طراحی روف گاردن ایرانی

باغ ایرانی شکلی ایده آل از بهشت در فرهنگ ما است. باغهای سنتی ایرانی با ساختار منظم و چشم نواز، درختان همیشه سبز، گل های سرخ، صدای آب و پرندگان بخشی از هویت فرهنگی ایرانیان را تشکیل می دهد. نمونه های سنتی باغهای ایرانی مانند باغ فین کاشان، چهل ستون و باغ شازده ماهان همیشه به عنوان الگوهای ایده آلی از چهارباغ شناخته می شوند. و بسیاری از طراحان از این الگو برای طراحی های خود استفاده می کنند. در ساخت روف گاردن نیز، طراحی روف گاردن ایرانی طرفداران زیادی دارد. که به دلیل تم نوستالژیک و آشنایی فرهنگی بسیار از کارفرمایان به آن علاقه دارند. این مقاله به آشنایی با اصول باغ ایرانی و طراحی روف گاردن ایرانی پرداخته است.

روف گاردن ایرانی

باغ ایرانی – چهارباغ

الگوی اصلی باغ های ایرانی چهارباغ نامیده می شود. چهارباغ معمولا دارای یک محور اصلی بلند در طول باغ و یک محور عرضی در وسط یا یک سوم بالایی باغ است. باغ با این دو محور به چهار قسمت اصلی نقسیم می شود. در محل برخورد دو محور کوشک اصلی یا آب نما قرار می گیرد.

جریان آب در باغ ایرانی در امتداد شیب زمین به صورت جوی است. و با سازه هایی به نام سینه کفتری آب دچار تلاطم می شود، که باعث تولید صدای آب در باغ می شوند. گونه های گیاهی در حاشیه محورهای اصلی از گونه های سایه انداز و در داخل کرت ها از درختان میوه است. گل های مورد استفاده در این باغ بیشتر انواع گل سرخ است، که نمادی فرهنگی محسوب می شود.

برای آشنایی بیشتر با سبک های روف گاردن می توانید مقالهروف گاردن ژاپنیوروف گاردن فرانسویرا مطالعه نمایید.

روف گاردن ایرانی

عناصر اصلی در طراحی روف گاردن ایرانی

مهمترین عناصر در روف گاردن ایرانی همان مواردی است که در ساختار چهارباغ معرفی شده است. در واقع با استفاده از این ویژگی های ساختاری در طراحی روف گاردن، می توان فضایی بر اساس الگوی باغ های ایرانی ایجاد کرد. در ادامه هریک از این موارد در طراحی روف گاردن مورد بررسی قرار گرفته است.

محور اصلی

بیشتر انواع روف گاردن ها دارای نقشه ای مربع یا مربع مستطیل هستند. این فرم هندسی منظم برای طراحی باغ ایرانی بسیار مناسب است. طراحی محور اصلی ، محور فرعی عمود بر آن و جهت باغ بهتر است هماهنگ با محل ورود به بام باشد. در بسیار موارد فضای ورود به روف گاردن در یک کنج قرار دارد. در این شرایط می توان این ورودی را به شکل مفصلی طراحی کرد. به طوریکه بعد از فضای ورودی محورهای اصلی روف گاردن در دید ناظر قرار گیرند.

در طراحی روف گاردن حاشیه جان پناه معمولا فضای کشت در نظر گرفته می شود. و محورهای اصلی در هر چهار طرف به دیوار جان پناه رسیده و در آنجا تمام می شود. محل اتمام محور در حاشیه بام بهتر است به صورت عملکردی مانند آلاچیق، فضای نشستن، آب نما و یا با مجسمه و درختی خاص تعریف شود. تا محورها به خوبی در طرح تعریف شوند.

 

تقسیم بندی منظم با الگوی چهار باغ

در الگوی چهارباغ معمولا باغ دارای چهار کرت اصلی است. که نماد عناصر چهارگانه است. این تقسیم بندی برای طراحی روف گاردن می تواند کاربردی نباشد. معمولا نیاز است تا سطح سبز به مقدار یک سوم سطح کل روف گاردن کاهش پیدا کند. در این شرایط می توان با تقسیم بندی های راست گوشه، متناسب با محور های اصلی، فضای کشت را به قسمت های کوچک تر تقسیم بندی کرد. با این وجود باید توجه داشت که این تقسیم بندی ها قدرت بصری در دو محور اصلی باغ را کم نکنند.

استفاده از المان آب

آب یکی از عناصر اصلی در باغ ایرانی است. و حتما توصیه می شود که در طراحی روف گاردن ایرانی یکی از انواع المان های آبی مرود استفاده قرار گیرد. آب معمولا به صورت جوی های جاری در جهت شیب، فوارهای کوچک در طول جوی ها، آبشارهای کوچک (سینه کفتری) و حوض طراحی می شود. اجرای آب نما به صورت جوی با حوض می تواند کمک زیادی به بالابردن رطوبت، ایجاد هوا و صدای مطبوع در روف گاردن کند. با این وجود ساخت حوض مرکزی با فواره نیز می تواند به عنوان عنصر آب در روف گاردن ایرانی کافی باشد.

اصول نگهداری روف گاردن
مطالعه این مقاله

در ساخت حوض، انواع حوض های دارای پاشویه، با فواره جوشان درونی و کاشی کاری فیروزه ای هماهنگی بالایی با تم باغ های سنتی ایرانی دارند.  استفاده از متریال مدرن، فواره های متحرک و نورپردازی رنگی فضای حوض را به آب نماهای مدرن یا کلاسیک نزدیک می کند، که بهتر است استفاده نشوند.

روف گاردن ایرانی

استفاده از گونه های گیاهی باغ ایرانی

گیاهان در باغ ایرانی شامل دو دسته مثمر و غیر مثمر می شوند. گیاهان مثمر مانند انواع درختان میوه شامل: انار، زیتون، انگور،زردآلو، سیب، آلو و گونه هایی از این دست هستند. این درختان به صورت تک می توانند در طراحی روف گاردن ایرانی استفاده شوند. اما بهتر است که در فضای محصور و در فلاورباکس کشت شوند. تا شرایط جوی نا مسائد روف به آنها آسیب نرساند. با این وجود درختان زیتون و انار مقاومت خوبی در بام دارند. و به صورت غیر مثمر هم استفاده می شوند.

گیاهان غیر مثمر در باغ ایرانی گیاهان سایه انداز، همیشه سبز و گل های معطر هستند. درختان سایه انداز مانند چنار و نارون مناسب کشت در روف گاردن نیستند. اما گونه های همیشه سبز مانند انواع شمشاد، برگ بو و سرو به صورت هرس شده برای ایجاد محور اصلی دید قابل استفاده هستند. این گونه های همیشه سبز در باغ ایرانی نماد بهار جاودانه در بهشت هستند. در کنار این گیاهان گل های معطر مانند انواع رز، یاس، امین الدوله، میخک و بنفشه فرنگی به عنوان گیاهان فصلی بسیار استفاده می شوند.

در باغ های سنتی ایرانی از چمن استفاده نمی شود. با این وجود بعد از دوره پهلوی چمن نیز به فرهنگ ایرانی وارد شد. و در صورت درخواست کارفرما برای بستر باکس های کشت می تواند مورد استفاده قرار گیرد. سایر گیاهان مانند انواع بوته های، گیاهان دارویی و درختچه های خاص نیز در طراحی روف گاردن ایرانی استفاده می شود. اما به شیوه ای که ساختار اصلی باغ و فضای ایرانی آن را تحت تاثیر قرار ندهد.

روف گاردن ایرانی ایران مال

سایر المان های معماری فضا ساز در روف گاردن ایرانی

در کنار اصول طراحی باغ ایرانی یکسری از المان های معماری ایرانی نیز به ایجاد حس مکان کمک می کنند. استفاده از بافت و نمای آجر برای دیوارها و کفسازی، کاشی کاری در جدار ها، ساخت طاق و طاقچه، استفاده از سکو و تخت برای نشتن و سایر المان های معماری ایرانی می تواند بر تکمیل ساختار روف گاردن ایرانی بسیار موثر باشد.

روف گاردن ایرانی

اجرای روف گاردن
بنر اجرای روف گاردن
دانلود کاتالوگ اسپینگر
دانلود کاتالوگ اسپینگر

برخی پروژه های اجرا شده

پروژه مسکونی نیاوران

آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار:
مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع

پروژه پرنسا مال

آدرس: تهران – خیابان صابونیان
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۷
طراح: مهندسین مشاور دات
مساحت پروژه: ۲۳۰۰ متر مربع

پروژه شاد آباد

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
طراح پروژه: دفتر معماری فرحو
مساحت پروژه: 90 متر مربع

ساختمان مسکونی رزاقی

آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع

مسکونی مینا رزیدنس کیش

آدرس: جزیره کیش
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۹
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۶۰۰ متر مربع

روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع

مشاهده پروژه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: این محتوا شامل قوانین کپی رایت می شود.
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟