آشنایی با فلاورباکس فلزی (گلدان فلزی)
یکی از بهترین روشها برای ایجاد فضای سبز در هر پروژه معماری استفاده از فلاور باکس های فلزی است. فلاورباکسهای فلزی به دلیل تنوع در طرح، رنگ، مقاومت و سایر خصوصیات می توانند طیف وسیعی از نیازها را پاسخ دهند. و تقریبا در هر پروژه ای به کار روند. برای آشنایی بیشتر با انواع فلاور باکس فلزی و همچنین اطلاع از قیمتها و انواع مدلهای فلاور باکس فلزی می توانید با کارشناسان ما در اسپینگر تماس بگیرید. اسپینگر ( espinger ) در این متن به معرفی فلاورباکس فلزی و خصوصیات آن پرداخته است.
برای آشنایی با نکته های انتخاب فلاورباکس می توانید مقاله ” نکات مهم در انتخاب فلاورباکس ” و “آشنایی با مدلها و قیمت گلدان فلزی “ را مطالعه نمایید.
فلاورباکس فلزی چیست؟
انواع فلاورباکس های فلزی یا همان گلدان فلزی، گروهی از باکس های کشت هستند که از ورق های فولادی ساخته می شوند. برای ساخت فلاورباکس فلزی به طور معمول از ورق سیاه و ورق گالوانیزه استفاده می شود. در طراحی های خاص می توان از ورق کورتین (از گروه ورق های آلیاژی گرم)و یا ورق رنگی نیز استفاده کرد. ضمن آنکه باید توجه داشت اگرچه امکان تولید فلاورباکس فلزی با ورق آلومینیوم و استیل نیز وجود دارد، اما مقرون به صرفه نیست؛ و در ایران تولید نمی شود. انتخاب نوع ورق فولادی بر اساس نیازهای طرح و با توجه به خصوصیات فولاد آن انتخاب می شود.
برای آشنایی با انواع گلدانهای فلزی و قیمت می توانید مقاله ” گلدان فلزی، آشنایی با انواع مدلها و قیمت ” را مطالعه نمایید.
ورق سیاه:
این نوع ورق رایج ترین نوع ورق فولادی است. که در ساخت بدنه و کف خودرو، لوله، انواع پروفیل، تانکر سازی و کشتی سازی کاربرد دارد. ورق سیاه در زیر سازی ساختمان، شاسی کشی روف گاردن و سازه های پایه برای دکوراسیون نیز مورد استفاده قرار می گیرد. بیشتر انواع فلاورباکس فلزی از ورق سیاه ساخته می شوند. و برای جلوگیری از هوازدگی با رنگ اپوکسی، ضد زنگ و یا رنگ کوره ای پوشانده می شوند. در نتیجه پ رکاربردترین نوع ورق در تولید باکس کشت محسوب می شود.
ورق گالوانیزه
انواع ورق گالوانیزه اقتصادی ترین نوع ورق با خاصیت ضد زنگ و مقاوم در برابر خوردگی است. ورق گالوانیزه از غوطه ور کردن ورق های روغنی در روی مذاب تولید می شود. و از مزایای آن مقاومت در برابر خوردگی با اسید و رطوبت است. ضمن آنکه بر اساس ضخامت روی در برابر خراش و ضربه منجر به خوردگی نیز مقاوم است. از ورق گالوانیزه در موارد خاص مانند ساخت لوله های انتقال آب، کابینت، سقف سوله و مخزن استفاده می شود. به دلیل قیمت بالای آن نسبت به ورق سیاه استفاده کمتری در ساخت فلاورباکس فلزی دارد. با این وجود در پروژه هایی با رطوبت بالا می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
ورق کورتن
ورقهای آلیاژی گروهی از ورق های فولادی هستند که از ترکیب فولاد با عناصر دیگر تولید می شوند. فولاد کورتن از ترکیب فولاد با مقدار کمی کروم، نیکل و مس تولید می شود. این نوع فولاد در مجاورت رطوبت دچار هوازدگی شده و به رنگ نارنجی یا قهوه ای در می آید. این لایه سبک اکسید آهن از لایه زیرین فولاد در برابر خوردگی محافظت کرده و نمایی خاص به آن می دهد. از این نوع ورق در ساخت فلاورباکس های به خصوص فلاورباکس های ثابت در فضای سبز استفاده می شود. و یکی از پر مصرف ترین انواع ورق فولادی در طراحی مدرن و پست مدرن است.
ورق رنگی
ورقهای رنگی یکی دیگر از انواع ورق فولادی است، که در آن ورق گالوانیزه با رنگ الکترواستاتیک پوشانده می شود. معمولا این ورق که کیفیت رنگی و ساخت بالایی دارد برای صنایع ماشین سازی و لوازم خانگی به کار می رود. اما در خارج از ایران بعضی از انواع باکس های فلزی پیش ساخته با کیفیت بالا به صورت کارخانه ای از ورق رنگی تولید می شوند. از آنجا که این روش تولید هنوز در ایران مقرون به صرفه نیست، به ندرت از ورق رنگی برای ساخت فلاورباکس استفاده می شود.
ویژگی های فلاورباکس فلزی
باکس های کشت فلزی باتوجه به نوع و ضخامت ورق، مشخصات متفاوتی دارند. به همین دلیل در باکس های سفارشی با توجه به نیاز نوع ورق انتخاب می شود. در ادامه بعضی از ویژگی های اثر گذار بر مشخصات فلاورباکس فلزی معرفی شده است.
وزن فلاروباکس فلزی
مقدار ورن باکس های فلزی به ابعاد باکس، نوع ورق و ضخامت آن بستگی دارد. ورق سیاه و ورق گالوانیزه با ضخامت یکسان، وزنی مشابه دارند. در حالیکه وزن ورق رنگی و ورق های آلیاژی می تواند بیشتر باشد. سبک ترین وزن در ورق های فولادی مربوط به آلومینیوم است که به دلیل هزینه بالا به صورت رایج در ساخت باکس فلزی استفاده نمی شود. و تنها گاهی در طرح هایی مانند روف گاردن و تراس به کار می رود. در تهران برای کاهش وزن نهایی فلاور باکس از ورق هایی با ضخامت کمتر استفاده می شود. و باکس های یک جداره در روف گاردن به کار می رود.
مقاومت و طول عمر
میزان مقاومت فلاورباکس فلزی از جنبه های مختلفی بررسی می شود. باکس های ساخته شده از ورق گالوانیزه،رنگی ،استیل و آلومینیوم بیشترین مقاومت را در برابر هوازدگی دارند. چون اساسا ساختار آنها ضد زنگ است. در درجه بعدی ورق کورتن قرار دارد. و کمترین مقاومت به هوازدگی و خوردگی مربوط به ورق سیاه است. این نوع ورق حتما نیاز به رنگ و پوشش ضد زنگ خواهد داشت. مقاومت به خوردگی ناشی از اسید هم مانند هوازدگی دسته بندی می شود.
یکی دیگر از مقاومت های مد نظر، مقاومت ورق فلز در تحمل وزن و فشار جانبی خاک به دیواره ها است. تقریبا تمامی ورق های موجود در بازار مقاومت خوبی در این بخش دارند. و تنها برای باکس های بزرگ درختی استفاده از ورق با ضخامت بیشتر توصیه می شود. طول عمر باکس های فلزی نیز برآیندی از مقاومت آنها به عوامل آسیب رسان است. در نتیجه هر مقدار مقاومت باکس فلزی به خوردگی هوا، رطوبت و اسید بیشتر باشد، عمر مفید باکس نیز افزایش پیدا می کند.
شکل در فلاورباکس فلزی
باکس های فلزی بیشتر با شکل های هندسی تولید می شوند. از آنجا که مواد پایه ساخت باکس به صورت ورق فولادی است، برش و جوش به همراه خم کاری روش اصلی ساخت خواهد بود. به همین دلیل فلاورباکس فلزی به اندازه باکس های بتن یا کامپوزیت تنوع شکل نمی تواند داشته باشد. با این وجود از آنجا باکس های مکعب مستطیل مهمترین شکل کاربردی است، این محدودیت از اهمیت فلاورباکس فلزی کم نمی کند.
طرح و رنگ
باکس های فلزی از نظر رنگ هیچ محدودتی ندارند. آنها به صورت دستی، کوره ای و الکترواستاتیک قابل رنگ آمیزی هستند. و با توجه به کیفیت رنگ آمیزی می توانند از درجات معمولی تا لوکس را شامل شوند. طرح در باکس های فلزی به ندرت برروی ورق فولاد اجرا می شوند. و برای ایجاد طرح و بافت متریال هایی مانند چوب بر روی نمای باکس به کار برده می شود.
قیمت فلاورباکس فلزی چقدر است؟
قیمت باکس های فلزی به میزان ورق مصرفی، نوع ورق، ضخامت، گرید فولاد، روش تولید، نوع جوش، میزان جوش، نوع رنگ، روش رنگ آمیزی و تعداد آن بستگی دارد. به طور مثال باکس های سفارشی در تعداد محدود به صورت محدود در کارگاه های آهنگری قابل ساخت هستند. و قیمت نهایی قابل قبولی خواهند داشت. در حالیکه کارخانه ها با قیمتی مقرون به صرفه باکس های پیش ساخته را در تعداد بالا می توانند تولید کنند.
انواع فلاورباکس فلزی از نظر سازه
فلاورباکس فلزی یک جداره
باکس های فلزی یک جداره، رایج ترین نوع باکس فلزی هستند. این باکس ها از یک لایه ورق فولادی با خم کاری و جوش تولید می شوند. وزن این نوع باکس از انواع دوجداره کمتر است. و مقاومت آن وابسته به ورق فولاد می تواند متفاوت باشد. قیمت این باکس ها معمولا کمتر از انواع دوجداره است. و به صورت پیش ساخته در بازار موجود هستند. مهمترین مزیت باکس های یک جداره، ضخامت کم باکس، مقاومت بالا، وزن کم و قیمت مقرون به صرفه آن نسبت به انواع دو جداره است.
فلاورباکس فلزی دو جداره چیست؟
باکس های فلزی دو جداره از دو بخش داخلی و خارجی تشکیل می شوند. باکس داخلی فلزی از جنس ورق سیاه یا ورق گالوانیزه است. و به عنوان باکس اصلی کشت استفاده می شود. باکس خارجی که می تواند با فاصله یا بدون فاصله به باکس داخلی نصب شود، تنها نقش نما را خواهد داشت. باکس خارجی عموما از جنس متریال دیگری است که برای نما در نظر گرفته شده است. و معمولا از چوب،ترموود، وودپلاست یا ورق کامپوزیت ساخته می شود.
باکس های دو جداره عایق بهتری در برابر گرما و سرمای محیط هستند. زیرا انتقال حرارتی آنها به خاک و ریشه گیاه کمتر است. علاوه بر آن تنوع بافت و طرح در باکس فلزی دوجداره هیچ محدودیتی ندارد. این باکس ها با وجود هزینه بیشتر به دلیل تولید حرفه ای، نمای خاص و مقاومت بالا کاربرد زیادی در روف گاردن، تراس، پاسیو و فضای سبز داخلی دارند.
کاربردهای فلاورباکس فلزی
باکس های فلزی به دلیل مقاومت بالا و قیمت مقرون به صرفه از مهمترین گزینه های طراحی هستند. از باکس های فلزی برای مصرف بهینه فضا در انواع روف گاردن و تراس می توان استفاده کرد. علاوه بر آن باکس ها به صورت سفارشی قابل تولیدند. و یا به صورت باکس کشت ثابت همزمان با شاسی کشی روف گاردن می توانند اجرا شوند. پر اهمیت ترین استفاده باکس های فلزی برای ساخت باکس های بزرگ درختی است. باکس های درختی با وجود ابعاد بزرگ نیاز به مقاومت بالا، استحکام، قابلیت تحمل وزن خاک و وزن سازه ای مناسب دارند. به همین دلیل به جز باکس های کامپوزیت با شاسی فلزی، باکس ها فلزی تنها گزینه موجود می توانند باشند.
یکی دیگر از مهمترین کاربردهای باکس های فلزی برای ساخت باغچه ی کشت ثابت در روف گاردن، تراس و پاسیو است. ورق فلزی نسبت به مصالح بنایی ضخامت کمتر و مقاومت بیشتری دارد. که به راحتی در فضایی کم می تواند باغچه ای مقاوم ایجاد کند. ضمن آنکه به راحتی با لایه های ایزولاسیون قابل عایق بندی است.
گدان های فلزی در طراحی مدرن هم کاربرد زیادی دارند. طراحی ساده و مینیمال در باکس های فلزی هماهنگی زیادی با طرح های مدرن دارد. قابلیت تولید با کیفیت بالا و استفاده از رنگ آمیزی تخصصی به ایجاد نمای ساده در باکس فلزی کمک زیادی می کند. در کنار آن ورق کورتن یکی از نماهای خاص در معماری مدرن شناخته می شود. تغییر نوع زنگ زدگی در طول عمر ورق، نمای باکس را تبدیل به ماهیتی پویا در زمان می کند. که برای بخش سازه ای در معماری منظر یکی از مهمترین گزینه هاست.
برخی پروژه های اجرا شده
آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار: مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع
آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع
روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال
آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع