معرفی مبلمان در تراس سبز – بخش دوم : طراحی گیاهی

 

در مقاله قبل اسپینگر ( espinger ) با عنوان « مبلمان تراس سبز – بخش اول: طراحی معماری » به معرفی بخش معماری در طراحی تراس و بالکن پرداختیم. بخش های مختلف شامل کف، سقف، دیوار، حفاظ، مبلمان، آب نما و نورپردازی همه به عنوان ساختار و بستری برای چیدمان گیاهی استفاده می شوند. در طراحی تراس سبز بخش گیاهی مهمترین عنصر برای نزدیک کردن انسان به طبیعت است. طراحی گیاهی درست به همراه چیدمان مناسب، فضای تراس را تکمیل و یکپارچه می کند.

فضای سبز در تراس به شکل های مختلفی می تواند طراحی شود. این تنوع هم در روش اجرا و هم در تنوع گونه های گیاهی است. که ترکیب این دو مورد به نظر طراح، خواسته کارفرما، شرایط محیطی و گونه های موجود مربوط می شود. از نظر سیستم اجرا، بستر کشت گیاهی بیشتر به صورت متحرک و مستقل از کف است. که در قالب باکس، گلدان های زمینی/ آویز و دیوار سبز اجرا می شود. با این وجود در تراس های وسیع سیستم اجرا می تواند به شکل ماسونری نیز باشد؛ که مشابه با سیستم روف گاردن است.

 

Terrace garden

 

فلاورباکس در طراحی تراس سبز چه کاربردی دارد؟

استفاده از انواع فلاورباکس ها یکی از بهترین گزینه ها در طراحی تراس سبز است. فلاورباکسها دارای تنوع بالایی در طرح، رنگ و اندازه هستند. این تنوع، امکان انتخاب و چیدمان مناسب را برای طیف وسیعی از گیاهان فراهم می کند. فلاورباکسهای فایبرگلاس و کامپوزیت ضمن داشتن مقاومت بالا، وزن کمی دارند؛ و برای کاربری در تراس بسیار مناسب هستند. استفاده از فلاورباکس ها برای کشت های ردیفی، ایجاد دیواره و یا طراحی مدرن نیز کاربرد زیادی دارد. علاوه بر آن بیشتر گونه های درختی و درختچه ای در فلاورباکس های بزرگ قابل کشت و نگهداری اند.

برای مطالعه بیشتر درباره انواع فلاورباکس می توانید مقاله معرفی انواع فلاروباکس “ را مطالعه نمایید.

 

طراحی گیاهی تراس
استفاده از فلاورباکس برای کاشت ردیفی گیاهان

 

گلدانهای زمینی و آویز

 کاربرد گلدان، سنتی ترین شیوه کشت و نگهداری گیاهان در تراس و بالکن محسوب می شود. که به دلیل تنوع بالا، وزن نسبتا کم، دسترسی و کاربری آسان هنوز هم استفاده زیادی دارد. گلدان ها تنوع متریال بالایی دارند؛ و با انواع طراحی ها هماهنگ می شوند. علاوه بر آن حجم و فضای کمی می گیرند. یکی دیگر از نکات مهم این است که گیاهان به صورت گلدانی به فروش می رسند؛ درنتیجه بدون تعویض محل کشت و به شکل مستقیم در تراس قرارداده می شوند؛ که اجرای تراس گاردن را سریعتر می کند.

علاوه بر گلدان های زمینی، گلدانهای آویز و دیوارکوب نیز در طراحی تراس گاردن کاربرد زیادی دارند. این گروه از گلدان ها می توانند به صورت دیوارکوب به دیوارها متصل شوند؛ بر روی نرده تراس سوار شده، به آن متصل شده یا از آن آویزان شوند؛ و در آخرین حالت به صورت آویز به سقف بالکن متصل گردند. این تنوع در اجرا به راحتی امکان افزایش سطح سبز را فراهم کرده و از فضای جداره ها، به خوبی استفاده می کند. به همین دلیل در طراحی تراس گاردن بهتر است به آن توجه شود.

 

تراس سبز، طراحی تراس
کاربرد گلدان های زمینی و آویز در طراحی تراس سبز

 

سازه های گیاهان بالارونده

سازه های چوبی یا کابلی بر روی دیوار، سازه های آلاچیق مانند و یا نرده حفاظ می تواند برای هدایت گیاهان رونده استفاده شود. گیاهان بالارونده در گلدان های بزرگ و فلاورباکس به خوبی رشد می کنند. بسیاری از این گونه ها با بافت نرم و انعطاف پذیر، گل و تنوع منظر فصلی، از گزینه های مناسب در طراحی گیاهی بالکن سبز محسوب می شوند. و  هرس مناسب می توان سطح یا حجم سبز متفاوتی با آنها ایجاد کرد. از نکات مهم در استفاده از گیاهان رونده هرس مناسب آنهاست؛ ضمن آنکه باید نسبت شاخساره هوایی و فضای کشت آنها نیز در تناسب با هم انتخاب شود.

 

تراس گاردن
هدایت گیاهان بالارونده برروی سازه فلزی دیوار

 

دیوار سبز در طراحی تراس

دیوار سبز مدرن ترین روش اجرای فضای سبز در تراس و بالکن است. در این روش با استفاده از سیستم مدولار یا نمدی، دیواره ی بالکن و تراس با گیاه پوشانده می شود. به خصوص استفاده از دیوار سبز به دلیل ایجاد سطح سبز (نه حجم سبز) در طراحی مدرن کاربرد زیادی دارد. استفاده از دیوار سبز تخصصی تر از سایر روش هاست. ضمن آنکه انتخاب گونه های گیاهی مناسب نیاز به دقت فراوانی دارد. گیاهان دیوار سبز تراس در تهران باید از گونه های فضای باز، مقاوم، همیشه سبز و ترجیحا با بافت ظریف انتخاب شوند. می توان گفت که دیوار سبز کمترین میزان کاربری سطح، نسبت به سایر انواع فضای سبز در تراس را خواهد داشت.

برای مطالعه بیشتر درباره دیوارسبز می توانید مقاله دیوارسبز، باغ های عمودی “ را مطالعه نمایید.

 

دیوار سبز، طراحی گیاهی
استفاده از دیوارسبز در طراحی تراس سبز کوچک

 

سیستم آبیاری تراس سبز چیست؟

سیستم آبیاری به عنوان بخش لاینفک از طراحی گیاهی شناخته می شود. این سیستم به خصوص در مورد گیاهان خاص، فضاهای سبز تخصصی مانند روف گاردن، دیوار سبز و تراس سبز اهمیت فراوانی دارد. با وجود اینکه آبیاری در سطوح کوچک می تواند به صورت دستی انجام شود؛ اما سطوح سبز تخصصی محدودیت هایی دارند. در نتیجه سیستم آبیاری قطره ای اتوماتیک و هوشمند در آن یک ضرورت به حساب می آید. مهمترین نکات آبیاری سیستم های سبز تخصصی در ادامه ذکر شده اند.

 

  • آبیاری با حجم کم و تناوب بالا : بستر این گروه از فضای سبز قابلیت تحمل دائم بار وزنی زیاد را ندارد؛ در نتیجه آبیاری با مقدار کم و چند بار در روز صورت می گیرد. علاوه بر آن شرایط محیطی پر تنش نیاز آبی گیاه را افزایش می دهد. که نیازمند حفظ رطوبت خاک به صورت دائم است.
  • آبیاری منظم: در شرایط محیطی پر تنش نظم در آبیاری اهمیت زیادی دارد. سیستم آبیاری اتوماتیک این نظم را بوجود می آورد. علاوه بر آن زمان مناسب آبیاری بر اساس تغییرات اقلیمی تعیین می شود، تا همواره آب مورد نیاز گیاه در دسترس باشد.
  • دسترسی نامناسب: طراحی کاشت در روف گاردن، دیوار سبز و تراس سبز می تواند مانع دسترسی مناسب به بعضی از گیاهان شود. آبیاری قطره ای امنیت کاربر و کیفیت آبیاری گیاهان را در این موارد تضمین می کند.
  • قابلیت کنترل خودکار و از راه دور: آبیاری اتوماتیک قابلیت آبیاری با دقت بالا را تامین می کند. ضمن آنکه نیاز به حضور فیزیکی انسان ندارد؛ و هزینه نگهداری را در بلند مدت کاهش می دهد. علاوه بر آن، سیستم آبیاری هوشمند در صورت عدم حضور فرد به صورت آنلاین از طریق اپلیکیشن های مربوط قابل نظارت و مدیریت است.
گیاهان مناسب بالکن
مطالعه این مقاله

 

طراحی تراس سبز
استفاده از سیستم آبیاری قطره ای در تراس

 

کدام گونه های گیاهی در طراحی تراس سبز به کار می روند؟

گونه های گیاهی قابل استفاده در تراس و بالکن سبز بسیار متنوع هستند.حتی برخی از گیاهان داخلی مقاوم نیز علاوه بر گیاهان فضای باز در تراس قابل نگهداری هستند. بعضی از شرایط گیاهان در تراس و بالکن با روف گاردن شباهت زیادی دارد. به طور مثال شدت و سرعت باد در ارتفاع بالاتر از سطح زمین است. و یا گیاهان حجم تابش بیشتری را دریافت می کنند. بنابراین انتخاب گونه های گیاهی باید با دقت فراوان صورت گیرد. و به موقعیت اقلیمی منطقه و موقعیت فیزیکی تراس/ بالکن توجه شود. درختان کوچک و درختچه ها، بوته ها، گیاهان رونده، گیاهان پوششی، علفی و گل های فصلی در تراس سبز قابل کشت هستند.

 

درختان کوچک و درختچه ها

استفاده از درختان کوچک و درختچه ها در تراس و بالکن به دلیل فضای کم رایج نیست. اما در تراس های وسیع تر از گزینه های مناسب طراحی گیاهی می توانند باشند. درختچه ها به فضای سبز ساختار قابل تمایزی می دهند؛ و سطح سبز را تبدیل به حجم سبز می کنند. این حجم گیاهی اثر نزدیکی با طبیعت را در استفاده کنندگان افزایش می دهد.

بیشتر درختچه هایی که در تراس و بالکن استفاده می شوند از انواع همیشه سبز هستند. که عموما کند رشد بوده، دارای فرم منظم و یا هرس پذیرند. از این گروه می توان به انواع سرو، نوئل، مرکبات و زیتون اشاره کرد. علاوه بر درختچه های همیشه سبز گونه های خزانداری مانند افرای ژاپنی، سیب، آزالیا و انواع یاس و ختمی نیز به صورت باکسی در طراحی گیاهی تراس به کار می روند.

 

تراس سبز
کاربرد درختان کوچک هرس شده به صورت گلدانی در تراس گاردن

 

بوته ها

بوته ها بخش زیادی از حجم سبز تراس و بالکن را شامل می شوند. در مواقعی که تراس فضای مناسب برای درختچه ندارد، بوته های ساختار اصلی طراحی گیاهی را ایجاد می کنند. معمولا بوته ها در گلدان های بزرگ و فلاورباکس کشت می شوند. در ترکیب بندی گیاهی بهتر است غلبه با گونه های همیشه سبز باشد. از انواع گیاهان بوته ای می توان به شمشاد، ترون، برگ بو، برگ نو، به ژاپنی، یاس زرد، رز، اسطوخدوس و زرماری اشاره کرد.

 

گیاهان رونده

گیاهان رونده نیز مانند بوته ها حجم مناسبی برای پرورش در تراس و بالکن دارند. اما بهتر است در تراس های کوچک و متوسط تنها یک نوع گیاه رونده و فقط در یک ضلع طراحی شود. تا بافت نامنظم آن در طراحی فرم شلوغ و نا مرتب ایجاد نکند.

تراس سبز
ترکیب گیاهان بوته ای و بالارونده در طراحی گیاهی تراس سبز

 

گیاهان علفی، پوششی و گل های فصلی

گیاهان علفی، پوششی و گل های فصلی بخش ثابت طراحی گیاهی در همه تراس های سبز هستند. این گروه تنوع زیادی از انواع همیشه سبز، خزان دار و فصلی دارند؛ که بسته به فصل و طراحی می توانند تا چند مرحله در سال تغییر کنند. به طور مثال گلهای فصلی هر فصل به تراس اضافه شوند. علاوه بر آن گونه های ثابت و چند ساله تنوعی از منظر و بافت را در طول سال ایجاد می کنند. گیاهان این دسته به دلیل اندازه کوچک در انواع گلدان ها به راحتی قابل کشت هستند. و برای گلدان های آویز و دیوارکوب نیز به کار می روند. علاوه بر آن گیاهان دارویی، ادویه ای و معطر نیز از دسته گیاهان علفی و پوششی هستند؛ که در طراحی گیاهی تراس سبز خانگی کاربرد زیادی دارند.

 

طراحی بالکن سبز
کشت گیاهان معطر، دارویی و خوراکی در تراس گاردن

اجرای روف گاردن
بنر اجرای روف گاردن
دانلود کاتالوگ اسپینگر
دانلود کاتالوگ اسپینگر

برخی پروژه های اجرا شده

پروژه مسکونی نیاوران

آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار:
مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع

پروژه پرنسا مال

آدرس: تهران – خیابان صابونیان
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۷
طراح: مهندسین مشاور دات
مساحت پروژه: ۲۳۰۰ متر مربع

پروژه شاد آباد

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
طراح پروژه: دفتر معماری فرحو
مساحت پروژه: 90 متر مربع

ساختمان مسکونی رزاقی

آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع

مسکونی مینا رزیدنس کیش

آدرس: جزیره کیش
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۹
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۶۰۰ متر مربع

روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع

مشاهده پروژه ها

One thought on “مبلمان تراس سبز (بخش دوم : طراحی گیاهی)

    • خانم مهندس نصرتی راد :

      با سلام. سپاس از حسن توجه شما.
      به طور کلی خرید مبلمان مناسب فضای باز در بازارهای مبل یافت آباد و بازارهای مصالح ساختمانی نما مانند خیابان ملاصدرا و موارد دیگر امکان پذیر است.
      با این وجود به دلیل تنوع بالای محصولات و طراحی های خلاقانه جدید یکی از بهترین مکان ها برای دیدن محصولات مبلمان روف گاردن نمایشگاه های صنعت ساختمان، نمایشگاه سالانه مبلمان و علی الخصوص نمایشگاه سالانه گل و گیاه در پارک گفت و گوی تهران می تواند باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: این محتوا شامل قوانین کپی رایت می شود.
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟