تاثیر فضای سبز بر سلامت روان چیست؟

تاثیر فضای سبز بر سلامت روان سال‌ها مورد مطالعه قرار گرفته است. و هیچکس نمی‌تواند تاثیرات مثبت این موضوع را انکار کند. روانشناسان، پژوهشگران و محققان هم مهر تایید بر روی این مسئله می‌زنند. با این مقاله همراه ما باشید تا با تاثیر فضای سبز بر سلامت و اهمیت آن در زندگی شهری آشنا شویم.

دوری از فضای سبز در زندگی آپارتمان نشینی، به معنی لذت بردن از آلودگی شهری نیست. وجود تراس سبز، بالکن سبز، دیوار سبز، روف گاردن و فضاهای سبز کوچکی که در محیط اطراف خود ایجاد می‌کنید، روش های ساده ای برای جبران این کمبود اکسیژن است. شما می‌توانید در هر جایی از منزل خود، یک محیط سرسبز و آرامش‌بخش فراهم کنید تا از هیاهوی زندگی شهری به آن پناه ببرید. فضای سبز، علاوه بر آرامش روان، بر سلامت جسم شما نیز تاثیرات مثبت بسیار زیادی دارد.

تاثیر فضای سبز بر سلامت روان

تاثیر فضای سبز بر سلامت روان

قبل از هر چیزی می‌خواهیم به روش های ایجاد یک فضای سبز در آپارتمان بپردازیم؟ خیلی از افراد ترجیح می‌دهند یک حیاط سرسبز داشته باشند؛ ولی با افزایش زندگی آپارتمان‌نشینی این قضیه ناممکن به نظر می‌رسد. اما در تراس یا بالکن کوچک خود نیز می‌توانید یک فضای سرسبز ایجاد کنید. حتی داخل راه پله و پشت بام نیز می‌توانند فضای سبز مناسبی برای شما ایجاد کنند.

امروزه ایجاد این فضاها با پیشرفت فناوری و گسترش ابزارآلات در این زمینه، امکان‌پذیر شده است. این فضاها را می‌توانید با کمک دیوار سبز، روف گاردن و سایر سازه‌های سبز ایجاد کنید؛ و گیاهان دلخواه خود را در آنها پرورش دهید.

کاشت و پرورش گیاهان طبیعی، علاوه بر ایجاد منظره چشم‌نواز، اکسیژن مورد نیاز شما را نیز تامین می‌کنند. قرار گرفتن در این محیط، سلامت جسم و روان شما را به دنبال خواهد داشت. پس هیچ موقع، تاثیر فضای سبز بر سلامت روان را نادیده نگیرید و با قرار گرفتن در این محیط، آرامش و سلامت فیزیکی خود را حفظ کنید. با ادامه این مقاله همراه ما باشید تا تاثیر فضای سبز بر سلامت روان و جسم انسان را بررسی کنیم.

تاثیر فضای سبز بر سلامت روان

طراحی فضای سبز و تاثیر آن در سلامت انسان ها

در حالت کلی، فضای سبز در کاهش استرس، حفظ سلامت فیزیکی، کاهش تصادفات و بهبود بیماران  تاثیر زیادی دارد، در ادامه به تشریح هر یک می‌پردازیم.

استرس

استرس در جامعه امروزی مشکلی همگانی است. خیلی از افراد برای رهایی از آن روش‌های گوناگونی را به کار می‌برند؛ مثلاً ماهی یکبار به فضای سبز و یا مسافرت کوتاه مدت می‌روند. و یا از داروهای ضد استرس استفاده می‌کنند.

به جای استفاده از راهکارهای کوتاه مدت و مضر، بهتر است روشی برای کاهش استرس روزانه با کمترین زحمت، پیدا کنید. یکی از مهمترین مزیت های گیاهان، تاثیر فضای سبز بر سلامت روان انسان و کاهش استرس است. تحقیقات ، نشان می‌دهد که نگاه کردن به طبیعت و گذراندن وقت در فضای سرسبز، استرس و میزان پرخاشگری انسان را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد. با توجه به این موضوع، ساخت فضای سرسبز در آپارتمان‌ها در سلامت روحی اثر  گذار خواهد بود.

در حقیقت، نگاه کردن به چشم‌اندازهای طبیعی مانند درختان، آب، پوشش گیاهی و … واکنش‌های عاطفی ناآگاهانه در انسان ایجاد می‌کند. که با مطالعه تاثیر عکس العمل‌های فیزیولوژیکی آن، می‌توان به این نتیجه رسید که سطح غم و اضطراب در انسان‌ها کاهش می‌یابد. پس اگر می‌خواهید از فضای استرسی زندگی شهری رها شوید، بهتر است در منزل خود یک فضای سبز زیبا و دلنشین ایجاد کنید.

تاثیر فضای سبز بر سلامت روان

تاثیر فضای سبز بر سلامت فیزیکی

فضای سبز بر سلامت فیزیکی شما نیز تاثیر خواهد گذاشت. با تغییر الگوی زندگی انسان از فضای سرسبز و طبیعی به زندگی شهری بسیار آلوده، شاهد افزایش بیماری‌های جسمی ‌مانند تنگی تنفس، دیابت، بیماری قلبی و عروقی، انواع سرطان و … هستیم.

اهمیت ایزولاسیون روف گاردن
مطالعه این مقاله

یکی از روش‌هایی که می‌توانید با این بیماری‌ها مبارزه کنید، برقراری ارتباط نزدیک با فضای سبز است. تاثیر ورزش در محیط سرسبزی که هیچ گونه آلودگی ندارد، بسیار بیشتر خواهد بود. بنابراین اگر می‌خواهید یک جسم سالم داشته باشید، بهتر است در طبیعت و حتی فضاهای سبز کوچکی که در خانه و بام برای خود ساخته‌اید، ورزش کنید؛ و نفس عمیق بکشید.

تاثیر فضای سبز بر سلامت روان

تاثیر فضای سبز در کاهش تصادفات و بهبود بیماران چیست؟

قابل ذکر است که ایجاد فضاهای سبز بیشتر در محیط‌های شهری مانند جاده‌ها، بیمارستان‌ها و هر محیط دیگری نیز سلامت روانی انسان‌ها را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

تصور کنید در جاده‌ای سرسبز، مثل جاده شمال در حال رانندگی هستید؛ در این موقعیت شما با نگاه کردن به فضای سبز اطراف خود، کمتر در معرض خشونت، عصبانیت، خستگی و … قرار خواهید گرفت. بنابراین این مسئله تاثیر زیادی در کاهش تصادفات دارد.

اگر در محیط‌های شهری مثل جاده‌ها و خیابان‌ها، درختان بیشتری کاشته شود؛ تصادفات به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت.

همچنین ایجاد فضای سبز در بیمارستان‌ها نیز باعث افزایش انگیزه بیماران می‌شود. و آن‌ها سریع‌تر می‌توانند به مرحله بهبودی برسند. وجود فضای سبز در هر محیطی می‌تواند تاثیر چشمگیری بر کاهش هورمون‌های استرس‌زا داشته باشد/ و همین موضوع باعث بهبود عملکرد ایمنی بدن می‌شود.

تاثیر فضای سبز بر سلامت روان

برای آشنایی بیشتر با روف گاردن می توانید مقالهمزایا و معایب روف گاردنرا مطالعه نمایید.

کلام آخر

موضوعِ ارتباط بین فضای سبز و سلامت جسمی ‌و روحی انسان، چندین سال است که مورد مطالعات روانشناسی و تحقیقاتی قرار گرفته است و همه این مطالعات به صورت جمع بندی این موضوع را نشان می‌دهند که فضای سبز بر سلامت فیزیکی و روحیه مردم تاثیر خیلی زیادی دارد. بنابراین بهتر است در حد توان، در محیط‌های سرسبز بیرون مثل پارک و جنگل حاضر شویم. و حتی در داخل منزل نیز آن فضای کوچک را ایجاد کنیم.

مهم نیست که فضای منزل شما بزرگ باشد یا کوچک، ایجاد فضای سبز در هر محیطی قابل اجراست و فقط باید در انتخاب نوع گیاهان خود دقت کنید تا در محیط مورد نظر شما بتوانند رشد کنند‌.

در این مقاله طراحی فضای سبز تاثیر آن در سلامت انسان‌ها را بررسی کردیم. ممنون که تا آخر این مقاله همراه ما بودید. نظر شما در مورد اهمیت فضای سبز در زندگی شهری چیست؟

اجرای روف گاردن
بنر اجرای روف گاردن
دانلود کاتالوگ اسپینگر
دانلود کاتالوگ اسپینگر

برخی پروژه های اجرا شده

پروژه مسکونی نیاوران

آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار:
مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع

پروژه پرنسا مال

آدرس: تهران – خیابان صابونیان
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۷
طراح: مهندسین مشاور دات
مساحت پروژه: ۲۳۰۰ متر مربع

پروژه شاد آباد

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
طراح پروژه: دفتر معماری فرحو
مساحت پروژه: 90 متر مربع

ساختمان مسکونی رزاقی

آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع

مسکونی مینا رزیدنس کیش

آدرس: جزیره کیش
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۹
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۶۰۰ متر مربع

روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع

مشاهده پروژه ها

5 نظر برای مقاله “تاثیر فضای سبز بر سلامت روان

    • خانم مهندس نصرتی راد :

      با سلام . بله.
      بازدهی کاری کارمندان در مجاورت فضای سبز به صورت قابل ارزیابی (۱۰ – ۲۰ درصد) افزایش پیدا می کند. علاوه بر آن در کاهش استرس نیز به شدت موثر است.
      با این وجود اثرات محیطی مانند تولید اکسیژن، افزایش رطوبت، جذب گرد و غبار، تولید فیتونسید و عایق صوتی به خودی خود می تواند دلیل کافی برای به کار بردن آن باشد.

  1. شیما مقیم :

    تاثیر دیوار سبز خیلی تو روحیه خیلی زیاد هست. دیوار سبزی که برای دفتر کارمون اجرا کردید، علاوه بر زیبایی، فضا رو زنده تر کرده. متشکرم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: این محتوا شامل قوانین کپی رایت می شود.
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟