دیوار سبز کابلی
دیوار سبز به نامهای زیادی مانند گرین وال، باغ عمودی، دیوار زنده و یا دیوار گیاهی شناخته می شود. دیوارهای سبز یکی از زیباترین سازهها برای افرادی است، که عاشق طبیعت در زندگی خود هستند. همه ما نیاز داریم تا تعدادی گیاه را در مکان زندگی خود پرورش دهیم. این گیاهان میتوانند در یک باغچه و یا تنها چند گلدان ساده قرار بگیرند؛ اما یکی از گزینههای شیک و زیبا استفاده از دیوارهای سبز است. اگر به ایجاد فضای سبز عمودی و دیوارهای سبز علاقه دارید؛ دیوار سبز کابلی یکی از بهترین گزینههای مناسب برای شما خواهد بود.
دیوار سبز کابلی یکی از بهترین سیستم ها در میان انواع دیوار سبز است؛ که در این نوشتار قصد داریم به آن بپردازیم. همچنین در ادامه این مطلب اسپینگر ( espinger ) با مزایای دیوار سبز کابلی و نحوه اجرای آن نیز آشنا خواهید شد.
برای آشنایی بیشتر با دیوار سبز می توانید مقاله “دیوار سبز چیست؟” و “نمای سبز چیست؟” را مطالعه نمایید.
دیوار سبز کابلی چیست؟
دیوار سبز کابلی یکی از انواع دیوار سبز یا نمای سبز با ظاهری شیک و منحصر به فرد است، که طرفداران زیادی دارد.در این سیستم، معمولاً از گیاهان بالا رونده مانند انواع پیچک استفاده میشود. فضایی به صورت شبکهای یا خطی توسط کابلهایی از جنس فولاد ضدزنگ، کابل فلزی یا نایلونی بر روی دیوار قرار میگیرد؛ و گیاهان رونده به سادگی هنگام رشد از آن بالا میروند. که ظاهر زیبایی را بوجود می آورد.
مزایای دیوار سبز کابلی چیست؟
قابلیت اجرا در فضای محدود
دیوار سبز کابلی به نسبت دیگر دیوارهای سبز مزایای زیادی دارد.به عنوان مثال این سیستم نمای سبز از نظر فضای مورد نیاز، به فضای کمی احتیاج دارد. به این معنا که سطح کمی را اشغال میکند. در نتیجه از گزینه های مناسب برای اجرا در فضاهای کوچک و محیط داخلی است.
قابلیت اجرا در فضای داخلی و خارجی
دیوار سبز کابلی تقریباً برای هر مکانی مناسب است؛ شما میتوانید از دیوارهای سبز کابلی در منزل، دفتر کار و حتی به عنوان پارتیشن در فضای داخلی استفاده کنید. ضمن آنکه در محیط خارج مثل نمای بیرونی ساختمان، محوطههای بیرونی و یا حتی فضای شهری نیز به راحتی قابل کاربری است. تنها نیاز است که خصوصیات متریال اجرا و گیاهان متناسب با محیط داخلی/خارجی و اقلیم منطقه انتخاب گردد.
تنوع در طراحی
یکی دیگر از مزایای دیوار سبز کابلی تنوع بالا در ایدههای طراجی است. به این ترتیب که با توجه به هندسه خطوط کابل ها و نوع گیاهان، طرح های قابل اجرا می تواند بی نهایت باشد. و با توجه به فضا انواع خطوط منظم، نامنظم و حتی منحنی را شامل شود.
تنوع گونه های گیاهی
گونه های گیاهی قابل کاربرد در دیوار سبز کابلی نسبت به سایر سیستم های دیوار سبز محدود است. در این نوع نمای سبز تنها گیاهان بالارونده، خزنده، پیچک ها و یا گیاهان آویز قابل استفاده هستند. با این وجود تعداد مناسبی از گونه های همیشه سبز و برگ ریز برای محیط داخلی و خارجی وجود دارد، که در بازار ایران یافت می شود. و برای استفاده در این سیستم مناسب است.
اجرا و نگهداری آسان
دیوار سبز کابلی از نظر اجرا دارای سیستمی ساده است. به طوریکه در سطوح محدود و خانگی توسط کاربر قابل اجراست. به همین ترتیب از نظر نگهداری نیز ساده و قابل دسترسی است. و به شما این اجازه را میدهد تا بتوانید در هر زمان که نیاز است، به سادگی به گیاهان خود رسیدگی کرده، آنها را آبیاری و یا هرس کنید.
مقرون به صرفه
هزینه ایجاد دیوار سبز کابلی نیز بسیار پایین است. ضمن آنکه اجزای ساخت آن به راحتی در بازار قابل تهیه است. و یکی از بهترین گزینهها برای افرادی است که بودجه محدودی دارند، اما نیاز به ساخت یک دیوار سبز را جدی میدانند.
معایب دیوار سبز کابلی چیست؟
محدودیت گونه های گیاهی دیوار سبز کابلی داخلی
یکی از معایب دیواز سبز کابلی استفاده از گیاهان محدود در فضای آپارتمانی است. در قسمتهای پیشین ذکر کردیم که تنوع گیاهانی که میتوانید انتخاب کنید، یکی از مزایای دیوار سبز کابلی است؛ اما باید به یاد داشته باشید که گونه های گیاهی رونده در فضای داخلی بسیار محدودتر هستند. زیرا بیشتر گیاهان فضای داخلی از گونه های گرمسیری و دارای فرم شاخساره متمرکز هستند. و اگر شما از گیاهان نادرستی در دیوار سبزتان استفاده کنید، گیاهان به خوبی رشد نکرده و یا خشک می شوند.
لزوم هماهنگی گیاه با ارتفاع دیوار سبز
به طور کل دیوارهای سبز کابلی معایب زیادی ندارند؛ اما یکی دیگر از موارد مهم توجه به ارتفاع دیوار سبز است. هر یک از انواع گیاهان رونده با توجه به گونه، شرایط محیطی و حجم خاک تا ارتفاع مشخصی قابلیت رشد و هدایت دارند. به همین دلیل باید بین ارتفاع دیوار سبز و حجم رشد گیاهی شما تناسب وجود داشته باشد. تا دیوار بیش از اندازه متراکم و یا کم تراکم و تنک نباشد.
نیاز به عملیات هرس و هدایت مداوم
یکی دیگر از معایب دیوار سبز کابلی نیاز فصلی آن به هرس و هدایت گیاهان است. که در سطوح بزرگ باید توسط باغبان حرفه ای انجام شود. گوونه های رونده برای رشد مناسب و ظاهر منظم نیاز به نگهداری فیزیکی بسیار به خصوص در مراحل اولیه رشد دارند. که این موضوع عملیات نگهداری فیزیکی توسظ متخصص را نسبت به سایر سیستم های دیوارسبز افزایش می دهد.
نحوه اجرای دیوار سبز کابلی
نحوه اجرای دیوار سبز کابلی در مکانهای مختلف کمی متفاوت است. اما مراحل و اصول پایه آن در همه یکی است.
مرحله اول: ساخت محل کاشت
برای اجرای این سیستم ابتدا باید مکان کاشت گیاه را فراهم کنید. که انواع فلاورباکس گزینه مناسبی برای این منظور است. فلاورباکس حجم مورد نیاز خاک را در خود جای داده و شرایط رشد گیاه را فراهم می کند. علاوه بر آن سینیهای ذخیره آب نیز در زیر فلاورباکسها قرار میگیرند که آب اضافه گیاهان به آنها منتقل میشود. و در انواع دارای مخزن ذخیره نیز آب مورد نیاز گیاه ذخیره شده و در اختیار گیاه قرار می گیرد.
برای آشنایی بیشتر با فلاورباکس می توانید مقاله “فلاورباکس چیست؟” را مطالعه نمایید.
مرجله دوم: ایجاد سازه کابلی
در ادامه باید کابلهای مورد نیاز دیوار سبز خود را آماده کنید. اکثراً کابلهایی که در اجرای دیوار سبز کابلی به کار می روند، از جنس فولاد ضد زنگ هستند. این کابل ها مقاومت بالایی به گرما و رطوبت دارند. به همین دلیل گیاهان در برابر گرمای شدید، آسیب نمی بینند. و به راحتی در فضای خارجی، به خصوص مناطق آفتابگیر و گرم می توانند به رشد سالم خود ادامه دهند. ضمن آنکه فلز فولاد میتواند نمای بسیار مدرن و زیبایی را به دیوار سبز شما بدهد.
کابلها به صورت اتصال به سازه فلزی به صورت قاب و یا با استفاده از قلاب و گیره به صورت کششی قابل اجرا هستند. روش نصب و اجرا با توجه به شکل و مکان اجرا انتخاب می شود. و می تواند به صورت متصل به دیوار و یا جدا از آن باشد. درنهایت نیز برای تکمیل اجرای دیوار سبز می توان قابی از جنس فلز یا استیل نصب کرد. این قاب شکل و شمایل دیوار سبز را تکمیل کرده و ظاهر فوقالعاده زیبایی به آن می دهد. نوع کابل و سیستم اجرای آن در هر مدل کاملاً متفاوت است. و تنها براساس سلیقه و یا بودجه شما میتواند نسبت به سایر دیوارهای سبز کابلی، کاملا متفاوت و منحصر به فرد باشد.
مرحله سوم: خاکریزی و کاشت
آخرین مرحلهای که در اجرای دیوار سبز کابلی نیاز به انجام آن دارید، سادهترین مرحله است؛ آخرين مرحله اتمام اجرای دیوار سبز کابلی خاکریزی فلاورباکس، کاشت گیاهان مورد نظر و رسیدگی به آنها است. همچنین شما میتوانید برای سهولت کار نگهداری، از سیستمهای آبیاری هوشمند و الکترونیکی استفاده کنید تا دیگر نیازی به آبیاری به شکل سنتی و دستی نباشد.
نکات مهم در انتخاب گیاهان مناسب دیوار سبز کابلی
در بالا کمی به نحوه انتخاب گیاهان در دیوار سبز کابلی پرداختیم اما اکنون زمان آن رسیده است تا بیشتر به این موضوع بپردازیم. دست شما برای انتخاب گیاهان در دیوار سبز کابلی نسبتا باز است. و گزینههای مناسبی پیش روی شما قرار میگیرند. اما پیش از انتخاب نهایی باید معیارهای مهمی را درنظر بگیرید تا انتخاب مناسبی داشته باشید. برای این منظور به موارد زیر باید توجه کنید:
- تعیین نوع دیوار سبز از نظر فضای داخلی و خارجی
- مشخص کردن شرایط محیطی دیوار سبز و اقلیم منظقه به خصوص برای دیوار سبز خارجی
- بررسی میزان و شدت وزش باد برای تعیین سیستم اتصال گیاه به سازه و نگهداری آن
- کنترل شدت تابش خورشید در دیوار سبز خارجی و تامین نور مصنوعی کافی در دیوار سبز داخلی با توجه به نوع گیاه
- مدیریت دما در فضای داخلی و نصب سیستم مه پاش برای کنترل دمای دیوار سبز خارجی با توجه به گیاه کشت شده
سخن آخر
از همراهی شما تا پایان نوشتار دیوار سبز کابلی سپاسگزاریم. اگر شما نیز قصد دارید تا مکانی سرشار از آرامش و انرژی داشته باشید، می توانید از یک دیوار سبز برای دعوت طبیعت به محیط خود استفاده کنید.
برخی پروژه های اجرا شده
آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار: مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع
آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع
روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال
آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع
سلام جنس فلاور باکس ها را با توجه به چه چیزهای باید انتخاب کرد؟
با سلام. با توجه به محل مورد استفاده، محدوده ی وزنی قابل کاربری ، سایز مورد نظر و بودجه بندی. در موارد محدودی نوع گیاه هم در انتخاب فلاورباکس موثر خواهد بود.