دیوار سبز داخلی و خارجی چه تفاوت هایی دارند؟
Indoor Green Wall Vs. Outdoor Green Wall

دیوارسبز در معماری جدید به ویژه ساختمان های سبز یکی از عناصر پرکاربرد به شمار می آید. کارشناسان اسپینگر ( espinger ) در این مطلب شما را با گرین وال آشنا می کنند، پس با ما همراه باشید. دیوار ساختمان ها در کنار عملکرد سازه ای، تنها برای نما مورد استفاده قرار می گیرند. از آنجا که سطح دیوارها در بخش داخلی و خارجی ساختمان بیش از دو سوم سطوح سازه را به خود اختصاص می دهند؛ با اجرای سازه های سبز بر روی آنها، این بخش عملکرد موثر زیست محیطی خواهد داشت. و ضمن بالا بردن ارزش افزوده بنا، از فضای بدون کاربری استفاده می کند. دیوارهای سبز به صورت دیوار سبز داخلی Indoor Green Wall و دیوار سبز خارجی  Outdoor Green Wall اجرا می شوند. این نوع تقسیم بندی به دلیل تفاوت های مهم در شرایط محیطی آنها انجام می شود. که در ادامه به شرح آنها پرداخته شده است.

برای مطالعه بیشتر درباره دیوار سبز می توانید مقاله دیوار سبز ، باغ های عمودی “ را مطالعه نمایید.

 

دیوار سبز داخلی، Indoor Green Wall
دیوار سبز داخلی در تالار شهر سئول New Seoul City Hall , کره جنوبی

دیوار سبز داخلی چیست؟ 

انواع دیوار سبز داخلی (Indoor Green wall) در فضای داخلی ساختمان ها اجرا می شود. این فضا می تواند سالن های بزرگ عمومی، دفترکار، اتاق کنفرانس، هال خانه یا اتاق خواب باشد. انتخاب دیوار مورد نظر معمولا بر اساس ارتباط کاربران با آن و میزان تحمل بار دیوار انتخاب می شود. دیوارهای یکپارچه که در دید مستقیم قرار دارند از نظر کاربری مناسب هستند. و دیوارهای اصلی سازه که تحمل بار بیشتری دارند برای نصب دیوار سبز مقاوم ترند. در صورت استفاده از دیوارهای کاذب یا سبک باید سازه نگهدارنده آن ها برای نصب دیوار سبز تقویت شود.

انتخاب نوع سیستم دیوار سبز داخلی 

سیستم دیوار سبز داخلی علاوه بر بودجه، به نوع گیاهان مورد نظر و میزان فاصله کاربر با آن نیز بستگی دارد. در صورت ارتباط نزدیک و مستقیم، دیوارهای نمدی مناسب تر خواهند بود. این نوع از دیوار ضخامت کمتری داشته و از نظر وزنی سبک تر هستند. علاوه بر آن رشد ریشه ها در بستر نمدی باعث پوشش بیشتر بستر می شود که در فاصله نزدیک نمای بهتری ایجاد خواهد کرد.

در صورت استفاده از گیاهان فصلی گل دهنده یا محصولات کشاورزی، دیوارهای مدولار مناسب ترند. دیوارهای مدولار قابلیت کشت آسانتری داشته و گیاهان در آن به راحتی قابل تعویض هستند. به دلیل جدا بودن بستر کشت، انواع مختلفی از گیاهان می توانند به شکل همزمان در دیوار سبز مدولار کشت شوند.

 

دیوار سبز مدولار، دیوار سبز داخلی
دیوار سبز داخلی مدولار در مجتمع THREE RAVINIA COMPLEX ،آتلانتا، آمریکا

چه گیاهانی مناسب دیوار سبز داخلی هستند؟

گیاهان مورد استفاده در این نوع گرین وال معمولا از دسته گیاهان آپارتمانی هستند. گونه های آپارتمانی بیشتر در دسته گیاهان گرمسیری قرار می گیرند که اقلیم طبیعی آنها شرایط نسبتا ثابتی دارد. این گیاهان از گروه همیشه سبز هستند. با وجود محدودیت در تعداد گونه ها، برگ ها تنوع رنگی بالایی شامل سفید، سبز، زرد و قرمز دارند. تقریبا همه گونه های گیاهان آپارتمانی برای دیوار سبز داخلی می توانند به کاربرده شوند.

 

دیوار سبز داخلی
کاربرد انواع گیاهان گرمسیری در دیوار سبز داخلی

 

شرایط محیطی

فضای سبز ایجاد شده در محیط داخلی دارای شرایط محیطی نسبتا ثابتی است. دمای محیط داخلی و رطوبت آن با توجه به نیاز انسان تنظیم می شود. همانطور که گفته شد گیاهان دیوار سبز داخلی از گروه گیاهان آپارتمانی هستند. دمای مناسب این گروه بین ۱۲ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است. آبیاری آنها بر اساس نوع گیاه تنظیم می شود، به شکلی که بستر دارای رطوبت بوده و زهکشی مناسب مانع از آب ماندگی در بستر شود.

از نظر نور، گیاهان داخلی بیشتر به نور آفتاب غیر مستقیم نیاز دارند. اگر دیوار سبز نور مورد نیاز خود را از پنجره دریافت نکند و یا در محیطی بسته قرار داشته باشد، این نور با لامپ های مخصوص باید تامین شود. کمبود نور بر شادابی و عمر گیاهان تاثیر مستقیم دارد. در کنار عوامل اصلی باید شرایط اختصاصی محل اجرای دیوار سبز نیز در نظر گرفته شود. به طور مثال دیوار سبز در برابر باد مستقیم سیستم های خنک کننده نباشد، یا در مجاورت مستقیم دستگاه های گرم کننده قرار نگیرد. فاصله مناسب برای تردد و آسیب فیزیکی گیاهان رعایت شود. و نگهداری آن بر عهده تیم متخصص باشد.

دیوار سبز داخلی
عملیات نگهداری از دیوار سبز مرتفع با بالابرهای داخلی

دیوار سبز خارجی چیست؟

دیوارهای سبز خارجی (Outdoor Green Wall) در فضای آزاد ساخته می شود. این فضا می تواند جداره خارجی ساختمان یا دیوارهای محوطه باشد. دیوارسبز خارجی برای پوشاندن دیوارهای با نمای بد، ایجاد سطح سبز در فضاهای بدون کاربری و یا ایجاد نمای سبز برای ساختمان و عایق کرد بنا مورد استفاده قرار می گیرد. انتخاب دیوار خارجی برای ایجاد سطح سبز به عوامل مختلفی بستگی دارد. دیوارهای خارجی معمولا تحمل وزن بالایی دارند و از نظر سازه ای محدود نیستند. اما جهت قرارگیری آنها در تعیین عوامل اقلیمی به خصوص میزان تابش آفتاب و باد بسیار موثر است. به همین دلیل علاوه بر کاربری و منظر، این انتخاب باید با مشاوره متخصصین فضای سبز انجام شود.

ایزولاسیون دیوار سبز
مطالعه این مقاله

انتخاب نوع سیستم دیوار سبز خارجی

سیستم دیوار سبز خارجی بیش از هر چیز به وضعیت اقلیمی منطقه بستگی دارد. به طور مثال در محیط های با تنش دمایی بالا یا باد دیوارهای سبز نمدی به دلیل گسترش ریشه ها و بالا بودن مقاومت گیاهان می توانند مناسب تر باشند. اگرچه باید به گیاهان زمان مناسب برای تثبیت داده شود. اما در محیط های متعادل تر انواع مدولار سرعت اجرای بالاتری دارند و بیشتر استفاده می شوند.

در محیط های عمومی و فستیوال ها دیوارهای سبز مدولار به دلیل راحتی در تعویض گیاه و نگهداری کاربرد بیشتری دارند. و زمانیکه آسیب های گیاهی در اثر عوامل محیطی بالاست، انواع مدولار  به مسئولان نگهداری امکان تعویض سریع گیاه را می دهد. علاوه بر کاربری، اندازه دیوار نیز در انتخاب نوع سیستم موثر است. در دیوارهای با ارتفاع بسیار زیاد یا  سطح وسیع انواع مدولار از نظر نصب و نگهداری سریعتر و مقرون به صرفه هستند.

تفاوت دیوار سبز داخلی و خارجی، Lining Wall
دیوار سبز خارجی در نمای دانشگاه del Claustro de Sor Juana , مکزیک

چه گیاهانی مناسب دیوار سبز خارجی هستند؟

گیاهان مورد استفاده در دیوارسبز خارجی از گروه گیاهان پوششی، رونده و بوته های کوچک هستند. انتخاب گیاهان با توجه به گیاهان مناسب اقلیم صورت می گیرد. با توجه به اینکه گیاهانی که در ارتفاع کشت می شوند از نظر تغییرات دمایی (گرما و سرما)، تحمل باد و خشکی باید مقاومت بالایی داشته باشند.

گیاهان دیوارهای سبز خارجی معمولا ترکیبی از گیاهان همیشه سبز و خزان دار انتخاب می شوند؛ که حتی در فصل های سرد سال منظر نسبی خود را حفظ کنند. غیر از مناطق گرمسیری که دیوارهای خارجی آنها شرایطی متناسب با دیوارهای سبز داخلی دارد و از گیاهان گرمسیری همیشه سبز برای آنها استفاده می شود. تنوع رنگی برگ در گیاهان خارجی کمتر از داخلی است؛ اما گلدهی و خزان گیاهان تنوع منظر را در طول سال تامین خواهد کرد.

تفاوت دیوار سبز داخلی و خارجی
طراحی دیوار سبز خارجی در نمای ویلای شخصی Thao-Dien-House, ویتنام

شرایط محیطی

سازه های سبز خارجی از نظر شرایط محیطی کاملا تابع اقلیم منطقه هستند. ضمن آنکه دیوارهای بلند در بخش های مرتفع شرایطی شبیه روف گاردن خواهند داشت. به این معنا که دارای تنش های دمایی بیشتر، تابش شدید، باد شدید و خشکی بیشتر هستند. برای بهبود شرایط محیطی بهتر است دیوار سبز در جداره های رو به آفتاب و مخالف با بادهای شدید منطقه طراحی شوند.

آبیاری در این نوع گرین وال علاوه بر نوع گیاه، بر اساس فصل و وضعیت اقلیمی تعیین می شود. تناوب و مقدار آبیاری در طول سال متغییر بوده و دائما کنترل می گردد. نگهداری و بازکشت گیاهان خارجی در شروع فصل رویش (بهار) و هرس آنها در پایان فصل رویش (پاییز) صورت می گیرد. بسیاری از روش های نگهداری دیوار سبز خارجی از نظر عملیات و تعداد رسیدگی مشابه با روف گاردن است.

دیوار سبز داخلی
عملیات نگهداری از دیوار سبز خارجی با استفاده از بالابر

جدول مقایسه ویژگی های دیوار سبز داخلی و دیوار سبز خارجی

تفاوت دیوار سبز داخلی و خارجی

دیوار های سبز نیمه خارجی / نیمه داخلی

این دسته از دیوارهای سبز در فضاهای خارجی سرپوشیده یا فضاهای داخلی روباز مانند پاسیو ساخته می شوند. شرایط محیطی در این نوع فضاها بر اساس محل قرارگیری، جریان هوا، میزان تابش نور و رطوبت تعیین می شود. این شرایط معمولا به یکی از محیط های داخلی یا خارجی نزدیک تر است. و در نتیجه انتخاب نوع گیاهان بر اساس همین تشخیص صورت می گیرد. با این وجود باید توجه داشت که این محیط هنوز کاملا داخلی یا خارجی نیست. در نتیجه در انتخاب گیاهان داخلی انواع مقاوم تر و در انتخاب گیاهان خارجی انواع حساس تر که نیاز به دما یا نور زیاد ندارند مورد استفاده قرار می گیرند.

دیوار سبز داخلی
اجرای دیوار سبز در فضای پاسیو ویلای شخصی

اجرای روف گاردن
بنر اجرای روف گاردن
دانلود کاتالوگ اسپینگر
دانلود کاتالوگ اسپینگر

برخی پروژه های اجرا شده

پروژه مسکونی نیاوران

آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار:
مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع

پروژه پرنسا مال

آدرس: تهران – خیابان صابونیان
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۷
طراح: مهندسین مشاور دات
مساحت پروژه: ۲۳۰۰ متر مربع

پروژه شاد آباد

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
طراح پروژه: دفتر معماری فرحو
مساحت پروژه: 90 متر مربع

ساختمان مسکونی رزاقی

آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع

مسکونی مینا رزیدنس کیش

آدرس: جزیره کیش
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۹
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۶۰۰ متر مربع

روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال

آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع

مشاهده پروژه ها

One thought on “تفاوت دیوار سبز داخلی و خارجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: این محتوا شامل قوانین کپی رایت می شود.
× چطور می‌تونم کمکتون کنم؟