وسیع در استفاده مناسب از بودجه بسیار اهمیت دارد. بر این اساس می توان با توجه به هدف و نیاز پروژه باکس هایی با ویژگی های مورد نظر و تعداد مناسب انتخاب کرد. ضمن آنکه دست طراح را در ایجاد تغییرات پیش بینی نشده و اجرای مناسب باز خواهد گذاشت.

مزایای کاربرد فلاورباکس چیست؟

  • تنوع متریال، اندازه، شکل و رنگ
  • قابلیت جدا کردن فضای کشت گیاهان با نیازهای متفاوت
  • قابلیت تغییر مکان
  • اجرای بسیار سریع و آسان
  • سهولت در تعویض و نگهداری
  • امکان استفاده مناسب از بودجه
  • قابلیت اجرای فضای سبز موقت و دائم

معایب کاربرد فلاورباکس چیست؟

  • محدودیت فضا در رشد ریشه
  • نیاز به تعویض گلدان یا هرس ریشه با رشد گیاه
  • شکستن یا پوسیده شدن
  • نیاز به تثبیت فیزیکی برای جلوگیری از باد افتادگی
  • هزینه بالا در طراحی های خاص و طرح های بزرگ
  • محدودیت ترکیب در طراحی کاشت گیاهان

 

فلاورباکس چیست

اجرای روف گاردن
بنر اجرای روف گاردن
دانلود کاتالوگ اسپینگر
دانلود کاتالوگ اسپینگر

برخی پروژه های اجرا شده

پروژه مسکونی نیاوران

آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار:
مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع

پروژه پرنسا مال

آدرس: تهران – خیابان صابونیان
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۷
طراح: مهندسین مشاور دات
مساحت پروژه: ۲۳۰۰ متر مربع

پروژه شاد آباد

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
طراح پروژه: دفتر معماری فرحو
مساحت پروژه: 90 متر مربع

ساختمان مسکونی رزاقی

آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع

مسکونی مینا رزیدنس کیش

آدرس: جزیره کیش
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۹
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۶۰۰ متر مربع

روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع

مشاهده پروژه ها

8 نظر برای مقاله “فلاورباکس چیست؟

    • خانم مهندس نصرتی راد :

      با سلام. بله . معمولا توصیه می شود که رنگ های فلاورباکس یکسان باشند. اما در صورت استفاده از زنگ های متعدد بهتر است تنوع رنگی محدود بوده، از رنگ های مکمل، هم تناژ و دارای طیف یکسان استفاده شود.

  1. فرانک :

    از فلاورباکس های مدرن توی طراحی های کلاسیک هم می تونیم استفاده کنیم؟ چون فلاورباکس های مدرن تنوع بیشتری دارند؟

    • خانم مهندس نصرتی راد :

      با سلام.
      بله. استفاده از چند سبک در یک طراحی می تواند به صورت طرح های تلفیقی و یا طراحی های پست مدرن ارائه شود. اگرجه نیاز به آشنایی با هر دو سبک و استفاده مناسب از متریال دارد.
      علاوه بر آن برای دیدن تنوع بیشتری از انواع محصولات مدرن و کلاسیک، بازدید از نمایشگاه سالانه گل و گیاه می تواند بسیار موثر باشد.

    • خانم مهندس نصرتی راد :

      با سلام .
      بله. فلاورباکس ها دارای تنوع بالا و قابلیت تغییر آسان و سریع هستند. با این وجود بهتر است برای تغییر آنها، همزمان با فصل تغییر گلدان (پاییز و زمستان) اقدام کرد. تا گیاهان در فرآیند تغییر آسیب نبینند

    • خانم مهندس لطفی :

      با سلام.
      نگهداری گیاهان در فضای داخلی می تواند باعث افزایش حشرات شود. اما استفاده از خاک استریل، نگهداری صحیح شامل کنترل بیماریها، آفت کشی، حذف بقایای مرده گیاهی و آبیاری صحیح می تواند گسترش آلودگی ها را به خوبی کنترل کند. بنابراین نگهداری گیاهان در فضایی مانند رستوران نیاز به مراقبت تخصصی دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: این محتوا شامل قوانین کپی رایت می شود.
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟