کاشت درخت در روف گاردن
روف گاردن یا بام باغ، فضای سبز ساخته شده بر روی بام است. که به دلیل شرایط خاص آن باید به صورت تخصصی طراحی و اجرا گردد. هر یک از بخش های روف گاردن از سازه، معماری، مبلمان و بخش گیاهی آن باید با توجه به شرایط محیط انتخاب شود. و در اجرای آن الزامات ایمنی و کیفی رعایت گردد. به همین دلیل ساخت روف گاردن نیاز به مشاوره و نظارت متخصصان آن دارد. در بخش اجرایی عملیات کاشت، یکی از مهمترین بخش ها کاشت درخت در روف گاردن است. و در بسیاری موارد باغبانان قدیمی باتجربه به صورت اختصاصی بر این عملیات نظارت می کنند. آماده سازی فضای مناسب کاشت درخت در روف گاردن، انتخاب گیاه، انتقال و کاشت آن موضوعی است که در آین مقاله به آن پرداخته ایم.
اهمیت درخت در طراحی روف گاردن
درختان در طراحی کاشت به عنوان ساختار اصلی عمل می کنند. و پیش از سایر گونه های گیاهی انتخاب می شوند. گونه های درختی با اینکه ممکن است به صورت محدود و خیلی کم در روف گاردن به کار روند؛ اما به حجم گیاهی نمایی عمودی و بزرگتر می دهند. ضمن آنکه بسیاری از درختان مورد استفاده در روف گاردن دارای نمای خاص و متفاوتی هستند، که مانند یک نقطه تاکیدی در فضا عمل می کند. و دارای فرم، برگ و یا گل های شاخص است.
از طرف دیگر درختان از نظر حجم شاخساره و فعالیت زیستی ، اثر بیشتری بر تصفیه هوا، افزایش رطوبت و کاهش گرد و غبار دارند. با اینکه به دلیل حجم بزرگ آنها، کاشت درخت در روف گاردن سخت به نظر می رسد. اما با رعایت چند نکته تخصصی به راحتی می توان گونه های درختی را به صورت امن در روف گاردن کشت کرد. و بام را از سطح سبز به حجم سبز تبدیل نمود.
نکات مهم در عملیات کاشت درخت در روف گاردن
مهمترین نکات برای کاشت درختان در روف گاردن مربوط به امنیت ساختمان، امنیت ساکنان و امنیت خود درخت است. درختان دارای وزن، حجم خام و ریشه دوانی بیشتری از سایر گیاهان هستند. بنابراین باید فضای مناسب برای کاشت آنها تعیین شود. علاوه بر آن به دلیل ارتفاع زیاد و حجم شاخساره در برابر بادهای تند در اتفاع آسیب پذیر تر هستند. و خطر سقوط درخت وجود دارد. تثبت درخت بعد از کاشت نیز یکی از نکات مهم در عملیات کاشت است. و در مرحله آخر هر درخت به عنوان یک موجود زنده حق زندگی در محیطی مناسب را دارد. انتخاب گونه مناسب برای روف گاردن، انتقال وکاشت اصولی آن مانع از خشک شدن گیاه در اثر آسیب های ناشی از جابجایی می شود.
ایجاد فضای مناسب کاشت درخت
فضای مناسب کاشت درخت در روف گاردن، محلی است که دارای چند ویژگی باشد. این محل باید بر اساس سازه ای برای کاشت درخت با وزن و حجم خاک انتخاب شده مناسب باشد. به طور مثال در بسیاری از موارد محل کاشت درخت بر روی ستون های اصلی انتخاب می شود. تا در صورت افزایش وزن خاک در بارندگی، آسیبی به سازه سقف وارد نشود. در مرحله بعد باید فضای کاشت درخت دارای عمق و عرض مناسب برای قرارگرفتن ریشه و رشد را داشته باشد. در صورتیکه عمق خاک کم باشد، درخت به خوبی تثبت نمی شود. و در عرض کم با رشد ریشه ، به جداره باکس کشت آسیب وارد می شود. بنابراین در تهیه فضای مناسب برای کشت درخت نباید هیچ نوع کوتاهی شود.
آخرین نکته و مهمترین آن ایزولاسیون تخصصی باکس درخت است. برای کاشت درخت در روف گاردن باید از لایه های عایق بندی و ایزولاسیون ضد ریشه استفاده کرد. و در کنار آن محافظ لایه ضد ریشه و زهکش مناسب نیز قرار گیرد. این بخش در بسیاری موارد ساده گرفته می شود. در صورتیکه بدون اجرای درست ایزولاسیون باکس کشت درخت، اجرای آن بسیار خطرناک خواهد بود. برای آشنایی با محصولات تخصصی ایزولاسیون روف گاردن می توانید به بخش محصولات شرکت اسپینگر مراجعه کنید. و برای مشاوره تخصصی با کارشناسان شرکت اسپینگر تماس بگیرید.
انتخاب درخت مناسب روف گاردن
انتخاب گیاه در روف گاردن شامل توجه به ویژگی های اقلیمی، دما، رطوبت و مقاومت گیاه به شرایط سخت است. اما در خصوص انتخاب درخت برای روف گاردن باید به چند نکته دیگر نیز توجه داشت. درختانی که در روف گاردن کشت می شوند معمولا دارای ارتفاع کمتر و هرس شده هستند. ضمن آنکه سالم ترین و قوی ترین درختان برای روف گاردن خریداری می شوند. هر قدر ارتفاع درخت بلند تر باشد، حجم ریشه آن بیشتر است. در نتیجه به خاک بیشتری نیاز دارد. علاوه بر آن مقاومت درخت در برابر تکانه های باد نیز کمتر خواهد بود.
گونه های درختی که منعطف هستند (لاوسون)، بسیار مقاوم هستند (زیتون) و یا باد را به خوبی از بین شاخه های خوئ عبور می دهند (صنوبر ایتالیایی) برای کاشت درخت در روف گاردن استفاده می شوند. گونه های با ریشه مهاجم مانند انجیر و اکالیپتوس نیز همانطور که در نزدیکی سازه ها و تاسیسات کشت نمی شوند؛ برای روف گاردن نیز نباید به کار روند. و به عنوان آخرین نکته درختانی که مقاومت بیشتری در برابر جابجایی دارند؛ و به صورت روت بال Root Ball قابل پرورش هستند. بهترین گزینه ها برای استفاده در روف گاردن خواهند بود.
حمل و نقل اصولی درخت به بام
انتقال درخت از محل تولید به روف گاردن شامل سه مرحله است: انتقال از گلخانه به پای ساختمان، از پایین ساختمان به بام و در آخر در طول بام به محل کشت. که در هر یک باید به چند نکته توجه شود. بهترین درختان برای روف گاردن گیاهان روت بال شده هستند. و یا درختانی که در جعبه درختی خارج از زمین پرورش پیدا کرده اند. و توپ ریشه آنها متراکم است. درخت برای انتقال به محل ساختمان باید به صورت خوابیده یا اریب حمل شود. در گونه های با شاخساره حساس، شاخه ها با توری جمع و بسته می شوند. که بعد از کاشت درخت این پوشش برداشته می شود. علاوه بر آن توپ ریشه درخت باید در این حمل و نقل کمترین آسیب را ببیند. و حتی در صورت نیاز برای آن باکس مقاوم فلزی به کار رود.
بعد از انتقال درخت به محل پروژه باید آنها را به بام حمل کرد. حمل درخت با ارتفاع کم می تواند توسط بالابر مصالح با رعایت اصول ایمنی انجام شود. انتقال از راه پله نیز به کارگران حرفه ای ممکن است. اما خطر آسیب به درخت و دیوارها وجود دارد. بهترین روش برای انتقال درخت به بام استفاده از جرثقیل با راننده متخصص است. که روش مهار کردن درخت، باکس خاک و انتقال آرام آن به بام را داشته باشد. باید توجه داشت که این عملیات انتقال بدون حضور کارشناس با تجربه بسیار خطرناک خواهد بود. در بخش آخر نیز حمل درخت در طول روف گاردن با لیفتراک، گاری دستی و یا توسط کارگر متخصص قابل اجراست.
تثبیت درخت و مقاوم سازی در برابر باد افتادگی
آخرین بخش اجرایی برای کاشت درخت در روف گاردن شامل کاشت و تثبت درخت است. درختان در بام مانند سایر گونه های گیاهی در محل قرار گرفته و با خاک مناسب پر می شوند. اما نکته تخصصی در تثبیت درخت نیاز به استفاده از قیم چوبی و یا سیستم انکراژ است. سیستم انکراژ نوعی از قیم هایی با کابل فلزی است . که گیره آن در مرحله کاشت زیر روت بال قرار می گیرد. و قلاب آن بعد از خاکریزی باکس دور تنه ثابت می شود. این سیستم معمولا به صورت سه طرفه اجرا می شود. که درخت و ریشه آن را کاملا در خاک تثبیت می کند.
چند عامل می تواند باعث سقوط درختان شود. بادهای شدید، افزایش ارتفاع درخت،سست شدن خاک در اثر آبیاری و یا تکان های غیر طبیعی مانند زلزله. تثبیت درخت با سیستم انکراژ در تمامی موارد مقاومت کافی را خواهد داشت. به طوریکه در صورت فشار زیاد درخت دچار شکستگی در تنه می شود. اما سقوط نخواهد کرد.
نگهداری درخت در روف گاردن
عملیات نگهداری درخت بعد از کاشت با توجه به شایط محیطی و گونه گیاهی انجام می شود. بعضی از گیاهان نیاز به قیم موقت جهت ریشه دوانی و تثبیت دارند. علاوه بر آن ایجاد سایبان، پوشش و تنه با گونی خیس، آبیاری مداوم و مواردی از این دست به گیاه کمک می کند. گیاه بعد از استقرار و ریشه دوانی که می تواند بین یک تا دو ماه زمان ببرد، در بام مستقر می شود. و سایر فرآیند نگهداری به وسیله باغبان قابل انجام است.
برای آشنایی بیشتر با انواع فلاورباکس می توانید مقاله “معرفی انواع فلاورباکس” را مطالعه نمایید.
برخی پروژه های اجرا شده
آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار: مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع
آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع
روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال
آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع