روف گاردن مینیمال
روف گاردن ها یکی از مهمترین فضاهای آپارتمانی هستند. که علاوه بر اجرای اصولی به طراحی حرفه ای نیز احتیاج دارند. سبک های مختلفی برای طراحی روف گاردن به کار می رود. که مهمترین سبک های طراحی روف گاردن در تهران کلاسیک و مدرن است. با این وجود علاقه به معماری مدرن، روف گاردن مینیمال را نیز در گروه طراحی های پر طرفدار قرار داده است. به خصوص که هزینه کمتر و مدیریت مناسب طراحی و فضا در این سبک از طراحی روف گاردن به راحتی امکان پذیر است. در مقاله های قبل طراحی روف گاردن کلاسیک و روف گاردن مدرن شرح داده است. و در این مقاله در ادامه به معرفی روش طراحی و ویژ|هیا های روف گاردن مینیمال می پردازیم.
تعریف مینیمال در روف گاردن
مینیمال Minimal از نظر لغوی به معنای موجودیتی حداقلی است. سبک مینیمالیسم یا ساده گرایی یا «هنر کمینه» یک مکتب هنری است. این مکتب بر اساس سادگی بنا شده است. و از مفاهیم پیچیده استفاده نمی کند. سبک معماری مینیمالیسم در سالهای ۱۹۲۰ بعد از پایان جنگ جهانی دوم شروع شد. و معمارانی مانند لودویگ میس ون در روهه از اولین معماران این سبک بود. که طراحی های اون پلان های ساده، بدون پیچیدگی . تجملات بود.
مهمترین مفاهیم در معماری مینیمالیسم سادگی در عملکرد و فرم، فضاهای پر نور، سادگی سطوح و استفاده حداقل از تزیئنات است. به طوری که با حذف موارد غیر ضروری و اضافی بتوان به خلق فضایی زیبا و موثر پرداخت. در طراحی روف گاردن نیز استفاده از اصول مینیمال می تواند فضای ساده، زیبا با نمایی مدرن ایجاد کند.
برای آشنایی بیشتر با روف گاردن مدرن می توانید مقاله “طراحی روف گاردن مدرن” را مطالعه نمایید.
ویژگی های روف گاردن مینیمال چیست؟
سادگی
اصل اساسی در طراحی مینیمال سادگی است. در طراحی روف گاردن مدرن به استفاده از خطوط هندسی و جزئیات کم تاکید می شود. با این وجود سادگی در فرم و شکل مشخص تر است. در حالیکه سادگی در طراحی مینیمال شامل نوع کاربری، متریال، گونه های گیاهی و حتی خطوط موجود در فضا نیز می شود. و تمامی عناصر در طراحی روف گاردن به صورت ساده، کاربردی و حداقلی انتخاب می شود. بنابراین با وجود تاکید هر دو سبک بر سادگی، طراحی مینیمالیست شبیه به چکیده ای از طراحی مدرن به نظر می رسد.
اشکال خالص هندسی و خطوط تمیز
یکی از مهمترین ویژگی ها در طراحی مینیمال استفاده از شکل های هندسی به صورت کامل و بدون تغییر است. به طوریکه طراحی از مجموعه ای مربع مستطیل، مثلث ، دایره و یا اشکال هندسی ساده دیگر ایجاد شده است. ضمن آنکه خط ها در این شکل از طراحی بسیار ساده و خوانا هستند. به همین دلیل تشخیص خطوط و زاویه ها آسان است. و محیط به صورت فضایی بزرگ و یکدست درک می گردد.
تکرار برای دادن حس نظم و اتحاد
همانطور که فرم های هندسی در روف گاردن مینیمال به صورت ساده و کامل استفاده می شوند. تکرار همین فرم ها به طراحی نظم می دهند. و از تکرار عناصر و فرمها برای ایجاد وحدت در کلیت طراحی استفاده می شود. به طور مثال در فضایی مستطیل شکل سایر اجزا مانند مبلمان، باغچه بندی، بازشوها و در ها از همان تناسبات پیروی می کنند. تا نظم و هماهنگی در روف گاردن حفظ شود.
اجزای مرتب و صریح
اجزای مختلف در طراحی مینیمال مانند باغچه ها، ورودی، مبلمان و حتی گیاهان کاملا مشخص و خوانا هستند. مرز این اجزا قابل تشخیص است. و فرم آنها از کلیت طراحی پیروی می کند. محل قرار گیری و مرز آنها با محیط اطرافشان نیز کاملا مشخص است. در نتیجه طرح مرتب و واضح دیده می شود. و خوانایی طرح در بالاترین سطح خود قرار خواهد داشت. به شکلی که کاربر می تواند به راحتی فرم کلی روف گاردن را یاد بگیرد.
کمبود تعداد عناصر
یکی از نکته های خاص در طراحی مینمیال تاکید بر کمینه بودن همه بخش هاست. این بخش ها می تواند شامل عناصر طراحی مثل خط، سطح و حجم باشد. یا تعداد کاربریها را در نظر بگیرد. حتی می تواند بر تعداد مبلمان، نورپردازی، باغچه بندی و گیاهان اثر گذار باشد. در همه این موارد کم بودن تعداد عناصر یکی از نشانه های اصلی طراحی مینیمالیست خواهد بود.
مصالح محدود و ساده
همانطور که در همه بخش ها طراحی مینیمال به صورت حداقلی عمل می کند. مصالح مورد استفاده در روف گاردن مینیمال نیز ساده و محدود است. ابتدا باید گفت که در هر طرح معمولا تنها یک یا دو نوع از مصالح به کار می روند. علاوه بر آن مصالح مورد استفاده نیز به مواردی با سطح و رنگ ساده و یکنواخت محدود می شوند. به طور مثال انواع بتن، سنگ هایی با طرح بسیار کم و حتی کچ یا سیمان از مصالح پر کاربرد هستند. ضمن آنکه رنگ پایه محیط در طراحی بیشتر شامل طیف های سفید، خاکستری و مشکی است.
استفاده از ویژگی های نمادین
اخرین ویژگی در روف گاردن مینیمال، کاربرد ویژگی نمادین عناصر در طراحی است. این ویژگی های نمادین می توانند مانند رنگ سفید دیوار و کف، روشنایی را نشان دهند. و یا مانند درخت ژونیپروس بونسای بر پیچیدگی طبیعت در جهان تاکید کنند. انتخاب نوع نماد و مفهوم مربوط به آن حرف اصلی طراحی است. که از طریق طراحی روف گاردن بر آن تاکید می شود. و از جذابیت های مهم در این سبک طراحی است.
طراحی کاشت مینیمال چگونه است؟
از مهمترین نکاتی که می تواند جزء ویژگی های اصلی روف گاردن مینیمال باشد؛ طراحی کاشت و انتخاب گیاهان است. در این سبک همانند طراحی مدرن معمولا از گیاهانی با ویژگی و شخصیت ظاهری خاص استفاده می شود. باید توجه کرد که گیاه در طراحی مینیمال بیانگر دیدگاه و احساس طراح از طبیعت است. و انتخاب درست گیاه اثر زیادی بر موفقیت طراحی دارد.
گونه های مختلف گیاهی مانند درختان، درختچه ها، بوته ها و گیاهان علفی معمولا به شیوه ای خاص مورد استفاده قرار می گیرند. درختان و درختچه ها به صورت تکی کشت می شوند. که بیشتر از گونه هایی با شاخه بندی دکوراتیو مثل افرای ژآپنی، ژونیپروس، توری و انجیر می توانند باشد. درختان توپیاری ژاپنی نیز از گونه های پر کاربرد هستند. بونه ها نیز از گونه های همیشه سبز یا خزان دار با شاخه بندی خاص انتخاب می شوند. و معمولا به صورت توده ای، تکی با فرم گرد و یا ردیفی کوتاه به کار می روند. گیاهان پوششی و علفی مانند انواع چمن، فستوکا و میسپانتوس نیز به صورت یکدست و در فرم های هندسی مشخص مورد استفاده قرار می گیرند.
برای آشنایی بیشتر با گیاهان روف گاردن می توانید مقاله “گیاهان روف گاردن بهاری – درختچه ها” را مطالعه نمایید.
کاربرد روف گاردن مینیمال
روف گاردن های مینیمال را می توان فرم رسمی روف گاردن های ساده دانست. زیرا با وجود حرفه ای بودن از نظر طراحی به حداقل ها در طرح تاکید می کنند. به همین دلیل تقریبا در تمامی انواع روف گاردن با تم های مختلف قابل اجرا هستند. با این وجود به دلیل رابطه قوی طراحی مدرن با مینیمال، در ساختمان های مدرن کاربرد بیشتری دارند. طراحی مینیمالیست در هر سطحی از بام قابل اجرا است. و می تواند با توجه به مساحت، متریال و گیاهان محدوده هزینه متفاوتی از کم تا زیاد داشته باشد.
علاوه بر آن روف گاردن هایی با تم مینیمال در مناطقی با اقلیم سخت کاربرد زیادی دارند. در این مناطق طراحی روف گاردن با امکانات زیاد و تنوع بالایی گیاهی کاربردی نیست. طراحی های مدرن و مینیمال به دلیل کمبود عناصر، کاربری و گیاهان از بهترین سبک ها برای طراحی بام هستند. که می توانند یک روف گاردن زیبا بوجود بیاورند. علاوه بر آن این شکل از طراحی برای ساختن فضای باز در مراکز تجاری و اداری نیز گزینه ای مناسبی خواهد بود.
برخی پروژه های اجرا شده
آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار: مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع
آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع
روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال
آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع