طراحی روف گاردن فرانسوی

طراحی باغ به سبک های مختلف اهمیت زیادی در ساخت فضای ویژه روف گاردن دارد. یکی از سبک های رسمی برای روف گاردن های لوکس سبک فرانسوی است. روف گاردن فرانسوی فضایی منظم، قرینه و ساختار مند دارد. و سازه های معماری در آن کمتر از طرح های کلاسیک استفاده می کنند. گیاهان همیشه سبز آن در همه فصل ها زیبایی خود را حفظ می کنند؛ و با وجود یکنواختی در طرح این نوع روف گاردن شکوه و قدرت زیادی را در ببینده ایجاد می کند.

روف گاردن کلاسیک

این نوع از طراحی روف گاردن در ساختمان های مدرن، رسمی و اداری کاربرد زیادی دارد. و با تغییرات مختلف در فرهنگ فرانسوی هنوز نمونه هایی از آن در روف گاردنهای مهم و بزرگ دنیا دیده می شوند. در این متن به معرفی باغهای فرانسوی پرداخته شده است. و برخی از مهمترین ویژگی های این فرهنگ برای ساخت روف گاردن فرانسوی معرفی شده است.

برای آشنایی بیشتر با روف گاردن های جهان می توانید مقالهبهترین روف گاردن های دنیارا مطالعه نمایید.

تاریخچه باغ فرانسوی

الگوهای اولیه باغسازی فرانسوی در قرن شازدهم همراه با سبک باغسازی ایتالیایی وارد فرانسه شد. در دوره رنسانس این روش ها تکامل پیدا کرد و سبک خاص فرانسوی ایجاد شد. این دوران تاریخی به حاکمیت بر طبیعت تاکید می کرد. قدرت، ثروت ،خرد و تسلط انسان بر طبیعت ارزشمند شناخته می شد. ضمن آنکه باغها محلی برای نمایش عظمت شاه و اشراف بودند.

یکی از ویژگی های مشترک در باغهای فرانسوی نظم و ترتیب آنهاست. باغها به صورت هندسی به قسمتهای کوچک تر تقسیم می شدند. و هر بخش برای کاری مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر آن باغهای فرانسوی دارای محور اصلی در طول بودند و طراحی آنها به شکل قرینه انجام می شد. دو نمونه از باغهای مهم کلاسیک فرانسه عبارتند از باغهای «ورسای» و «وولوویکونت»

طراحی فضای سبز (اسیپنگر)
نمونه از پارترها با استفاده از هرس منظم درختچه های همیشه سبز

فرانسویان در سطح های وسیع، اشکال افقی بسیار پیچیده ای با گل و گیاه، چمن کاری و شن بوجود می آورند. این طرح ها با نام  «پارتر» Parterre از نمای بالا در کاخ بسیار باشکوه و عظیم به نظر می رسیدند. ساخت انواع پارتر در قرن هفدهم بسیار تخصصی شد. و طرح هایی منحنی، با پیچیدگی های زیاد و با استفاده از کاشت متراکم درختچه های پاکوتاه همیشه سبز ساخته شد.

باغسازی فرانسوی
نمونه پارترهای کلاسیک در باغهای فرانسوی

ویژگی های طراحی روف گاردن فرانسوی چیست؟

باغ های فرانسوی دارای مشخصاتی هستند؛ که این اصول در طراحی روف گاردن فرانسوی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. ترکیب این ویژگی ها در کنارهم فرمی رسمی و خاص ایجاد می کند، که ساختار روف گاردن را به عنوان فضای طراحی شده به سبک فرانسوی نشان می دهد. مهمترین ویژگی ها عبارتند از: طرای متقارن همراه با محور اصلی، استفاده از گونه های همیشه سبز، هرس فرم و توپیاری، کاربرد آبنما و فواره، استفاده از مجسمه های تزئینی. در ادامه بعضی از این ویژگی های روف گاردن فرانسوی شرح داده شده اند.

طراحی متقارن همراه با محور  اصلی

مهمترین ویژگی در طراحی باغ های فرانسوی استفاده از مسیر اصلی به عنوان محور مرکزی و اکس در طرح است. این محور مرکزی معمولا در طول باغ به صورت مستقیم امتداد پیدا می کند. و تمامی اتفاقات به صورت قرینه در دو طرف این محور شکل می گیرند. محور اصلی به باغ فرمی رسمی و کاملا قرینه می دهد. و در انتها معمولا به یک فضای طراحی شده منتهی می شود.

با اینکه در طراحی های جدید فرانسوی طراحی قرینه تا حدی تغییر پیدا کرده است؛ و به جای تقارن از تعادل در طراحی استفاده می شود. با این وجود فرم رسمی باغ همراه با خطوط کاملا صاف در آن حفظ شده است.

روف گاردن فرانسوی
روف گاردن ساختمان راکفلر به سبک کلاسیک فرانسوی، متقارن همراه با آکس اصلی

 

گونه های همیشه سبز در روف گاردن فرانسوی چیست؟

یکی دیگر از ویژگی های مشخص در باغ های فرانسوی استفاده‌ از گیاهان همیشه سبز به خصوص سرو و کاج است. این دسته از گیاهان علاوه بر نمای ثابت، قابلیت بالایی برای توپیاری و هرس دارند. و به راحتی به صورت اشکال هندسی مانند هرم، مربع و دایره قابل فرم دهی هستند. گیاهان همیشه سبز در تمام سال نمای خود را به خوبی حفظ می کنند. بنابراین ساختار باغ فرانسوی در کل سال ثابت و سبز خواهد بود.

در کنار گونه های سرو و کاج، انواع گیاهان دارویی، گل هایی مانند رز و درختان میوه نیز در طراحی کاشت فرانسوی استفاده می شوند. این گونه ها در بین بخش های محصور با گیاهان همیشه سبز کشت می شوند. و با تغییر فصل، چرخه رنگی خواهند داشت. در روف گاردن فرانسوی درختان میوه و گل ها می توانند در انواع فلاورباکس کشت شوند. و به عنوان نقطه عطف و تاکید در طراحی روف گاردن به کار روند.

ساخت و اجرای روف گاردن (اسپینگر)
ترکیب گیاهان همیشه سبز و خزان دار برای طراحی روف گاردن

هرس فرم و توپیاری درختان

یکی از مهمترین ویژگی های تزئین گیاهی در باغ های فرانسوی، هرس های فرم است. آرایش گیاهان و هدایت آنها در طول رشد یکی از نشانه های خرد و نظم انسانی در طبیعت بدون نظم بود. که به عنوان الگوی فکری در قرن ۱۷ شناخته می شد. بر اساس همین تفکر شکل دهی به گیاهان و تبدیل آنها به فرم منظم اهمیت زیادی پیدا کرد. و شکوه باغهای فرانسوی در شکل دهی و ایجاد نظم در طبیعت بود.

بر همین اساس علم توپیاری یا هرس گیاهی که در دوران گلاسیک شروع شده بود؛ در باغهای فرانسوی به تکامل رسید. و این هرس ها شامل هرس شکل دهی، هدایت فرم شاخه بندی و ساختار درختان می شد. این شکل از هرس گیاهان همیشه سبز در انواع روف گاردن فرانسوی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. و گیاهان به خصوص در حاشیه روف گاردن به شکل باکس یکدست هرس می شوند. در کنار انواع هرس، گونه های دیگری نیز در طراحی کاشت استفاده می شوند. که بیشتر از گیاهان با فرم های طبیعی منظم ویکدست انتخاب می شوند. مانند سرو ناز ، یا سرو طبری.

تاریخچه روف گاردن
مطالعه این مقاله
طراحی فضای سبز (اسیپنگر)
هرس فرم توپی شکل شمشاد در روف گاردن

کاربرد آبنما و فواره

آبنما، استخر، حوض و انواع فواره از بخش های جدا نشدنی در فرهنگ باغسازی فرانسوی است. به خصوص انواع فواره های نمایشی همراه با ایجاد صدای آب کاربرد زیادی داشتند. در روف گاردن فرانسوی می توان بسیاری از انواع آبنمای پیش ساخته همراه با فواره را به کار برد. که می توانند در مرکز باغ، انتهای آکس اصلی و یا در انتهای مسیر های فرعی قرار بگیرند. در هر حال بهتر است با کاربرد آبنما تنوع لازم در روف گاردن ایجاد شود.

طراحی روف گاردن فرانسوی

استفاده از مجسمه های تزئینی

کاربرد انواع مجسمه های تزئینی به خصوص اشکال پیکره ها، جنگجویان و حیواناتی مانند اسب یا قورباغه در طراحی فرانسوی مرسوم است. معمولا این مجسمه ها با توجه به تم باغ، و فضای روحی طراح یا کارفرما انتخاب می شوند. و در بسیاری از موارد به عنوان بخشی از آب نما و یا فواره در نظر گرفته می شوند.

تفاوت روف گاردن فرانسوی و روف گاردن کلاسیک چیست؟

در بسیاری موارد روف گاردن فرانسوی و روف گاردن کلاسیک می توانند بسیار به یکدیگر شبیه باشند. و حتی از یکدیگر قابل تفکیک نباشند. این دو سبک طراحی روف گاردن در بسیاری از ویژگی ها با هم مشترک هستند. هر دو این روش های طراحی متقارن، منظم و بر اساس خطوط راست گوشه اند. در آنها از انواع آبنما و مجسمه استفاده می شود. و گیاهان همیشه سبز در آنها به کار می رود.

طراحی فضای سبز (اسیپنگر)
نمونه ی طراحی فرانسوی برای باغ کوچک

اما تفاوت هایی نیز در بین این دو سبک وجود دارد که با توجه به آنها می توان تم اصلی باغ را تشخیص داد. در روف گاردن کلاسیک اجزای معماری برگرفته از معماری یونان و روم باستان هستند. به این معنا که ستون ها دارای سر ستون، طراحی روی ستون و ابزارهایی در دیوار روف گاردن هستند. آلاچیق در این نوع روف گاردن معمولا به صورت سازه ای از جنس سنگ، گچ یا بتن است. و سایر مبلمان مانند فلاورباکس ها، میز و صندلی با تزئینات کلاسیک انتخاب می شوند.

در حالیکه سازه های معماری در روف گاردن فرانسوی دارای تزئینات بسیار ساده و حداقلی هستند. ضرورتی برای وجود آلاچیق به عنوان یک عنصر اصلی وجود ندارد. و آلاچیق یا پرگولا معمولا به صورت فلزی ساخته می شود. در باغ های فرانسوی گیاهان همیشه سبز به طور منظم هرس می شوند. و طرح هایی مانند انواع پارتر در آنها ساخته می شود. ضمن آنکه تنوع و تزئینات در روف گاردن فرانسوی بسیار کمتر از روف گاردن کلاسیک است.

برای آشنایی بیشتر با طراحی کلاسیک می توانید مقالهطراحی روف گاردن کلاسیکرا مطالعه نمایید.

روف گاردن فرانسوی در عصر جدید

ساخت باغهای فرانسوی کلاسیک در سالهای اخیر زیاد رایج نیست. در این نوع باغها فرم طبیعی گیاه مدام تحت تنش قرار می گیرد. و به فعالیت نگهداری، هرس و رسیدگی بسیار زیادی نیاز دارد. در قرن نوزدهم و بعد از انقلاب صنعتی فرمهایی از روف گاردن و تراس گاردن در فرانسه رایج شد. طراحی گیاهی به خصوص در تراس اهمیت زیادی برای مردم پیدا کرد. و معمولا ترکیبی از گلدان ها با درختچه های همیشه سبز، گیاهان دارویی، گیاهان رونده گلدار و گل های فصلی بود. این نوع طراحی کاشت بسیار تحت تاثیر فصل و سلیقه ساکنین خانه بود.

با این وجود استفاده از گونه های همیشه سبز مانند سرو خمره ای یا شمشاد هنوز هم جزو ثابت این باغ ها قرار می گرفت. که در بسیاری موارد هم به صورت هرمی یا توپی هرس می شدند. و در کنار سایر گیاهان طبیعی نشانه ای از فرهنگ کلاسیک فرانسوی شناخته می شود.

برای آشنایی بیشتر با فلاورباکس می توانید مقالهفلاورباکس چیست؟را مطالعه نمایید.

طراحی و اجرای روف گاردن (اسپینگر)

 

اجرای روف گاردن
بنر اجرای روف گاردن
دانلود کاتالوگ اسپینگر
دانلود کاتالوگ اسپینگر

برخی پروژه های اجرا شده

پروژه مسکونی نیاوران

آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار:
مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع

پروژه پرنسا مال

آدرس: تهران – خیابان صابونیان
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۷
طراح: مهندسین مشاور دات
مساحت پروژه: ۲۳۰۰ متر مربع

پروژه شاد آباد

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
طراح پروژه: دفتر معماری فرحو
مساحت پروژه: 90 متر مربع

ساختمان مسکونی رزاقی

آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع

مسکونی مینا رزیدنس کیش

آدرس: جزیره کیش
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۹
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۶۰۰ متر مربع

روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع

مشاهده پروژه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: این محتوا شامل قوانین کپی رایت می شود.
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟