تفاوت بام سبز و دیوار سبز Green Roofs Vs. Green walls
اهمیت بالا بردن کیفیت زندگی شهری تغییر نیازهای جدیدی را برای شهرنشینان مطرح کرده است. ساختمان های بلند مرتبه، تراکم ساخت، فضای زندگی کوچک و بالا بودن ارزش زمین از ویژگی های کلان شهرهای امروز است. این عوامل بیش از هر چیز، فضای سبز را در سطح شهرها کاهش داده است. کاهش آلودگی های شهری و نیاز انسان به همراهی با طبیعت باعث شده تا طراحان با روش های جدید این فضای از دست رفته را دوباره احیاء کنند. ایجاد تراس های سبز، بام سبز، بام باغ و دیوار سبز مهمترین نمود این تلاش است. برای آشنایی بیشتر در ادامه این مطلب به تفاوت بام سبز و دیوار سبز پرداخته شده است.با اسپینگر ( espinger ) همراه باشید.
بام سبز، بام باغ و بعضی از انواع دیوار سبز ریشه ی تاریخی نیز دارند. اگرچه مهمترین استفاده آنها در گذشته لذت بردن و تفریح بود، اما در عصر مدرن در کنار تفریح، اثرات زیست محیطی هم اهمیت بالایی دارند. در راستای توسعه پایدار شهرها نکاتی مانند کاهش آلودگی هوا، جذب غبار، افزایش جذب آب باران، کاهش مصرف انرژی و حفظ زیستگاه های جانوری نیز مورد توجه قرار گرفته اند.
در بین سیستم های جدید معرفی شده، بام های سبز و دیوار سبز در گروه پر کاربردترین روش ها قرار می گیرند. زیرا از فضاهای غیرقابل استفاده برای ایجاد سطح سبز استفاده می کنند. و بخش های بدون عملکرد ساختمان را به فضایی موثر تغییر می دهند. در تعیین نوع فضای سبز همیشه این نکته مطرح می شود، که چه نوع فضای سبزی برای ساختمان مناسب است. پاسخ به این سوال با بررسی ویژگی ها، مزایا و تفاوت بام سبز و دیوار سبز ممکن است.
بام سبز و بام باغ چیست؟
عبارت بام سبز به صورت عام به تمام بام های دارای پوشش گیاهی گفته می شود. اما در علم تخصصی طراحی منظر، بام سبز و بام باغ تفاوت هایی از نظر عملکرد و روش ساخت دارند. بام باغ یا Roof garden فضای سبز ساخته شده ای است که از سطح بام برای استفاده به عنوان فضای سبز روباز استفاده می کند. در واقع یکی از هدف های اصلی ساخت بام باغ تامین نیاز ارتباط انسان با طبیعت است. از نظر سازه ای، عمق خاک آن بین ۱۰۰- ۲۰ سانتیمتر بوده، و گونه های گیاهی قابل استفاده در آن گیاهان پوششی، بوته ها، درختچه ها و بعضی از انواع درختان را شامل می شود. در طراحی بام باغ از انواع طراحی ها، مبلمان و مصالح می توان استفاده کرد. بام باغ از نظر فنی تخصصی تر از بام سبز بوده و نیاز به نگهداری بیشتری دارد.
بام سبز green roof با هدف اصلی ایزولاسیون و کاهش مصرف انرژی ساخته می شود. در واقع بام سبز با تاکید بر بهبود عوامل زیست محیطی گسترش پیدا کرده است. بام سبز دارای عمق خاک ۲۰-۶ سانتیمتر است. گیاهان مورد استفاده در آن انواع سدوم و گیاهان علفی ریشه کوتاه هستند. این گیاهان از گونه های مقاوم به گرما، خشکی و باد انتخاب می شوند. پوشش گیاهی، میزان تابش اشعه خورشید را تا ۸۷ درصد نسبت به بام های بدون بام سبز کاهش می دهد. بام سبز سیستم سبک و ساده تری دارد. ضمن آنکه نیاز آبی کمتری داشته و نیاز به نگهداری مداوم ندارد.
برای مطالعه بیشتر درباره بام سبز و بام باغ می توانید مقاله “ بام سبز یا بام باغ “ را مطالعه نمایید.
دیوار سبز چیست؟
گرین وال یا دیوار سبز یک اصطلاح کلی است برای تمام سطوح سبزی که به شکل عمودی روی دیوار ایجاد می شوند. دیوار سبز گاهی با عنوان باغ عمودی یا فضای سبز عمودی هم معرفی می شود. انواع متفاوتی از دیوار سبز بر اساس سیستم و روش اجرا وجود دارد. این روش ها به شکل کلی در دو دسته قرار می گیرند: سیستم های حمایت کننده support system و سیستم های نگهدارنده carrier system . در سیستم حمایت کننده گیاهان بالارونده برای رشد روی سیم یا کابل هدایت می شوند. این دسته را نمای سبز green Facades نیز می نامند. در سیستم های نگهدارنده، گیاهان در گلدان ها یا بسترهای نمدی که در آن بستر کاشت وجود دارد کشت می شوند. و این سازه به صورت عمودی به دیوار متصل می شود. این نوع از دیوار سبز را دیوار زنده یا Living wall نیز معرفی می کنند.
در نمای سبز گیاهان در خاک و کنار سیستم نگهدارنده یا دیوار کشت می شوند. نمای سبز بیشتر با گیاهان رونده و پر رشد ایجاد می شود. در نتیجه اجرای آن نیاز به هرس و تربیت مداوم در طی زمان دارد. این نوع دیوار سبز به خصوص در باغهای انگلیسی و فرانسوی رایج بود. در حالیکه دیوارهای زنده شکلی مدرن از دیوار سبز هستند. در این نوع از دیوار سبز، گیاهان در طبقات عمودی گلدان مانند یا بستری نمدی که محل کشت در آن طراحی شده قرار می گیرند. سیستم دیوارهای سبز زنده به صورت هیدروپونیک یا نیمه هایدروپونیک هستند. گیاهان نیاز به مراقبت های ویژه، آبیاری و کوددهی دقیق دارند. این روش سرعت اجرای بالایی دارد. به دلیل تنوع در طراحی و اجرا، تقریبا در هر فضایی قابل اجراست؛ و به همین دلیل مورد استقبال زیادی قرارگرفته است.
شباهت دیوار سبز و بام سبز چیست؟
هر دو نوع از سازه های سبز بر روی بام و دیوار کارکردهای مثبت فضای سبز شهری را دارند. با وجود تفاوت در محل اجرا، روش، متریال و گونه های گیاهی هر دو سیستم به بهبود شرایط شهری کمک می کند. اگرچه میزان اثر بخشی در بعضی از شاخص ها متفاوت است، هر دو روش همه ی عملکردهای مهم بهبود شرایط زیست محیطی را پوشش می دهند. این موارد عبارتند از:
- کاهش آلودگی هوا
- کم کردن آلودگی صوتی
- کاهش اثر جزایر گرمایی شهری
- جذب رواناب ناشی از باران
- کاهش مصرف انرژی ساختمان
- افزایش سلامت و کیفیت زندگی
- بالابردن تنوع زیستی
- ایجاد شرایط کشاورزی شهری
- زیباسازی منظر شهری
تفاوت های دیوار سبز و بام سبز چیست؟
اگرچه نوع اثرات مثبت زیست محیطی در بام باغ، بام سبز و دیوار سبز مشابه است، اما میزان اثر بخشی هر یک از این سیستم ها متفاوت از یکدیگر است. به عنوان مثال بالابودن حجم پوشش گیاهی اثر بیشتری بر روی کاهش آلودگی هوا و جذب گرد و غبار خواهد داشت. ضمن آنکه این اثر بخشی بیشتر، نیازمند گیاهان بزرگتری است که درنتیجه وزن سازه اجرا شده را بسیار بالا می برد. علاوه بر موارد یاد شده هزینه اجرایی بیشتری را نیز ایجاد می کند.
یا به طور مثال بام سبز به دلیل پوشش کوتاه و عدم دسترسی کمترین اثر را از نظر زیباسازی منظر شهری دارد. در حالیکه دیوارهای سبز به دلیل اجرا در زاویه دید کاربر و تنوع بالای گونه های گیاهی به عنوان یک روش از ایجاد نمای متفاوت در سازه استفاده می شود. با این وجود هزینه اجرا و نگهداری دیوار سبز بیشتر از بام سبز است. علاوه بر آن، اگرچه وزن دیوار سبز و بام سبز در هر مترمربع نزدیک به یکدیگر است، اما توانایی تحمل بار دیوار بسیار کمتر از بام است. در نتیجه بسیاری از انواع دیوار سبز جزء سازه های سنگین برای دیوار محسوب می شوند و نیاز به اجرای تخصصی دارند. در ادامه تفاوت های اجرایی و تفاوت های عملکری این سه ، در قالب دو جدول به شکل خلاصه معرفی شده اند.
سخن آخر
بر اساس مطالب گفته شده انتخاب بهترین نوع سازه سبز بستگی به اولویت های پروژه دارد. سیسنم سبز انتخاب شده باید هدف از ایجاد آن را تامین کند. این هدف می تواند استفاده ساکنین، کاهش مصرف انرژی ساختمان، یا بهبود کیفیت زیستی ساختمان باشد. جدا از اثرات مثبت مشترک، عملکرد اصلی هر یک از این سازه ها متفاوت است. در نتیجه گزینه ای که با کمترین هزینه ، به نیازهای پروژه پاسخ داده و خواسته ها را تامین کند، بهترین انتخاب برای ساختمان خواهد بود.
برخی پروژه های اجرا شده
آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار: مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع
آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع
روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال
آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع
سلام ما میخواستیم داخل حیاط اموزشگاهمون دیوار سبز ایجاد کنیم چطور میتونیم از شما مشاوره بگیریم؟
با سلام.
برای این منظور تصویر محل مورد نظر و اطلاعات درخواستی خود را به همکاران شرکت ارسال کنید. و در این خصوص از راهنمایی آنها استفاده نمایید. برای این منظور می توانید با شماره های زیر تماس بگیرید.
۰۲۱۸۶۰۹۱۳۹۴
۰۹۱۲۰۹۵۶۵۴۱