دیوار سبز هوشمند
دیوار سبز هوشمند چیست؟ برای پاسخ به این سوال بهتر است قبل از هرچیز با مفهوم دیوار سبز و انواع آن آشنا شویم. تا درک درستی از مفهوم «هوشمند بودن» در دیوار سبز داشته باشیم.
تصور کنید در فضای سبزی قرار گرفتهاید. و به لطف گیاهان سبزی که در اطراف شما هستند، هوای تازهای را تنفس میکنید؛ اما این فضای سبز، طبیعت بیرون و یا جنگل نیست؛ بلکه فضای داخلی یک پاساژ، دفتر کار، لابی هتل و حتی خانه شما است. تحقیقات نشان دادهاند که تا سال ۲۰۵۰، بیش از ۶۰ درصد جمعیت جهان در شهرهای بزرگ زندگی خواهند کرد. با گسترش زندگی شهری و شهرنشینی، حجم فضاهای سبز کاهش پیدا میکند. مهندسان شهرسازی و معماران به دنبال راهی هستند تا ساختمانها را به محیطی سبز تبدیل کنند. به این ترتیب، مردم با وجود زندگی در شهرهای بزرگ، فرصتی را برای تماشای طبیعت و تنفس هوای سالم پیدا خواهند کرد.
یکی از روشهای ایجاد فضاهای سبز داخلی، اجرای دیوار سبز یا گرین وال است. این تکنولوژی در سال های اخیر هوشمند سازی شده است. در ادامه این مقاله شما را با این مفهوم و مشخصات آن آشنا میکنیم.
دیوار سبز هوشمند چیست ؟
دیوارهای سبز، سازههایی عمودی هستند؛ که انواع مختلفی از گیاهان بر روی آنها کشت می شوند. فضای میانی این سازه بستری مناسب از آب، خاک گیاهی و یا خاک های مصنوعی دارد. که شرایط و مواد لازم برای رشد گیاهان را فراهم می کند. دیوارهای سبز هوشمند در واقع بر پایه دیوارسبز معمولی ساخته می شود. اما در کنترل و مدیریت آن از سیستم های اتوماتیک خودکار و قابل برنامه ریزی استفاده می گردد. سیستم های مدیریت خودکار باعث افزایش بازدهی، با رفتن دقت آن، کاهش زمان نگهداری و در مجموع کاربری آسان و طول عمر بالای دیوار سبز می شود.
در این سیستم گرین وال برنامه آبیاری، کود دهی و حتی دفع آفات از قبل برنامه ریزی و به برد کنترل اصلی داده شده است. به این ترتیب تمام نیازهای گیاهان به طور منظم و طبق برنامه زمانی بر طرف می گردد. علاوه بر آن سیستم های بهبود کیفیت هوای محیط، کنترل دما و مه پاش نیز می تواند به این سیستم ها اضافه شوند. که ضمن بالابردن کیفیت دیوار سبز، به بهبود هوای فضای داخلی نیز کمک می کند.
این نوع سیستم گرین وال هوشمند بیشتر در کشورهای پیشرفته برای محیط های صنعتی، متراکم، مراکز بیمارستانی و درمانی به کار برده میشوند. یکی از اولین کشورهایی که تجربیات زیادی در زمینه دیوار سبز هوشمند دارد، انگلستان است. امروزه به دلیل کمبود فضای سبز در اغلب کشورهای پیشرفته این سیستم در اماکن شلوغ به کار برده میشود. و علاوه بر زیبایی طراحی و دکوراسیون، باعث افزایش کیفیت فضای موجود نیز خواهد شد.
برای آشنایی بیشتر با انواع دیوار سبز می توانید مقاله “تفاوت دیوار سبز داخلی و خارجی” را مطالعه نمایید.
مزایای دیوار سبز هوشمند چیست؟
آبیاری و کوددهی اتوماتیک
مهمترین مزیت دیوار سبز هوشمند آبیاری و غذادهی به صورت منظم و دقیق است. در این سیستم میزان آب مورد نیاز و مواد غذایی برای هر بخش از دیوار قابل تعیین است. برنامه دهی به برد کنترل بر اساس نوع گیاه، فصل و آب و هوای هفتگی نیز می تواند تغییر کند. ضمن آنکه به دلیل اتوماتیک بودن این سیستم دارای کمترین میزان خطا در نگهداری گیاهان خواهد بود.
یکی دیگر از مزیت های سیستم های هوشمند قابلیت اتصال آنها به سنسورهای تشخیص دما، رطوبت و PH است. این سنسورها در بازه های زمانی مشخص می توانند اطلاعات بستر را به مرکز کنترل اعلام کنند. و دستورات را خاصی برای مواقع ضروری اجرا نمایند.
کاهش عملیات نگهداری
از امکانات دیگر این سیستم کمترین نیاز به نگهداری است. کلیه آبیاری، کوددهی و آفت کشی در این سیستم اتوماتیک و بدون حضور انسان است. تنها هرس فصلی نیاز به حضور مستقیم انسان خواهد داشت. علاوه بر آن به دلیل سیستم بسته و عایق دیوار سبز هیچ آبی از داخل سیستم به بیرون نشت نمیکند. در نتیجه فضای بیرونی همیشه تمیز و خشک باقی میماند.
قابلیت کنترل و نظارت از راه دور
مزیت دیگر نگهداری اتوماتیک، افزایش طول عمر گیاهان و در نتیجه، افزایش بازدهی دیوار سبز است. سیستم آبیاری و کنترل دیوار سبز هوشمند را میتوان به شکل اپلیکیشن طراحی کرذ. این برنامه بر روی گوشی هوشمند همیشه تحت نظر قرار دارد. و بدون حضور مستقیم قابل نظارت، بررسی و مدیریت خواهد بود.
تنوع بالا در طراحی دیوارسبز و گونه های گیاهی
از دیگر مزیت ها ان است که محدودیت بسیار کمی برای تنوع طراحی این نوع گرین وال وجود دارد. به دلیل اینکه عملیات نگهداری اصلی بدون حضور انسان است؛ شکل دیوار سبز می تواند در هر ابعاد و اندازه ای، با هر شکلی و حتی در موقعیت های با دسترسی سخت نصب شود. همینطور محدودیتی برای متصل یا جدا بودن بستر دیوار سبز وجود ندارد.
علاوه بر آن سیستم آبیاری و غذادهی می تواند به صورت چند بخش طراحی شود. که برنامه نگهداری گیاهان مختلف در آن متفاومت باشد. به این ترتیب می توان گونه های غیر هماهنگ را در کنار همدیگر برای یک دیوار سبز به کار برد. و نگهداری آنها را به طور جداگانه مدیریت کرد. به طور مثال به شما این امکان را می دهد تا قسمتهایی از دیوار را آبیاری کنید؛ و قسمتهای دیگر را خشک باقی بگذارید. این یکی از مهمترین ویژگیهایی است که مزیت اقتصادی بسیار بالایی را به همراه میآورد.
کاربرد معمارانه
دیوار سبز علاوه بر زیبایی بصری، میتواند به عنوان یک عنصر معمارانه مانند دیوار پوش، پارتیشن و جداکننده در فضا نیز عمل کند. ضمن آنکه اثر عایق صوتی و افزایش کیفیت هوا و میزان رطوبت محیط را هم خواهد داشت.
صرفه جویی در مصرف آب و انرژی
یکی از مزیتهای آبیاری هوشمند، کمک به کاهش مصرف آب و انرژی است. گرین وال هوشمند می تواند با استفاده از سیستم چرخه بسته و دستگاه تصفیه، آب زهکشی سیستم را دوباره استفاده کند. و دور ریز آب را به حداقل برساند. ضمن آنکه در کود دهی، مه پاشی و غذا دهی هم به صورت حداقلی و بر اساس نیاز عمل کند.
بهبود کیفیت فضای داخلی
گیاهان نقش موثری در کنترل دمای محیط دارند. و از اتلاف انرژیهای موجود جلوگیری میکنند؛ درنتیجه میتوان گفت دیوار سبز قابلیتی شبیه به عایق حرارتی دارد. میزان مصرف انژری را کاهش خواهد داد. و با تولید اکسیژن کیفیت هوا را بالا خواهد برد. ضمن آنکه اثر روانی و آرامش بخشی آن در محیط داخلی قابل توجه است.
طراحی و اجرای دیوار سبز هوشمند چگونه است؟
یکی از مهمترین نکات در طراحی و اجرای دیوار سبز هوشمند این است که کاری تخصصی است. به این معنی که برای آن حتما باید از متخصصان این حوزه استفاده کنید. و هر نوع گرین وال هوشمندی توسط متخصصان شرکت تولید کننده تایید، نصب، اجرا و نگهداری شود. این سیستم دیوار سبز دارای پیچیدگی زیادی است. به تخصص در زمینه برنامه ریزی، علوم گیاهی و تاسیسات نیاز دارد. در شرکت های مرتبط نیز این فرایند به وسیله تیمی از متخصصان انجام می شود. به همین دلیل غیر از پک های آماده خانگی دیوار سبز اتوماتیک، بقیه موارد باید به شرکت متخصص سپرده شود.
در اجرا و نصب سیستم های هوشمند دیوار سبز علاوه بر محل نصب دیوار، نیاز به فضایی مشخص برای تاسیسات است. اتاق تاسیسات شامل برد کنترلر، تایمر، پمپ آب، مخازن و سایر تاسیسات است. به همین دلیل باید همزمان با مشخص کردن محل ساخت دیوار سبز، این فضا نیز تعیین شود. علاوه بر آنکه در زمان اجرا مقاوم سازی دیوارها و ایزولاسیون به صورت اصولی اجرا گردد.
با توجه به شرایط نصب و اجرای دیوار سبز هوشمند، ممکن است نیاز به تاسیسات جانبی دیگری نیز باشد. به طور مثال در صورت کم بودن نور محیط از نور مصنوعی باید استفاده شود. در نتیجه باید محل نصب لامپ های مخصوص برای گیاهان نیز مشخص شود. یا ممکن است نیاز به دستگاه مه پاش باشد. علاوه بر آن در بسیاری از محیط های پر تردد دیوار سبز با شیشه پوشیده می شود. که تمامی این تاسیسات جانبی نیاز به بررسی و اجرای فنی خواهد داشت.
آبیاری دیوار سبز هوشمند
آبیاری دیوارهای سبز در ابعاد بزرگ چالشهایی به همراه دارد؛ که بهتر است به صورت بهینه مدیریت شود. بهترین روش مدیریت مصرف آب در دیوار سبز، استفاده از سیستم آبیاری اتوماتیک خودکار است. در آبیاری هوشمند دیوار سبز، سیستم آبیاری اتوماتیک به تایمر برد کنترل متصل می شوذ. که زمان مناسب برای آبیاری گیاهان را می توان در آن برنامهریزی کرد؛
اما متخصصان طراحی دیوار سبز هوشمند علاوه بر دیجیتالی کردن سیستم، قابلیت کنترل دستی را فراهم می کنند. تا در زمان قطعی آب، برق یا آسیب دیدن بخش دیجیتال، قابلیت کنترل دستی آن را نیز فراهم کنند. علاوه بر آن با برنامهریزی زمان آبیاری، میتوان برنامه سالانه کوددهی و تزریق انواع قارچ کش و آفت کش به سیستم را نیز تعیین کرد. به این ترتیب تغذیه و طول عمر گیاهان نیز تضمین می شود.
قیمت و صرفه اقتصادی دیوار سبز هوشمند
امروزه دیوار سبز هوشمند در کشورهای پیشرفته و صنعتی بیشتر به کار برده میشود. و کاربرد آن برای مراکز حمل و نقل، اداری، تجاری و یا درمانی است. این دیوارها در ابعاد مختلفی ساخته میشوند و اجرای آن در ساختمانهای مسکونی، هتلها، روف گاردن و هر فضای دیگری نیز ممکن است. اما مهمترین مسئله برای اجرای آن در فضاهای عمومی و نیمه عمومی بحث هزینه بالای آن خواهد بود.
اجرای دیوار سبز هوشمند در محیط های کوچک از لحاظ مالی چندان مقرون بهصرفه نیست. به این دلیل که در تمامی دیوارهای سبز تا متراژ مشخصی، سیستم هی کنترل هوشمند یکسان است. به طور مثال تمامی دیوارها نیاز به پمپ آب، مخزن آب و کود، شیرهای برقی، برد کنترل و موارد مشابه دارند. در نتیجه هر قدر متراژ دویار بزرگتر باشد این هزینه ثابت در هزینه کل سرشکن خواهد شد. و برای متراژ بالا منظقی خواهد بود. با این وجود دیوار سبز هوشمند به عنوان یک کالای لوس در فضای خصوصی هم قابل اجراست.
برای آشنایی بیشتر با هزینه دیوار سبز می توانید مقاله “قیمت دیوار سبز در تهران” را مطالعه نمایید.
سخن پایانی
در این مقاله با مفهوم هوشمند سازی در دیوارهای سبز و مزایای آن آشنا شدیم. این دیوارها در گذشته به کشورهای توسعهیافته محدود بودند؛ اما با توسعه تکنولوژی، در بسیاری از کشورها مانند ایران نیز اجرا می شوند. هوشمند شدن سیستم آبیاری و کوددهی، نگهداری از دیوار را آسانتر میکند. اما مزیتهایی مثل تصفیه هوا و کاهش مصرف آب، مزیت های همراهی هستند، که باید نقش محوری در تصمیمگیریهای شهرسازی داشته باشند.
برخی پروژه های اجرا شده
آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار: مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع
آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع
روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال
آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع
دیوار های سبز خیلی قابلیت های خوبی دارن انرژی بخش هستن من از مطالبتون خیلی بهره بردم و اشنایی خیلی خوبی داشتم ممنونم از شما