معرفی ماس وال  Moss Wall – مشخصات و ویژگی ها

ماس وال Moss Wall یکی از جدیدترین انواع دیوار سبز است. این نوع از دیوار سبز تفاوت های مشخصی نسبت به انواع رایج گرین وال دارد. که ناشی از گونه های به کار رفته در آن  است؛ و بستر کشت، نیازها و نگهداری متفاوتی نیز دارد. اما یکی از مهمترین نکات در خصوص ماس وال آشنایی درست با گونه آن است.

ماس وال هم در ادبیات تخصصی جهانی و هم در ایران تعریف تخصصی دقیق و جامعی ندارد. این عبارت در ایران بیشتر برای دیوارهای خزه ای به کار می رود؛ و در ادبیات بین المللی بیشتر برای دیوارهای ساخته شده از گل سنگ استفاده می شود. از طرف دیگر کاربرد رایج Moss wall برای هر دو سیستم تبدیل به تصویری غلط شده است. به طوریکه دیوارهای ساخته شده از گلسنگ را نیز به عنوان خزه معرفی می کنند. و عموم مردم آنها را در دسته خزه ها قرار می دهند. در این مقاله با معرفی این دو گروه، دیدی کلی از مفهوم ماس وال ارائه شده است.

برای مطالعه بیشتر درباره انواع دیوار سبز می توانید مقاله دیوار سبز چیست؟ را مطالعه نمایید.

ماس وال

خزه Moss

کلمه Moss در لغت به معنای خزه است. خزه ها گروهی از گیاهان هستند که در مناطق مرطوب رشد می کنند. آنها فاقد سیستم آوندی و ریشه هستند؛ و به جای ریشه، کرکهای ریشه مانندی به نام ریزوئید دارند. چرخه تولید مثل خزه ها نیز متفاوت از گیاهان آوندی بوده و با تولید هاگ انجام می شود.

دیوار سبز
کاربرد انواع خزه ها در دیوارسبز

خزه ها در چهار دسته Sphagnopsida ، Andreaopsida lantern ، Polytrichopsida و Bryopsida تقسیم بندی می شوند. تقریبا از گونه های خزه در هر چهار دسته برای ساخت دیوار سبز استفاده می شود. که با توجه به بافت، رنگ، قابلیت تکثیر، فراوانی و قیمت مورد مصرف قرار می گیرند.

خزه ها چگونه در دیوار سبز به کار می روند؟

ضمن آنکه خزه ها به دو صورت تثبیت شده و تثبیت نشده در دیوار سبز استفاده می شوند. خزه های تثبیت نشده همان شکل طبیعی خزه ها هستند. و خزه های تثبیت شده با فرمولاسیون مخصوصی تثبیت می شوند. به طوریکه با وجود زنده بود، رشد آنها کاهش پیدا کرده و تا چند سال همان حالت را به خوبی حفظ می کنند. در نتیجه از نظر نیازها، نگهداری و ماندگاری بهتر از خزه های طبیعی هستند.

دیوار سبز خزه ای
نمونه ماس وال خزه ای تثبیت شده در دکوراسیون داخلی

نیازها و شرایط نگهداری

نگهداری دیوارهای خزه ای بسیار آسان تر از انواع دیوارسبز مدولار و نمدی است. خزه ها نیازهای محیطی بسیار کمی دارند. و در صورت تثبیت این نیازها به حداقل خواهند رسید. نیاز نوری ماس وال خزه ای بسیار کم و در حد ۲ تا ۳ ساعت در روز است. ضمن آنکه باید توجه کرد که نور مستقیم آفتاب باعث کم شدن عمر آن می شود. علاوه بر آن ماس وال خزه ای نیاز به آبیاری نداشته و تنها از رطوبت محیط (۳۰ تا ۴۰ درصد رطوبت) استفاده می کند. رطوبت بالای ۷۰ درصد نیز به خزه ها آسیب می رساند و ماندگاری آن را کم می کند.

ماس وال
نمونه کشت و پرورش خزه برای ماس وال

گل سنگ Lichen

گل سنگ موجودی تشکیل شده از قارچ و جلبک است. جلبکها برای تولید غذا از نور آفتاب استفاده می کنند، و بخشی از این غذا هم توسط قارچ ها استفاده می شود. گل سنگ ها بر روی سنگ رشد می کنند. بافت سنگ را شکسته و تبدیل به خاک می کنند. و تنها از مواد معدنی حاصل از آن استفاده می کنند. به همین دلیل در مناطق بسیار سخت مانند کوهستانها، کویر و قطب جنوب نیز زنده می مانند.

گل سنگ
نمونه گل سنگ رشد کرده بر روی صخره در محیط طبیعی

گل سنگ ها به طور کلی در برابر شرایط محیطی سخت بسیار مقاوم هستند. اما حساسیت زیادی به هوای آلوده دارند. به همین دلیل تنها در محیط های طبیعی سالم یافت می شوند. رشد گل سنگ ها بسیار کند است. اما تنوع رنگی بسیار بالایی به شکل طبیعی دارد. در بسیاری از موارد گل سنگ ها با خزه ها اشتباه گرفته می شوند. و یا عموم آنها را به عنوان گیاه طبقه بندی می کنند. در حالیکه پایه اصلی آنها از گروه قارچ ها است.

ماس وال ساخته شده از گل سنگ تنها از یک نوع گل سنگ با بافت اسفنجی ساخته می شود. این نوع گل سنگ به طور طبیعی در جنگل های اسکاندیناوی رشد می کند. رشد آن بسیار کند است. تنوع رنگی طبیعی آن سفید و سبز است. اما در فرآیند تولید با رنگ آمیزی به رنگ های مختلف تولید می شود. تا ۲۳ رنگ از این محصول در بازار موجود است که تنوع بالایی در طراحی می تواند داشته باشد.

دیوار سبز
استفاده از تنوع رنگی ماس وال گل سنگ در طراحی داخلی

نیازها و شرایط نگهداری

گل سنگ های به کار رفته در ماس وال نیز مانند خزه های تثبیت شده، پس از فرآیند تولید تثبیت می شوند. هدف این تثبیت جلوگیری از نفود گزد غبار است. که سلامت بافت و رنگ را تضمین می کند.

پارتیشن گیاهی با گرین وال
مطالعه این مقاله

گل سنگ ها به نور خورشید بسیار حساس هستند. و نباید در مقابل نور مستقیم خرشید قرار بگیرند. به همین دلیل تنها در محیط داخلی کاربرد دارند. و رطوبت مورد نیاز آنها بین ۴۰ تا ۵۰ درصد است که از هوا جذب می شود. انواع ماس وال گل سنگ هیچ گونه نیاز به آبیاری و کوددهی ندارند. و میزان عملیات نگهداری آنها صفر در نظر گرفته می شود.

ماس وال
انعطاف پذیری ماس وال در شرایط نگهداری مناسب

ماس وال به چه معناست؟

در اصطلاح لغوی، ماس وال به معنای دیوار خزه ای است. این عبارت برای همه ی دیوارهای ساخته شده از خزه (تثبیت شده و تثبیت نشده) استفاده می شود. ضمن آنکه به آنها در فارسی دیوار خزه ای نیز گفته می شود. اما در زیان انگلیسی عبارت Moss wall در بسیاری از موارد به دیوار سبز ساخته شده از گل سنگ Lichen گفته می شود. عبارت Lichen wall به ندرت کاربرد دارد. در حالیکه دیوارهای خزه ای با نام نوع خزه مانند sphagnum moss wall نیز شناخته می شوند.

ماس وال چیست؟

دیوار ماس وال نوعی از دیوار سبز است که با خزه یا نوعی از گلسنگ ساخته می شود. این پوشش ها طی فرآیند طبیعی تولید شده و با فرآوری و تثبیت برای استفاده در دیوار سبز آماده می گردند. ماس وال عموما بدون نیاز به نگهداری است. و یا نیاز به نگهداری حداقلی دارد. که تنها برای ساخت دیوار سبز داخلی به کار می رود. نمای این نوع دیوار سبز برجسته، پفکی یا اسفنج مانند است.که در انواع محصولات گلسنگ قابلیت رنگ آمیزی بالایی دارد.

در بازار ایران هر دو نوع دیوار سبز ساخته شده از خزه و گل سنگ موجود است. اگرچه تفاوت این دو نوع دیوار مورد توجه قرار نگرفته و همه آنها را به عنوان خزه می شناسند. در حال حاضر انواع ماس وال خزه ای در ایران قابل تولید است. و شرکت های داخلی مانند « بست ماس » به صورت تخصصی به تولید انواع خزه طبیعی، تثبیت شده و دیوارهای خزه ای پرداخته است.

در حالیکه هیچ یک از انواع گل سنگ در ایران تولید نمی شود. و تمامی انواع ماس وال ساخته شده از گل سنگ به ایران وارد می گردد. که به صورت متریال بسته ای یا به شکل پنل آماده است. و به همین دلیل هزینه ای بیشتری نسبت به ماس وال خزه ای دارد. البته به دلیل تنوع رنگی بالا در طراحی پروژه های لوکس کاربرد زیادی دارد.

دیوار سبز
نمونه طرح های سفارشی ماس وال در دکوراسیون داخلی

سوالات کلیدی در انتخاب ماس وال

با توجه به تعاریف گفته شده، ماس وال خزه ای و گل سنگ تفاوتهایی دارند. این تفاوت ها به خصوص در نیازها، نحوه نگهداری و هزینه نهایی موثر خواهد بود. پس در زمان انتخاب نوع Moss Wall برای پروژه، اطلاعات زیر به طور دقیق باید از فروشنده گرفته شود:

  • ماس وال از چه چیزی ساخته شده است؟ نام علمی و گونه آن چیست؟ ( به عبارتی ماس وال از خزه ساخته شده است یا گل سنگ )
  • اگر ماس وال از نوع خزه ای است، دقیقا چه گونه ای از خزه در آن به کار رفته است؟
  • خزه مورد استفاده طبیعی است یا تثبیت شده؟
  • محصول به صورت متریال اولیه ارائه می شود؟ یا به صورت پنل آماده نصب؟

جواب دقیق به این سوالات می تواند در انتخاب مناسب دیوار سبز به ما کمک کند. ضمن آنکه ویژگی های محصول، شرایط نگهداری و قیمت ماس وال را نیز مشخص خواهد کرد.

  جدول مقایسه ویژگی های ماس وال خزه و گل سنگ

مقایسه ماس وال

اجرای روف گاردن
بنر اجرای روف گاردن
دانلود کاتالوگ اسپینگر
دانلود کاتالوگ اسپینگر

برخی پروژه های اجرا شده

پروژه مسکونی نیاوران

آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار:
مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع

پروژه پرنسا مال

آدرس: تهران – خیابان صابونیان
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۷
طراح: مهندسین مشاور دات
مساحت پروژه: ۲۳۰۰ متر مربع

پروژه شاد آباد

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
طراح پروژه: دفتر معماری فرحو
مساحت پروژه: 90 متر مربع

ساختمان مسکونی رزاقی

آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع

مسکونی مینا رزیدنس کیش

آدرس: جزیره کیش
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۹
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۶۰۰ متر مربع

روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع

مشاهده پروژه ها

10 نظر برای مقاله “ماس وال Moss Wall چیست؟

    • خانم مهندس لطفی :

      با سلام. برای تهیه محصولات ماس وال می توانید با شماره تماس شرکت تماس بگیرید و از همکاران راهنمایی بگیرید.

    • خانم مهندس لطفی :

      با سلام. ماس وال تحت هیچ شرایطی نباید با آب به طور مستقیم آبیاری شود. ماس وال نیاز به مه پاش یا هوای مملو از رطوبت دارد.
      بنابراین به جای آبیاری، از انواع سیستم های رطوبت ساز برای افزایش رطوبت هوای محیط آن استفاده می شود.

    • خانم مهندس نصرتی راد :

      سلام. سپاس از توجه شما دوست عزیز به این مقاله..
      مجموعه اسپینگر در زمینه طراحی و اجرای پروژه های روف گاردن و دیوارسبز فعالیت دارد. و در آن دوره های آموزشی ارائه نمی گردد.
      برای کسب اطلاعات عملی می توانید از کلاس های طراحی و اجرای فضای سبز در موسسات دیگر استفاده نمایید.

    • خانم مهندس نصرتی راد :

      سلام.
      طول عمر گلسنگ های مورد استفاده در انواع ماس وال که از گونه های بومی اسکاندیناوی است، در صورت نگهداری ایده آل تا ۲۵ سال می تواند باشد. البته به صورت تجربی بر اساس کیفیت نگهداری و شرایط نصب معمولا بین ۲ تا ۱۰ سال عمر مفید خواهند داشت.
      طول عمر خزه های زنده بر اساس گونه متفاوت است. اگرچه خزه های مورد استفاده در دیوار سبز خزه ای با ترکیبات خاصی به صورت مومیایی در می آیند، که رشد آنها را به شدت کند می کند. و بر اساس کیفیت فرآوری بین ۵ تا ۱۰ سال می توانند بدون تغییر و به حالت اولیه باقی بمانند.

  1. مهدی نوروزی :

    سلام. خسته نباشید. ما یک دیوار ماس وال داریم. الان که لوگوی شرکت تغییر کرده، می تونیم طراحی همین دیوار رو اصلاح کنیم، یا باید دوباره سفارش بدیم؟

    • خانم مهندس لطفی :

      با سلام.
      تغییر طرح در دیوارهای ماس وال به نوع طرح قبل، طرح جدید، کیفیت و نوع moss در دیوار بستگی دارد. به همین دلیل در اولین قدم توصیه می شود برای این منظور از شرکت سازنده آن راهنمایی بگیرید. و در صورت واردات یا تولید محصول مشابه از همان برای تغییر دیوار قبل استفاده کنید. در اجرای حرفه ای دیوار های قدیمی قابل تعمیر هستند و یا متریال آنها برای ساخت ماس وال دیگر قابل استفاده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: این محتوا شامل قوانین کپی رایت می شود.
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟