باغچه سبزیجات عمودی، ساخت دیوار سبز در منزل

 

پرورش سبزیجات در خانه یکی از جذابترین انواع باغبانی است. به خصوص که استفاده از گیاهان تازه چین ادویه ای و معطر علاقمندان زیادی پیدا کرده است. بیشتر  از تراس و فضای پشت پنجره برای این کار استفاده می شود. اما روش های خلاقانه تری نیز می توان به کار برد. یکی از بهترین روش ها، ساخت دیوار سبز در منزل است. این دیوار سبز بر اساس محل مورد نظر می تواند داخلی یا خارجی باشد؛ و بر روی هر دیواری نصب شود. سبزیجات متنوع نیز بر اساس فصل در آن کشت می شوند. به این ترتیب باغچه ای عمودی با صرف کمترین فضا ایجاد می گردد. برای آشنایی بیشتر پیشنهاد می کنیم در ادامه با کارشناسان اسپینگر ( espinger ) همراه باشید.

 

دیوار سبز خانگی
استفاده از دیوار سبز پرورش سبزیجات در طراحی آشپزخانه

چرا دیوار سبز برای پرورش سبزیجات مناسب است؟

گلدان، فلاور باکس و جعبه کاشت گزینه های اول برای پرورش سبزیجات هستند. اما همه آنها بخش زیادی از سطح افقی را به خود اختصاص می دهند. در نتیجه سطح کشت ما محدود به سطح افقی موجود در خانه است. و این فضا در آپارتمانهای کمتر از ۵۰ مترمربع تقریبا وجود ندارد. یکی دیگر از این محدودیت ها دسترسی گیاهان به نور است. در بسیاری از موارد نور خورشید مستقیم به کف آپارتمان نمی تابد. و اگر فضای کاشت به شکل مطبق باشد، بخش های پایین تر نور کافی دریافت نمی کنند.

دیوار سبز از آنجاکه به صورت عمودی به دیوار متصل است، سطح افقی کمی استفاده می کند (تنها به اندازه عرض دیوار سبز). علاوه بر آن نور به اندازه کافی در دسترس تمام طبقات کشت قرار می گیرد. به این ترتیب با ساخت دیوار سبز در منزل دو محدودیت اصلی یعنی محدودیت سطح کشت و نور کافی بر طرف خواهند شد.

 

طراحی مناسب دیوار سبز با حداکثر استفاده از نور خورشید

 

کدام سیستم دیوار سبز برای کشت سبزیجات مناسب است؟

از نظر سازه ای دیوار سبز با دو سیستم مدولار و نمدی تولید می شود. که بر اساس روش کاشت می توانند به صورت کشت در خاک، نیمه هیدروپونیک، یا هیدروپونیک باشند. هر دو سیستم مدولار و نمدی می تواند برای کشت سبزیجات استفاده شود. و انتخاب هر یک از آنها به اولویت های ما بستگی دارد.

به طور مثال در بازار ایران نمد مناسب برای ساخت دیوار سبز نمدی تولید نمی شود. و نمدهای مشابه به راحتی در دسترس نیستند. در نتیجه استفاده از باکس ها یا پنل های فلزی، پلاستیکی و چوبی آسان تر است. یا اینکه بافت نمد به مرور زمان از هم باز می شود. در نتیجه بعد از چند بار کشت یا تعویض خاک ظاهر نامناسبی پیدا می کند. در حالیکه در سیستم باکسی این شرایط ایجاد نمی شود.

جدا از نوع سازه، روش کشت در خاک بهترین انتخاب برای دیوار سبز خانگی است. در این روش گیاه کل مواد غذایی را از خاک دریافت می کند. و بر اساس برنامه نگهداری، دوره ای به آن کود داده می شود. کشت در خاک از نظر اجرایی آسان و مقرون به صرفه است. در سیستم هیدروپونیک مواد غذایی و سموم از طریق سیستم آبیاری به گیاه داده می شود. اما این سیستم هزینه بالایی برای مصرف خانگی دارد. علاوه بر آن برنامه آبیاری و کوددهی هیدروپونیک نیاز به آگاهی تخصصی دارد.

در کنار تمام نکات گفته شده، یکی از هدف های این مقاله معرفی روشی ساده برای ساخت دیوار سبز در منزل است. که بتوان در آن به آسانی سبزیجات را کشت کرد. پس سهولت کاربری، در دسترس بودن و هزینه مناسب مهمترین نکات در انتخاب نوع دیوار سبز خانگی خواهد بود.  به این ترتیب دیوار سبز مدولار به دلیل ساختار ساده  اولین گزینه برای ساخت دیوارسبز در منزل می تواند باشد. و در کنار آن دیوارهای موقت نمدی مناسب یا پنل های آماده کشت هم می تواند به کار رود.

برای مطالعه بیشتر درباره دیوار سبز می توانید مقاله دیوار سبز، باغهای عمودی را مطالعه نمایید.

ساخت دیوار سبز در منزل
کاربرد باکس های کامپوزیت آماده برای ساخت دیوار سبز در منزل

 

مراحل ساخت دیوار سبز در منزل

انتخاب محل مناسب

در اولین قدم برای ساخت دیوار سبز خانگی باید محل مناسب آن را انتخاب کنید. این فضا نیاز به نور خوشید کافی دارد. مثلا بیشتر سبزیجات میوه دهنده حداقل به شش ساعت نور آفتاب در روز نیاز دارند. علاوه بر نور، دمای مناسب هم نیاز است. دیوار سبز نباید در کنار دستگاه گرمایشی و یا روبروی سیستم های خنک کننده و سرمایشی  قرار بگیرد. و علاوه بر آن باید دسترسی مناسب برای رسیدگی به گیاهان و آبیاری داشته باشد.

یکی دیگر از نکات موثر در انتخاب نوع دیوار سبز هم محل نصب آن است. بر اساس جنس و میزان تحمل بار دیوار ساختمان، انتخاب های متفاوتی برای سیستم دیوار سبز در نظر گرفته می شود. دیوار نگهدارنده باید بتواند وزن سیستم را تحمل کند؛ و به خوبی بر روی آن نصب شود. هر قدر تحمل بار دیوار نگهدارنده کمتر باشد، از دیوار سبز سبک تری باید استفاده شود.

 

دیوار سبز خانگی
استفاده از پنل های چوبی دیوارکوب برای پرورش سبزیجات در خانه

نصب دیوار سبز

برای نصب دیوار سبز باید نکات فنی و ایزولاسیون حتما رعایت شود. سازه گرین وال حداقل ۵ سانت با فاصله از دیوار پشت نصب می شود. تا رطوبت گیاهان به پشت انتقال پیدا نکند. بهتر است از پنل های فلزی و چوبی آماده برای این سازه استفاده شود. که به راحتی با دریل و قلاب روی دیوار نصب می شوند. و در صورت نیاز یک لایه عایق مانند ورق های PVC در پشت آن نصب گردد.

بام باغ، باغی برای همه
مطالعه این مقاله

از آنجا که باکس کشت روی سازه پایه نصب می شود، بهتر است انتخاب و خرید آنها همزمان صورت گیرد. باکس های متحرک برای نگهداری و چیدمان بسیار مناسب هستند. این باکس ها حتی می توانند انواع گلدان های آویز باشند که به شکل فلاورباکس چیدمان شده اند. و یا از مواد بازیافتی مانند قوطی های پلاستیکی و فلزی ساخته شوند. مهمترین نکته در انتخاب باکس مقاومت، فضای کافی کشت و داشتن زهکش مناسب است.

 

آماده سازی بستر کشت

بسترکاشت در دیوار سبز خانگی همان مخلوط مناسب گلدان است. این مخلوط ترکیبی از خاک برگ کاملا پوسیده و ماسه است. که ضمن داشتن تخلخل مناسب از نظر مواد غذایی غنی است. و میزان مناسبی از آب و هوا را نگهداری می کند. در کنار آن بهتر است مقداری پوکه معدنی در پایین باکس برای جلوگیری از آب ماندگی استفاده شود. و عمق خاک هم بر اساس گونه های گیاهی می تواند تعیین شود.

 

 ساخت دیوار سبز در منزل
دیوارسبز نمدی سبک با جیب های مخصوص کشت سبزیجات

کشت و نگهداری

کشت

برای کشت سبزیجات در دیوار سبز می توان از بذر یا نشا استفاده کرد. بذر برای سبزیجات علفی مانند جعفری، نعنا و ریحان مناسب تر است. در حالیکه سبزیجات برگی بزرگ مانند کاهو یا انواع میوه ای مانند گوجه گیلاسی بهتر است با نشا کشت شوند تا جای رشد کافی داشته باشد.

در زمان کشت باید فضای مناسب برای رشد گیاهان در نظر گرفته شود. به این معنا که میزان نور مناسب دریافت کنند. و یا فاصله باکس کشت تا باکس بعدی به اندازه ارتفاع گیاه باشد. همینطور در صورت متفاوت بودن سایز باکس ها می توان بر اساس نوع گیاه باکس و عمق خاک را تنظیم کرد.

نگهداری

عملیات نگهداری سبزیجات شامل آبیاری، کوددهی، قیم زدن و سم پاشی است. آبیاری سبزیجات بر اساس نوع گیاه متفاوت است و باید به دقت صورت گیرد. معمولا کوددهی در دوره رشد سبزیجات ضروری نیست؛ اما بعد از برداشت گیاه بهتر است خاک با کود طبیعی برای کشت بعدی تقویت شود. و در نهایت از آنجاکه پرورش سبزیجات خانگی بر تولید ارگانیک تاکید دارد، کمترین میزان سم برای آنها استفاده می شود. یا انواع سموم ارگانیک و طبیعی مانند سیر برای آن به کار می رود.

 

ساخت دیوار سبز
استفاده از دیوار سبز مدولار با تنوع سایز باکس و فاصله های قابل تنظیم

برداشت

عملیات برداشت سبزیجات بر اساس نوع آنها است. مثلا بسیاری از گیاهان خانواده نعنا در صورت باقیماندن ریشه در خاک، رشددوباره خواهند داشت. بنابراین فقط برگ آنها برداشت می شود. و یا انواع میوه دهنده بر اساس رسیدن میوه ها و به تناوب برداشت می گردند. هدف از پرورش سبزیجات در دیوار سبز خانگی استفاده تازه از آنهاست. پس الگوی برداشت روزانه خواهد بود.

بازکشت

در مرحله کشت بعدی بهتر است شرایط خاک بررسی شود. ریشه های اضافی از آن خارج شود. و در صورت نیاز بافت خاک با افزودن ماسه یا خاک برگ اصلاح گردد. باید توجه کرد که در صورت آلودگی خاک به بیماری، بهتر است خاک به صورت کامل عوض شود.

 

طراحی دیوار سبز خانگی کوچک با گلدان های آویز

 

کدام سبزیجات در دیوار سبز قابل کشت هستند؟

تنوع بسیار بالایی از سبزیجات می توانند به صورت خانگی تولید شوند. ساخت دیوار سبز در منزل امکان پرورش همزمان چند گیاه با هم را نیز فراهم می کند. با این وجود برای گرفتن بهترین نتیجه باید گیاه مناسب را انتخاب کنیم. انتخاب گیاه مناسب به شرایط دیوار سبز ما بستگی دارد. مثلا میزان دریافت نور، دمای هوا و فصل مورد نظر. بر این اساس می توان نوع مناسب گیاه را انتخاب کرد. اما به طور کلی همه انواع سبزیجات علفی مانند جعفری، نعنا، ریحان، ترخون، سبزیجات برگی مانند انواع کاهو و اسفناج و همینطور سبزیجات میوه ای کوچک و پاکوتاه مانند گوجه گیلاسی و فلفل مینیاتوری در دیوار سبز قابل کشت هستند.

 

ساخت دیوار سبز
پرورش همزمان سبزیجات متنوع در دیوار سبز در منزل

اجرای روف گاردن
بنر اجرای روف گاردن
دانلود کاتالوگ اسپینگر
دانلود کاتالوگ اسپینگر

برخی پروژه های اجرا شده

پروژه مسکونی نیاوران

آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار:
مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع

پروژه پرنسا مال

آدرس: تهران – خیابان صابونیان
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۷
طراح: مهندسین مشاور دات
مساحت پروژه: ۲۳۰۰ متر مربع

پروژه شاد آباد

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
طراح پروژه: دفتر معماری فرحو
مساحت پروژه: 90 متر مربع

ساختمان مسکونی رزاقی

آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع

مسکونی مینا رزیدنس کیش

آدرس: جزیره کیش
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۹
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۶۰۰ متر مربع

روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع

مشاهده پروژه ها

2 نظر برای مقاله “باغچه سبزیجات عمودی

    • خانم مهندس نصرتی راد :

      با سلام.
      باغچه های کوچک درون آشپزخانه از انواع گلدانی، فلاورباکس و دیوار سبز می توانند به راحتی به روش دستی آبیاری شوند.
      با این وجود در صورت تمایل می توان از سیستم های آبیاری قطره ای کوچک و آماده نیز برای آنها استفاده کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: این محتوا شامل قوانین کپی رایت می شود.
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟