مقایسه دیوار سبز هیدروپونیک و دیوار سبز با خاک- راهنمای انتخاب دیوار سبز
سیستم های گرین وال به دلیل توانایی در بازگرداندن آرامش طبیعت به جنون محیط شهری، محبوبیت زیادی پیدا کرده اند. گرین وال به طور طبیعی هوا را تصفیه کرده، هزینه های گرمایش و سرمایش ساختمان را نیز کاهش می دهد. در نتیجه انتخابی مناسب برای ایجاد فضای سبز است. با وجود تنوع بالای سیستم های گرین وال، تصمیم گیری در مورد نوع مناسب آن را برای کاربران دشوار می کند. یکی از اولین تصمیماتی که در انتخاب دیوار سبز با آن روبرو خواهید شد در خصوص انتخاب دیوار سبز هیدروپونیک یا دیوار سبز مبتنی بر خاک خواهد بود؟ در ادامه با اسپینگر ( espinger ) همراه باشید:
دیوار سبز هیدروپونیک چیست؟
نوعی از دیوار سبز است که مواد مغذی از طریق آب به ریشه گیاهان تحویل داده می شود. در واقع خاک نگهدارنده گیاه فاقد هر نوع ماده ی مغذی است. نگهداری سیستم های گرین وال در مقیاس کوچک برای مصارف خانگی می تواند نسبتاً آسان باشد. حتی اگر هنوز به یک منبع تغذیه / آب ثابت نیاز داشته باشند.
با این وجود ، نصب سیستم های هیدروپونیک بزرگتر می تواند بسیار پیچیده باشد. و همچنین “اجرای” آنها گران تر است. در اینجا چند عامل اساسی وجود دارد که باید در هنگام تصمیم گیری برای استفاده از سیستم گرین وال مناسب شما در نظر گرفته شود. اگر به این موارد آگاهی داشته باشید تصمیم گیری برای شما آسان خواهد بود که سیستم هیدورپونیک یا خاک برای فضای شما مناسب تر است.
برای مطالعه بیشتر درباره گرین وال می توانید مقاله «دیوارسبز باغهای عمودی» را مطالعه نمایید.
مصرف آب
در انواع دیوار سبز با خاک، آب به صورت نسبتا یکنواخت در سیستم توزیع می شود. ضمن آنکه بستر خاکی رطوبت را به خوبی حفظ می کند. به همین دلیل دیوار سبز با خاک، نیاز به میزان آب و نگهداری کمتری نسبت به دیوار سبز هیدروپونیک خواهد داشت. به خصوص که آبیاری در سیستم با خاک می تواند به صورت دستی نیز انجام شود.اما در انواع دیوار سبز هیدروپونیک ، به یک جریان ثابت از آب تمیز و هوادهی شده به همراه مواد مغذی برای رشد و نمو گیاهان نیاز است.
روشهای آبیاری در سیستمهای هیدروپونیک در مقیاس بزرگ می توانند بسیار پیچیده باشند. این سیستم نیاز به دانش تخصصی و مدیریت منظم دارد. خرابی پمپ بدون سیستم پشتیبانی می تواند گیاهان را در طی چند ساعت از بین ببرد. در حالی که اگر سیستم آبیاری خاک متوقف شود، رطوبت خاک در آن باقی می ماند. و گیاهان میتوانند چند روز بدون آبیاری زنده بمانند.
با چالش دیگری نیز با نصب گرین وال هیدروپونیک روبرو هستید. حفظ درجه حرارت آب و سطح pH که برای سلامت گیاه (به ویژه در فضای باز اقلیمهای گرم) بسیار مهم است. تغییر در درجه حرارت آب بر توانایی بقای گیاهان تأثیر می گذارد. سیستم گرین وال مبتنی بر خاک، آب کمتری مصرف می کند. این نوع گرین وال نیازی به استفاده از آب با گردش مجدد ندارد. بدین ترتیب گزینه های آبیاری بیشتری را فراهم می کند؛ و به تثبیت سطح رطوبت و دمای خاک کمک می کند.
پشتیبانی و وزن گیاه
گیاهان به طور طبیعی سیستم های ریشه ای خارق العاده ای تولید می کنند. با این روش خود را در هر نوع بستر رشد اعم از سنگ ، خاک یا مواد مصنوعی، نگه می دارند. یک مشکل سیستم هیدروپونیک این است که ممکن است بعضی از گیاهان نتوانند سیستم ریشه ای قوی و مناسبی ایجاد کنند. و اغلب بعد از اینکه به صورت “افقی” در گرین وال عمودی قرار گرفتند، به هفته ها “نگهداری” برای غلبه برنیروی جاذبه نیاز دارند
سیستم گرین وال مبتنی بر خاک با فضای ریشه ای بزرگ، رشد یک سیستم ریشه ای گسترده و قوی را تقویت می کند. گیاهان از همان ابتدا در صفحه طبیعی “عمودی” خود رشد می کنند. هزینه ای که شما برای آن پرداخت می کنید این است که سیستم گرین وال مبتنی بر خاک سنگین تر از سیستم هیدروپونیک خواهد بود. بنابراین بررسی کنید که دیوار / حصار / عرشه شما بتواند آن را نگه دارد.
مواد مغذی و اکسیژن
حتی گیاه شناسان متخصص، گاهی با تعادل مناسب مواد مغذی برای گیاهان دست و پنجه نرم می کنند. این امر به ویژه در سیستم های هیدروپونیک گرین وال که در آن یک محلول متعادل از مواد مغذی باید در زمان های خاص در طول دوره رشد به آب اضافه شود، صادق است. حتی کوچکترین نوسان در زمان نامناسب نیز می تواند در طی چند روز گیاهان را از بین ببرد. سیستم های مبتنی بر خاک در این زمینه بسیار ساده تر هستند. خاک به عنوان یک حائل طبیعی و شربت خانه گیاه عمل می کند؛ مواد مغذی اضافی را جذب می کند اما در صورت لزوم آنها را در اختیار گیاهان قرار می دهد.
یکی دیگر از عوامل حیاتی برای موفقیت در سیستم های هیدروپونیک، نیاز به مقدار مناسب اکسیژن در سطح ریشه است. گیاهان می توانند به دلیل فعالیت بی هوازی ناشی از سوءمدیریت آبیاری، مخلوط مواد مغذی و میکروارگانیسم ها، در اثر خفگی از بین بروند. در سیستم های مبتنی بر خاک، اکسیژن از طریق یک فرآیند طبیعی تأمین می شود – با باکتریهای سخت کوشی که به ریشه ها هوادهی می کنند.
خطر بیماری
مبارزه با آفات و بیماری ها یک مشکل مداوم برای هر باغبان است. سیستم های مبتنی بر خاک نسبت به سیستم هیدروپونیک در برابر شیوع بیماری مقاومت بیشتری دارند. بنابراین می توانند خطر کمتری داشته باشند. در سیستم های هیدروپونیک، جایی که ریشه گیاهان بیشتر در معرض آب قرار می گیرند، جلبک ها / باکتری ها می توانند از طریق سیستم آبیاری به سرعت به همه گیاهان بروند. پاکسازی حتی با ضد عفونی گسترده تقریباً غیرممکن است. ابزارهای غیر استریل شده به تنهایی کافی است تا تمام زحمات شما را طی دو روز از بین ببرد.
مصرف برق
سیستم های هیدروپونیک گرین وال نیاز به پمپ های برقی دارند. این پمپ ها می توانند آب را از مخزن موجود در پایه برای گردش مجدد مواد مغذی به همه گیاهان برسانند. به دلیل ماهیت حساس بودن دیوار سبز هیدروپونیک، قطع برق می تواند ویرانگر باشد. با استفاده از سیستم مبتنی بر خاک، شما این امکان را دارید که بطور منظم گیاهان خود را با آب “شیرین” آبیاری کنید. اجازه دهید خاک بتواند آب را در سراسر سیستم حمل کند. اینگونه خطر ابتلا به بیماری های ناشی از آب را کاهش می دهد. از تایمر و پمپ می توان در سیستم های مبتنی بر خاک نیز استفاده کرد. اما فقط در صورت لزوم و به طور متناوب. گرین وال با آبیاری دستی می تواند نیاز به منبع تغذیه را نیز از بین ببرید.
نگهداری
در تعمیر و نگهداری، سیستمهای گرین وال بر پایه خاک واقعاً می درخشند. کوددهی دو بار در سال، هرس و جایگزینی گیاه عجیب و غریب بارها و بارها به این معنی است که شما می توانید زمان بیشتری را صرف لذت بردن از گرین وال سرسبز خود کنید.
تقاضای مداوم تمیز کردن قطعات و نظارت بر مخلوط مواد مغذی برای یک سیستم هیدروپونیک نیاز به آموزش دارد. دارندگان سیستم های هیدروپونیک در مقیاس بزرگ معمولاً یک تیم حرفه ای برای نگهداری از گرین وال خود استخدام می کنند. این امر به هزینه های موجود می افزاید. سیستم های مبتنی بر خاک نیاز به تعمیر و نگهداری بسیار کمتری دارند. آنها قادر هستند بخار آب و میزان مواد مغذی را تا حدودی به تنهایی تنظیم کنند.
کدام گزینه بهتر است؟
تفاوتهای سیستمهای گرین وال به صورت خلاصه برای انتخاب بهتر :
سیستم گرین وال هیدروپونیک | سیستم دیوارهای سبز مبتنی بر خاک | |
مصرف برق | متکی به پمپ برقی برای گردش آب از پایه سیستم و انتقال مواد مغذی | اگرچه ممکن است شامل پمپ و تایمر، اما این امر کاملاً به برق متکی نیست. |
آبیاری | آبیاری در مقیاس بزرگ در سیستم دیوار سبز هیدروپونیک پیچیده است. باید دمای مطلوب و تعادل PH مناسب را حفظ کنید. | دیواره های سبز پایه خاک به طور طبیعی رطوبت گلدان های خود را حفظ می کنند.
|
تغذیه | سیستم های هیدروپونیک نیاز به آگاهی علمی دارند.مواردی مانند دما و PH را به دقت اندازه گیری و متعادل کنید تا از بهترین شرایط زندگی ممکن برای محصولات خود اطمینان حاصل کنید. | سیستم های مبتنی بر خاک بیشتر مواد مغذی را از طریق خاک به محصولات شما می رسانند. در صورت لزوم می توانید کود مایع را به عنوان منبع اضافی مواد مغذی به سیستم آبیاری اضافه کنید. |
خطرات بیماری | در سیستم های هیدروپونیک ریشه گیاهان بیشتر در معرض خطر بیماری هستند. گردش مجدد آب می تواند باعث رشد جلبک ها و باکتری ها شود که منجر به پوسیدگی ریشه می گردد. | سیستم های دیواره سبز مبتنی بر خاک خطر کمتری دارند، زیرا ریشه گیاهان شما در داخل گلدان محافظت می شود. |
نگهداری | سیستم های هیدروپونیک نیاز به نظارت و نگهداری مداوم ، نظافت و متعادل نگه داشتن مخلوط مواد مغذی دارند. | به حداقل تعمیر و نگهداری نیاز دارد. گهگاه قطره چکان ها را تمیز کنید و مخزن را تخلیه کرده و با آب شیرین جایگزین کنید. |
بازده – محصول | سیستم های هیدروپونیک نتایج سریعتری نسبت به روش های سنتی کشاورزی به شما ارائه می دهند. به ویژه برای مزارع شرکتی در مقیاس بزرگ با مهارت و منابع زیاد | رشد و بلوغ سیستم های مبتنی بر خاک بیشتر طول می کشد. |
سخن آخر
با بررسی دقیق موارد گفته شده میتوان فهمید کدام سیستم مناسب تر است. سیستم هیدروپونیک یا خاک؟ دیوار سبز هیدروپونیک ،بویژه در محیط شرکت های بزرگ، مزایای خود را دارند. و می توانند کاربری آسان و مناسبی با حداقل هزینه نگهداری داشته باشند. اما بسیاری از مردم در دیوارهای سبز کوچک یک سیستم مبتنی بر خاک را ترجیح می دهند. این نوع سیستم گرین وال مقرون به صرفه است و نگهداری آن آسان است. همچنین استفاده چندگانه را امکان پذیر می کند؛ و کاربران تعامل مستقیم با دیوار سبز و فرآیند نگهداری آن دارند. به زیان دیگر اگر نتوانید خاک بازی کنید ، چه لذتی دارد که گیاه پرورش دهید؟
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع دیگر گرین وال می توانید مقاله « تفاوت دیوار سبز داخلی و خارجی » را مطالعه نمایید.
برخی پروژه های اجرا شده
آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار: مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع
آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع
روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال
آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع
سلام روزتون بخیر در کجاها بهتر هستش که از سیستم هیدروپونیک استفاده بشه؟
با سلام. سیستم هیدروپونیک برای انواع دیوار سبز در مقیاس بزرگ و با گونه های گیاهی خاص مناسب است.
سلام روف گاردن ها علاوه بر هزینه طراحی و اجراشون هزینه دیگه ای هم دارن؟
با سلام.
بله. بیشترین هزینه ساخت روف گاردن مربوط به تهیه و تامین مواد، مصالح معماری، خاک و گیاه است. معمولا هزینه طراحی، نظارت بر اجرا و عملیات اجرا در حدود یک سوم از هزینه تامین متریال خواهد بود.