چه نکاتی در انتخاب فلاورباکس اهمیت دارد؟
در سالهای اخیر فلاورباکس یکی از مهمترین اجزا در ساخت فضای سبز شناخته می شود. به خصوص که در فضای سبز داخلی و روف گاردن استفاده زیادی دارد. تنوع بالا در طرح، رنگ، شکل و سایر جزئیات از مزیت های اصلی فلاورباکس محسوب می شود. ضمن آنکه کاربرد و دسترسی آسان به همراه طیف وسیع قیمت نیز به استفاده بیشتر از آن کمک کرده است. اما یکی از مهمترین نکات، انتخاب فلاورباکس مناسب برای طرح است. به سوالات زیر دقت کنید:
- کدام فلاورباکس برای گیاه ما مناسب تر است؟
- از فلاورباکس با چه متریالی استفاده کنیم؟
- کدام شکل یا اندازه از فلاورباکس را انتخاب کنیم؟
- و یا اصلا چرا از فلاورباکس استفاده کنیم؟!
جواب این سوالات بسته به نظر شما می تواند متفاوت باشد. اما مهمترین نکته این است که چیزی به عنوان فلاورباکس بهتر یا بهترین متریال در فلاورباکس وجود ندارد. باکس های کشت نیز مانند سایر مبلمان بر اساس نوع کاربرد و هدف استفاده از آنها اولویت بندی می شوند.
با این وجود یکی از مهمترین مشکلات عدم آگاهی از ویژگی های فنی یک فلاورباکس مناسب است. بیشتر کاربران باکس کشت یا گلدان را تنها بر اساس رنگ، بافت نما و شکل انتخاب می کنند. این ویژگی ها در طراحی فضا اهمیت زیادی دارد. اما نیازهای تخصصی و فنی در انتخاب باکس نادیده گرفته می شود. توجه به وزن مناسب، مقاومت، داشتن زهکش و طول عمر باکس نیز اهمیت دارد. اسپینگر ( espinger ) در این مطلب نکاتیرا ارائه نموده، که می تواند لیستی از عوامل موثر در خرید فلاورباکس ارائه کند. تا انتخاب باکس کشت در کنار ویژگی های ظاهری، نیازهای تخصصی را نیز تامین کند.
برای مطالعه بیشتر درباره فلاورباکس می توانید مقاله ” فلاورباکس چیست؟ “ را مطالعه نمایید.
انتخاب گیاه پیش از انتخاب فلاورباکس
انتخاب گیاه و محل کشت، به هر دو روش صورت می گیرد. در بسیاری موارد ابتدا باکس یا گلدان خریداری می شود. این باکس ها بر اساس تم طراحی انتخاب می شوند. و در نتیجه انتخاب گیاه محدود به اندازه باکس خواهد بود. باید توجه داشت که فلاورباکس یک بستر برای ساخت فضای سبز است و گیاهان در طراحی اهمیت بیشتری دارند. به همین دلیل بهتر است ابتدا گیاهان مورد نظر انتخاب شوند. تا دست طراح در ترکیب بندی گونه های درختی، بوته ای و علفی باز باشد. سپس بر اساس نوع گیاه، اندازه، بافت و رنگ آن فلاورباکس تهیه شود.
اندازه مناسب فلاورباکس چقدر است؟
یکی از مهمترین نکات در انتخاب فلاور باکس توجه به سایز گیاه و سیستم ریشه بندی آن است. باکس کشت یا گلدان معمولا چندین سال استفاده می شود. به همین دلیل باید فضای کافی برای قرارگیری ریشه های فعلی و رشد آتی آن را فراهم کند. یک اشتباه بسیار رایج، خرید باکس جدید هم اندازه با گلدان فعلی گیاه است. در صورتیکه باکس کشت جدید باید حداقل یک سایز بزرگتر باشد. جدا از اندازه باکس توجه به رشد افقی یا عمودی ریشه ها هم در انتخاب باکس مناسب موثر است.
زهکشی مناسب
بسیاری از گلدان ها و باکس های کشت موجود در بازار، سوراخی برای خروج آب ندارند. این نوع از باکسها مشخصا استاندارد نیستد. زیرا مانند گلدان گلهای شاخه بریده برای نگهداری آب طراحی شده اند. در صورتی که گیاهان کشت شده در خاک نباید در شرایط غرقاب قرار بگیرند؛ و خروج آب اضافی از محیط خاک آنها اهمیت کلیدی در سلامت گیاه دارد. در خرید باکس حتما به این نکته توجه کنید که باکس ها باید دارای سوراخ زهکش باشند. یا بتوان در آن سوراخ ایجاد کرد. باکس های بدون سوراخ باید به صورت متناوب و با حجم بسیار کم آبیاری شوند، که کار بسیار دقیقی است. و عموما احتمال اشتباه و مرگ گیاه در این روش بالاست.
فلاورباکس self irrigation چیست؟
بعضی از انواع باکس های بدون سوراخ فضای برای جمع شدن آب اضافی در کف باکس دارند. به این نوع باکس Self Irrigation گفته می شود. به این ترتیب آب از محیط خاک خارج می شود و در این فضا جمع می شود. در نتیجه گیاه می تواند به مرور از آن استفاده کند. و یا آبیاری به شکل مستقیم در محفظه آب انجام می شود.
کدام نوع از فلاورباکس نیاز به شیب بندی دارد؟
باکس ها بلند با طول بالای دو متر علاوه بر زهکش، نیاز به شیب بندی هم دارند. به این صورت که کف باکس با شیب ملایم به سمت سوراخ زهکش ساخته می شود؛ تا آب اضافی در کف باقی نمانده و به سمت زهکش حرکت کند. اگرچه این گروه از باکس ها عموما به صورت ثابت در محل ساخته می شوند و بصورت پیش ساخته موجود نیستند؛ اما توجه به این نکته در اجرای درست آنها اهمیت زیادی دارد.
سینی تخلیه آب فلاورباکس چیست؟
یکی از نکات کمتر مطرح شده وجود سینی تخلیه یا زیرگلدانی مناسب است. این سینی از پخش شدن آب اضافی و گل آلود در کف جلوگیری می کند؛ و بهتر است همزمان با خرید باکس کشت هماهنگ با سایز و جنس آن تهیه شود. سینی یا زیر گلدانی به دلیل تجمع رطوبت می تواند گسترش بیماری های گیاهی را افزایش دهد. با این وجود تنها زمانی باید از طرح حذف شود که باکس بر سطح خاک قرار می گیرد. یا برنامه دیگری برای خروج آب در نظر گرفته شده است. انتخاب زیرگلدانی مناسب بر زیبایی طرح اثر منفی نخواهد داشت. به همین دلیل توصیه می شود به جای حذف آن، درست انتخاب شود.
بعضی از انواع باکس های بدون سوراخ فضای برای جمع شدن آب اضافی در کف باکس دارند. به این سیستم سینی داخلی گفته می شود. به این ترتیب آب از محیط خاک خارج می شود. و بخشی از آن دوباره به صورت رطوبت به مرور وارد خاک می شود. برای استفاده از این نوع باکس هم باید آبیاری به صورت دقیق انجام شود.
بین کف گلدان و زیرگلدانی باید فضایی مناسب برای خروج آب وجود داشته باشد. این فضا گاهی با ایجاد سطح شیب دار، قوس و حتی نصب پایه کوتاه در کف فلاورباکس ها ایجاد می شود. نبود این فضای خالی از خروج مناسب آب جلوگیری می کند.
متریال فلاورباکس
انتخاب جنس فلاورباکس علاوه بر بافت و رنگ، بیشتر بر اساس نکات فنی انتخاب می شود. این نکات فنی شامل وزن، مقاومت فیزیکی و طول عمر است.
وزن فلاورباکس: وزن باکس بر اساس نوع کاربرد می تواند سبک یا سنگین باشد. مثلا باکس های استفاده شده در روف گاردن سبک تر از باکس های مورد استفاده در سطح زمین هستند. این وزن به اندازه گیاه نیز بستگی دارد. درختان گلدانی در باکس های نسبتا سنگین تری کشت می شوند؛ تا وزن باکس ایستادگی گیاه را تامین کند.
مقاومت فیزیکی فلاورباکس: مقاومت فیزیکی به معنای مقاومت دیواره ها در برابر فشار جانبی خاک است. هر قدر باکس بزرگتر باشد، فشار جانبی بیشتری به وسیله خاک به دیواره ها وارد می شود. و باید متریال محکم تری برای آن استفاده کرد. حتی در گلدان های کشت درختی بسیار بزرگ از جنس کامپوزیت، میلگرد به عنوان سازه مقاوم کننده به کار می رود.
طول عمر فلاورباکس: طول عمر فلاورباکس علاوه بر نوع متریال، به مقاومت در برابر عوامل آسیب رسان مانند تغییرات دمایی(گرما و سرما)، مقاومت به نور آفتاب و خوردگی در اثر رطوبت بستگی دارد. با توجه به اقلیم و محل قرارگیری باکس باید از متریال مناسب استفاده شود. مثلا در مناطق پر باران باکس های چوب طبیعی سریع تر پوسیده می شوند. و باکس های فلزی حتما باید از نوع گالوانیزه باشند. اما در مناطق خشک تر عمر باکس های چوبی بیشتر خواهد بود. گلدان های حساس و ظریف نیز در طراحی داخلی کاربرد بیشتری دارند.
برای مطالعه بیشتر درباره متریال های فلاورباکس می توانید مقاله ” معرفی انواع فلاورباکس “ را مطالعه نمایید.
انتخاب رنگ فلاورباکس
نکات مهم انتخاب فلاورباکس از نظر طراحی شامل: رنگ، بافت، جنس و شکل هستند. انتخاب اولیه بیشتر باکس ها بر اساس رنگ و شکل انجام می شود. اما داشتن برنامه فکری در طراحی گزینه های بیشتری برای شما ایجاد می کند.
رنگ باکس های کشت بهتر است تک رنگ، یا مجموعه ای از پالت رنگ های همگام باشند. استفاده از رنگ های متضاد، رنگین کمانی و بسیار تند برای طرح های خاص و ساختار شکن، یا طراحی فضای بازی کودکان مناسب تر است. به این توجه کنید که باکس شما ظرفی برای نگهداری گیاه است. رنگ های مات یا ملایم برای فلاورباکس می تواند مناسب تر باشد. زیرا زیبایی گلدان و باکس مانع توجه به گیاه درون آن نمی شود. یا حداقل هر دو باید در یک سطح چشمگیر باشند. به همین دلیل بیشتر گلدانها یا ظروف کشت بسیار چشمگیر به صورت خالی به عنوان یک المان در طراحی استفاده می شوند.
بافت نما در فلاورباکس
از عنصر بافت و جنس هوشمندانه استفاده کنید.. تنوع متریال در بازار امروز ،بافت و جنس را تا حدی تفکیک کرده است. بسیاری از باکس های سفالی می توانند شبیه به نمای فلزی رتگ آمیزی شوند. و یا بسیاری از باکس ها کامپوزیت نمای مشابه سنگ دارند. به این نکته توجه کنید که چه نمایی و چه متریالی برای کار شما مناسب است.
به عنوان مثال اگر در طراحی روف گاردن باکس با نمای سنگی استفاده شد، نیاز نیست حتما از باکس سنگی واقعی استفاده کنید. فلاورباکس های سنگی وزن بسیار زیادی دارند. و برای روف گاردن مناسب نیستند. برای داشتن نمای سنگ می توانید از باکس های کامپوزیت با نمای سنگ استفاده کنید. پس خود را به یک متریال محدود نکنید؛ و هر دو عامل را با هم در نظر بگیرید.
شکل فلاورباکس
عامل بعدی در طراحی، شکل فلاورباکس و گلدان است. باکس ها و گلدان های موجود در بازار تنوع بالایی دارند. این طیف شامل باکس ها با نمای کلاسیک، سنتی تا نماهای مدرن و خلاقانه است. یکی از روش های کاربردی در انتخاب فلاورباکس تنوع در شکل است. به این ترتیب که باکس های متنوع از نظر شکل و اندازه با رنگ یکسان انتخاب شوند. این روش به شما امکان انتخاب باکس مناسب بر اساس نوع گیاه را می دهد. و تنوع گیاهی را در طرح بالا می برد. ضمن آنکه رنگ یکسان باکس ها از شلوغی طرح جلوگیری می کند. در کنار رنگ، شکل باکس هم می تواند حس فضایی مناسب ایجاد کند. باکس های بلند عمودی فضا را بلندتر و باکسها پهن و افقی آن را وسیع تر نشان می دهند.
آدرس: تهران – نیاوران آدرس: قم روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال آدرس: تهرانبرخی پروژه های اجرا شده
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار: مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع
برای اینکه انتخاب بهتری در فلاور باکس ها داشته باشیم بهتره کدوم نوعش انتخاب کنیم؟
با سلام. برای انتخاب بهتر فلاورباکس بهتر است به نوع گیاه، محل قرارگیری و ویژگی های مورد نیاز آن توجه کنید.