طراحی گرین وال
گرین والها به عنوان سیستم های کاشت عمودی، باغ های عمودی، دیوارهای سبز و یا دیوارهای گیاهی شناخته می شوند. طی چندین سال گذشته پروژه های وسیعی از دیوار سبز در سراسر جهان با موفقیت اجرا شده است. سیستم پایه دیوار سبز با تهیه یک بستر کاشت در یک دیواره مدولار ایجاد می شود. در طراحی گرین وال اجزای اصلی تشکیل دهنده سیستم عبارتند از:
- گیاهانی که برای پاسخگویی به هدف خاص طراحی انتخاب شده اند. دیوارهای سبز داخلی از گیاهان گرمسیری استفاده می کنند بیشتر گونه های پتوس و انواع سرخس و… در گرین وال های خارجی از sedums و سایر گیاهان مناسب فضای خارجی استفاده می شود.
- یک سیستم پنل مدولار که شامل ریشه ها و محیط رشد است.
- سیستم آبیاری قطره ای و کنترل یکپارچه آن.
- حوضچه برای کنترل رواناب آب.
- یک سیستم پشتیبانی ساختاری.
گیاهان توسط سیستم دیوار مدولار در محیط رشد، در جای خود نگه داشته می شود؛ و با استفاده از سیستم پشتیبانی سازه ای به دیوار متصل می شوند.
وقتی هوا از طریق یک گرین وال گردش میکند، به سیستم فیلتراسیون هوا یا یک بیو دیواره فعال تبدیل می شود. اساساً دیوارهای سبز به عنوان فیلترهای زیستی عمل می کنند؛ و با از بین بردن ذرات مضر هوا و ایجاد اکسیژن تمیز، کیفیت هوا را بهبود می بخشند.
دیوارهای سبز دی اکسید کربن را جذب می کنند، اکسیژن آزاد می کنند؛ و گازهای گلخانه ای را در جو کاهش می دهند. دیوارهای سبز بیرونی با خنک نگه داشتن ساختمان در تابستان از طریق فرآیند تعرق گیاه، باعث کاهش مصرف انرژی می شوند. که این امر باعث کاهش نیاز به تهویه هوا می شود. دیوارهای سبز داخلی و خارجی هر دو مانع صوتی ایجاد می کنند، که باعث کاهش صدای داخل ساختمان می شود.
برای آشنایی بیشتر با گرین وال می توانید مقاله ” دیوار سبز، باغهای عمودی “ را از مجموعه مقالات اسپینگر ( espinger ) مطالعه نمایید.
محل نصب گرین وال
گرین والها تقریباً با هر سطح عمودی سازگار هستند. خواه یک گرین وال در داخل ساختمان باشد یا در خارج. ارزش بصری قابل توجهی به منطقه می بخشد و توجه هر بازدید کننده ای را جلب می کنند. گرین والها با ایجاد فضایی جذاب و متمایز، پیامی را ارسال می کنند مبنی بر اینکه شما به محیط اطراف و داخل ساختمان خود اهمیت می دهید.
بزرگترین عامل در مورد موفقیت گرین وال، داشتن سیستمهای مناسب طراحی شده برای نگهداری آن است.
نکات اصلی در طراحی دیوار سبز چیست؟
چندین تفاوت مهم در طراحی بین طراحی باغ در سطح زمین و طراحی دیوار سبز وجود دارد. در اینجا چند مورد خاص جهت ساخت و ساز و ملاحظات، هنگام توسعه باغ عمودی گرین وال ذکر می شود:
- محافظت از یکپارچگی سیستم پشتیبانی ساختاری و محافظت از ضد آب بودن آن سیستم.
- زهکشی مثبت در کل سیستم به گونه ای که کاشت شرایط بهینه رشد بدون اشباع بیش از حد را داشته باشد.
- یک محیط کشت بلند مدت و سبک که در اثر تجزیه دچار تخریب نمی شود.
- آبیاری و کوددهی برای رشد و پایداری مطلوب گیاه.
- انطباق کاشت با شرایط محیطی.
- پیش بینی برای نگهداری
مهمترین عنصر در طراحی دیوار سبز محافظت از یکپارچگی اجزای سازه ای است، که از باغ عمودی پشتیبانی می کنند. به همین دلیل، برای جلوگیری از آسیب دیدگی و کاهش احتمال بازسازی طولانی مدت و گران قیمت، باید ضد آب با طول عمر زیاد باشد.
توجه به موارد زیر برای اجرای گرین وال ضروری است:
ظرفیت تحمل بار
شما فقط نمی توانید یک دیوار سبز را به دیوارهای قدیمی نصب کنید. گرین والها وقتی کاملاً از آب اشباع شوند وزن بالایی ایجاد میکنند. برای بررسی ظرفیت تحمل دیوار (یا هر سازه ای که دیوار سبز نصب میشود) می بایست با یک مهندس سازه مشورت کرد.
ضد آب بودن
انواع مختلفی از مواد ضد آب وجود دارد. با این حال، از مواد الاستومری مایع استفاده می شود که محافظت آن عالی است. سیستم مدولار به بهترین وجه توسط محافظتی با روکش مشابه قفسه های موجود در ماشین ظرفشویی محافظت می شود. اگر بودجه به اندازه باشد، سازه می تواند از فولاد ضد زنگ ساخته شوند.
مواد کاشت
مانند هر کاشت دیگر، موفقیت طراحی گرین وال به ایجاد زیرساخت های صحیح در اجرا و نصب باغ عمودی بستگی دارد. بنابراین، مراقبت در انتخاب و نصب مواد با بالاترین کیفیت و گونه های مناسب برای محیط کشت، ضروری است. در یک منطقه خشک، شما باید از گیاهانی استفاده کنید که در برابر شرایط خشک مقاومت کنند. و برای یک دیوار سبز داخلی، شما باید گیاهانی را انتخاب کنید که بتوانند به سطح روشنایی ارائه شده توسط فضاسازگار باشند.
الزامات زهکشی گرین وال چیست؟
یکی از مهمترین بخشها در طراحی گرین وال طراحی سیستم زهکشی است. سیستم زهکشی می تواند به عنوان یک سیستم تخلیه بسته یا یک سیستم باز طراحی شود. در سیستم های زهکشی بسته، آب آبیاری جمع آوری و بازیافت می شود. با این حال، برای کنترل تجمع نمکهای محلول که با تبخیر آب باقی مانده، این سیستم میبایست کمی آب را تخلیه کند. عدم تخلیه آب از سیستم می تواند منجر به آسیب به دیوار سبز شود. سیستم بسته از نظر زیست محیطی بیشتر کار می کند اما دارای اشکالاتی است.
اگر هر نوع بیماری گیاهی به کاشت وارد شود، با استفاده از آب بازیافتی در کل سیستم منتقل می شود. این اشکال را می توان با فرآیند ضدعفونی توسط اشعه ماورا بنفش آب بازیافتی مدیریت کرد. در یک سیستم باز، آب آبیاری اضافی به سیستم زهکشی ساختمان تخلیه می شود. با استفاده از یک سیستم باز، تجمع نمک ها در محیط کاشت و اشکالات بهداشتی به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
آب آبیاری اضافی باید در پایه دیوار سبز گرفته شود. هر زمان که شما از دیوار سبز خود را آبیاری میکنید، حتما از محل کاشت مقداری قطره آب چکیده است که نمی توان از آن جلوگیری کرد. شما باید منطقه ای در پایین گرین وال داشته باشید که به یک سطح مرطوب تبدیل میشود.
کاشت
معیارهای حیاتی یک محیط مناسب کاشت برای کاشت گیاه سبز:
- محیط کشت باید سبک باشد.
- توانایی نگهداری مواد مغذی را داشته باشد، همچنین باید ظرفیت نگهداری رطوبت کافی و قابلیت ایجاد یک منطقه ریشه محکم (برای پایداری گیاه) را فراهم کند.
- به راحتی تخلیه شود. اگر این سیستم به یک سیستم فیلتراسیون هوا با پوشش سبز / دیواره زیستی فعال تبدیل شود، محیط کشت باید تبادل هوای مناسب را انجام دهند.
آبیاری
تأمین رطوبت خاک برای بقای دیوار سبز در طراحی گرین وال بسیار مهم است. و اگرچه ممکن است به نظر یک روند ابتدایی باشد، اما عملیاتی کاملاً پیچیده است. نحوه تأمین آب و برخی مشکلات در انواع آب همه عواملی هستند که باید در مراحل طراحی مورد توجه قرار گیرند تا کاشتها موفق و اقتصادی باشند. باید دقت شود تا از خشک شدن محیط کشت و آسیب رسیدن به گیاهان جلوگیری شود. به طور معمول، یک سیستم آبیاری قطره ای با سنسور کنترل، می تواند سیستم آبیاری را با استفاده از حداقل مقدار آب مدیریت کند.
تهویه
وجود تهویه مناسب در چرخه های فتوسنتز و تعرق ضروری است. تهویه به پراکنده شدن مولکول های بخار آب منتشر شده ناشی از تعرق کمک می کند. و برای حفظ میزان تعرق طبیعی، برای سرعت فتوسنتز گیاه نیز لازم است. قرار دادن HVAC در کنار کاشت می تواند منجر به خشک شدن و سوختگی شاخ و برگ گیاهان به دلیل از دست دادن رطوبت بیش از حد (یعنی تعرق اجباری) شود. این امر عمدتاً در فصل گرما، هنگامی که هوای گرم، خشک و دمنده در تماس مستقیم با شاخ و برگ گیاه است، یک مشکل است.
دیوارهای سبز داخلی نباید در معرض هوای گرم یا سرد قرار بگیرند. حتی تغییر سریع ۶ تا ۹ درجه نیز می تواند به گیاهان آسیب برساند. دمای ثابت برای گیاهان داخلی بهترین است. تابش گرما و سرما در مجاورت شیشه ها و درهای خارجی می تواند به گیاهان آسیب برساند مگر اینکه از طریق گردش هوا اصلاح شود.
درجه حرارت
بیشتر دیوارهای سبز داخلی با استفاده از مواد گیاهی گرمسیری و نیمه گرمسیری طراحی شده اند. بنابراین با منطقه آسایش انسان سازگار هستند. به طور کلی تشخیص داده شده است که درجه حرارت ۲۲ درجه در زمستان و ۲۴ درجه سانتیگراد در تابستان قابل قبول است. دمای شب می تواند چند درجه سردتر یا بین ۱۶ تا ۱۸ درجه سانتیگراد باشد.
سایر ملاحظات در طراحی گرین وال
حد پایان
سیستم گرین وال رطوبت ایجاد می کند. در زمان کار و نگهداری، ممکن است پاشش آب ایجاد شود. محدوده ی سیستم گرین وال میبایست هنگام طراحی در اطراف آن در نظر گرفته شود.
ذخیره سازی
برای ذخیره سازی مواد و لوازم باغبانی باید تمهیداتی اندیشیده شود. این انبار باید به راحتی برای کارکنان باغبانی که از کاشت ها مراقبت می کنند قابل دسترسی باشد. علاوه بر این، این منطقه می تواند به عنوان محل کنترل آبیاری دیوارسبز نیز عمل کند.
ایمنی و قابلیت استفاده
مشکل اساسی در مدیریت یک باغ عمودی ایمنی و کارایی کاشت ها است. در کاشت های با ارتفاع زیاد، سیستم های آسانسور یا نردبان مخصوص برای اینکار برای سهولت در نگهداری باید استفاده شوند.
نگهداری
باید در بودجه بندی و برنامه ریزی نگهداری منظم و حرفه ای از کاشتها و تأسیسات لحاظ شود. برای حفظ تعادل بین اندازه گیاه و رشد ریشه (براساس دسترسی محدود به منطقه ریشه زایی) باید توجه ویژه ای به هرس گیاهان داشت. نظافت منظم گیاهان برای از بین بردن شاخ و برگهای مرده و در حال مرگ باید انجام شود. برای تسهیل این فعالیت باید سیستم هایی مخصوص در طراحی گرین وال در نظر گرفته شود.
نمونه های بسیار خوبی از گرین وال ها در برنامه های تجاری وجود دارد. گرین والها سازه های سازگار با محیط زیست هستند که یک فرصت برای بازاریابی بصری را در محیطهای تجاری فراهم می کنند.
در صورتیکه در طراحی گرین وال ملاحظات لازم انجام شود، می توان آنها را تقریباً در هر شرایط آب و هوایی، در داخل یا خارج از خانه، اجرا کرد.
برخی پروژه های اجرا شده
آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار: مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع
آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع
روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال
آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع