عوامل موثر در تعیین قیمت گرین وال – بخش دوم : پوشش گیاهی
هزینه ساخت دیوار سبز شامل بخش سازه ای و بخش گیاهی آن است. بخش سازه ای در مقاله قبل توسط کارشناسان اسپینگر (espinger) معرفی شد؛ که شامل قیمت سازه اصلی گرین وال، سازه پایه و عملیات آماده سازی دیوار برای نصب گرین وال است. اما بخش دوم در تعیین قیمت گرین وال مربوط به گیاهان و بخش وابسته به آنها، یعنی خاک بستر و سیستم آبیاری است. تنوع قیمت گیاهان به دلیل تنوع بالای گونه گیاهی دامنه وسیعی دارد. اما بخش غیر زنده یعنی بستر کشت و سیستم آبیاری مانند بخش سازه ای دارای گزینه های محدودتری است. در این متن عوامل موثر در تعیین قیمت گرین وال شامل گیاهان، خاک و سیستم آبیاری شرح داده شده است.
گیاهان، بستر کشت و آبیاری تا حدی جدا از سیستم دیوار سبز هستند. و می توان گفت بیشتر با توجه به داخلی یا خارجی بودن دیوار سبز تفاوت قیمت خواهند داشت. به همین دلیل در این متن توضیحات برای هر دو نوع سیستم مدولار و نمدی تقریبا یکسان است. و عوامل موثر بر قیمت گرین وال جدا از سیستم سازه ای آن خواهد بود.
برای مطالعه بیشتر درباره قیمت گرین وال می توانید مقاله ” قیمت گرین وال : سازه “ را مطالعه نمایید.
ترکیب خاک گرین وال چیست؟
خاک بستر کشت اصلی گیاه است. و به دلیل محدود بودن آن در دیوار سبز، اهمیت زیادی دارد. مهمترین ویژگی های خاک دیوار سبز عبارتند از: وزن سبک، غنی از مواد غذایی، زهکش مناسب و عاری از انواع آلودگی. که این خاک عموما شامل ترکیبی از خاک برگ، کوکوپیت، پرلیت، ورمیکولیت و ورمی کمپوست می تواند باشد. این خاک بسته به مواد ترکیبی و حجم مورد استفاده قیمت متفاوتی خواهد داشت. و با افزایش ترکیباتی مانند کوکوپیت که وارداتی است، قیمت خاک نیز بالا خواهد رفت.
بستر کشت در دیوارهای سبز رایج با سطح کوچک، ترکیبی از خاک غنی بسیار سبک است. اما در دیوارهای با وسعت زیاد معمولا از انواع بستر کشت خنثی (پرلیت، ورمیکولیت و کوکوپیت) و یا ترکیب آنها با خاک برگ استفاده می شود. در دیوارهای سبز بزرگ سیستم آبیاری عموما هیدروپونیک یا سمی هیدروپونیک است. این سیستم های آبیاری نیاز به استفاده از انواع خاک خنثی یا با مواد غذایی کم دارند. و اگرچه این خاک ها از نظر هزینه قیمت بالایی ندارند؛ اما این قیمت کم با هزینه بالای سیستم آبیاری و تغذیه هوشمند در سیستم هیدروپونیک جبران می شود. بهترین روش برای مدیریت قیمت خاک در دیوار سبز، بررسی قیمت خاک، سیستم آبیاری و عمر گیاه به صورت ترکیبی با یکدیگر است.
برای مطالعه بیشتر درباره انواع خاک سبک می توانید مقاله ” ویژگی های خاک روف گاردن “ را مطالعه نمایید.
پوشش گیاهی گرین وال
بخشی از مهمترین هزینه دیوار سبز مربوط به نوع پوشش گیاهی آن است. گونه، سایز، کیفیت و روش تولید گیاهان مهمترین اثر را در قیمت آنها دارد.
قیمت گونه های گیاهی دیوار سبز چقدر است؟
قرارگرفتن گیاهان در دسته گیاهان آپارتمانی یا فضای آزاد اثر زیادی بر قیمت آنها دارد. معمولا گیاهان آپارتمانی به دلیل هزینه تولید بیشتر گران تر هستند. اما می توان گفت مهمترین عامل تعیین کننده قیمت گیاهان در دیوار سبز، گونه آنهاست. گونه های کمیاب، کند رشد، با تکثیر سخت و خاص مشخصا قیمت بالاتری دارند. و این در مورد همه گروه های گیاهان داخلی و خارجی صادق است.
به طور مثال در گیاهان داخلی برای دیوار سبز، گیاهانی مانند انواع پوتوس، شفلرا و فوژر قیمت نسبتا مناسبی دارند. در حالیکه انواع فیلودندرون، آنتوریوم و پاچیرا هزینه بیشتری دارند. همینطور در انواع دیوار سبز خارجی گونه های پاپیتال، امین الدوله و اسطخدوس نسبتا ارزان هستند. و گیاهانی مانند پیچ کلماتیس، یاسمن و رزهای رونده نسبتا پر هزینه هستند. به همین دلیل ترکیب گیاهی اثر زیادی بر قیمت نهایی دیوار سبز خواهد داشت.
سایز و کیفیت گیاهان:
گیاهان سن تولید اقتصادی محدودی دارند. به طور مثال فروش گیاهان بسیار کوچک به دلیل هزینه کم مقرون به صرفه نیست. در حالیکه با دو ماه نگهداری، تولید کننده می تواند گیاه را حداقل به دو برابر قیمت عرضه کند. به همین دلیل این سایز از گیاهان به صورت معمول برای فروش موجود نیست، یا قیمت بالایی دارد. گیاهان سایز سه، چهار، هفت و یازده معمولا در ایران برای دیوار سبز استفاده می شوند. به همین دلیل به سایز مناسب گیاهان برای دیوارسبز باید توجه داشت.
علاوه بر آن کیفیت گیاهان اثر زیادی بر نمای دیوار سبز خواهد داشت. و با بالا رفتن کیفیت، هزینه تامین گیاه بالا می رود. با این وجود علاوه بر کیفیت، یکدست بودن گیاهان نیز اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل بهتر است گیاهان از یک تولید کننده تهیه شوند. ضمن آنکه خرید در تعداد بالا به دلیل کاهش قیمت مقرون به صرفه خواهد بود.
روش تولید گیاهان:
به طور معمول گیاهان در بسترهای ماسه ای یا ترکیبات رایج خاک گلخانه ای پرورش داده می شوند. این گروه از گیاهان برای کشت در انواع دیوار سبز با خاک مناسب هستند. یعنی در سیستم های آبیاری عادی و نیمه هیدروپونیک می توانند کشت شوند. اما در دیوارهای هیدروپونیک گیاهان تولید شده در خاک به راحتی قابل کشت نیستند.
برای دیوارهای هیدروپونیک پرورش گیاهان باید در بستر هیدروپونیک صورت گیرد. زیرا سیستم ریشه بندی گیاهان با توجه به خاک بستر کشت شکل خواهد گرفت. از آنجاکه تولید گیاهچه هیدروپونیک یا گیاهان سایز کوچک در ایران مقرون به صرفه نیست؛ عموما از گیاهان عادی استفاده می شود. که تلفات گیاهان در بستر را افزایش می دهد. و از آنجاکه بستر هیدروپونیک بدون بیماریست، انواع بیماری های قارچی را در آن گسترش می دهد. در نتیجه گیاه پیش از کشت نیاز به عملیات ریشه شویی خواهد داشت. در نظر گرفتن هزینه هر یک از این مراحل، حجم عملیات نگهداری و میزان تلفات گیاهی و بازکشت می تواند در انتخاب سیستم دیوار سبز مقرون به صرفه و مناسب بسیار موثر باشد.
سیستم آبیاری و کوددهی گرین وال
سیستم آبیاری و کوددهی در گرین وال به صورت قطره ای و اتوماتیک باید باشد. تنها در انواع دیوار سبز خانگی با متراژ کمتر از ۲ متر مربع می توان از آبیاری دستی، یا آبیاری قطره ای غیر اتوماتیک استفاده کرد. به همین دلیل هزینه سیستم آبیاری بخش لاینفک در تعیین قیمت گرین وال محسوب می شود. قیمت سیستم آبیاری بر اساس متراژ لوله، نوع لوله، نوع و تعداد قطره چکان ها، برد کنترل هوشمند، تانک، پمپ آب و سیستم تزریق کود مایع می تواند متقاوت باشد. قیمت هر یک از این بخش ها بر اساس کیفیت و کشور تولید کننده متفاوت خواهد بود. ضمن آنکه اجرا و نصب آن نیز باید توسط متخصص آبیاری صورت گیرد.
قیمت سیستم آبیاری در دیوار سبز غیر قابل حذف است. با این وجوذ برای کاهش هزینه در سیستم آبیاری می توان از تانک کوچکتر، بردهای کنترل ساده و نازل های یک بار مصرف استفاده کرد. و یا به جای سیستم کوددهی اتوماتیک، کوددهی به صورت دستی و یا از طریق سیستم آبیاری اصلی صورت گیرد. باید توجه داشت که در سیستم های هیدروپونیک، هیچ یک از بخش های سیستم آبیاری به دلیل حساسیت بالای گیاهان قابل حذف نیست. پس در مرحله اول برای کاهش قیمت دیوار سبز، بهتر است از سیستم عادی یا سمی هیدروپونیک استفاده شود.
طراحی چه اثری در قیمت گرین وال دارد؟
شکل طراحی، متراژ، پیچیدگی یا سادگی آن و چند تکه یا یکپارچه بودن دیوار سبز در قیمت نهایی بسیار موثر هستند. کم هزینه ترین نوع دیوار سبز متراژهای کوچک، یکپارچه و با ارتفاع حداکثر تا دو متر هستند. اضافه کردن هر نوع پیچیدگی به این دیوار ساده، قیمت آن را افزایش خواهد داد.
متراژ چه تاثیری در قیمت گرین وال دارد؟
هر قدر متراژ بالاتر باشد مسلما هزینه اجرای کار بیشتر خواهد شد. اما باید توجه داشت که بالابردن متراژ، هزینه های ثابت را سرشکن می کند. در نتیجه قیمت دیوار سبز در واحد مترمربع کاهش پیدا خواهد کرد. همه انواع دیوار سبز مواردی مانند تجهیزات سیستم آبیاری یا زیرسازی را دارند. بنابراین قیمت بهینه ای برای متراژ مورد نظر ساخت دیوار سبز وجود دارد؛ که هزینه تجهیزات ثابت را در متراژ مناسب سرشکن می کند.
پیچیدگی و سادگی طرح
پیچیدگی و سادگی طرح نیز اثر زیادی بر هزینه اضافی ساخت دیوار سبز دارد. به طور مثال دیوارهای سبز در هر دو متر طول ارتفاع نیاز به گاتر دارند. بنابر این در دیواری با ارتفاع ۲۰ متر حداقل نیاز به ۱۰ گاتر است. در غیر این صورت افزایش شیب رطوبت و مواد غذایی در بخش پایین دیوارسبز به گیاهان آسیب می رساند. ضمن آنکه در دیوارهای بسیار بلند یا بسیار عریض نیاز به پمپ فشار آب قوی نیز هست. این افزایش تاسیسات و اجرای سیستم آبیاری باعث افزایش قیمت در دیوار سبز خواهد شد. و علاوه بر متریال هزینه اجرایی بیشتری نیز خواهد داشت.
یکپارچگی طرح
مورد دیگر در خصوص یکپارچگی طرح هست. دیوارهای سبز یک تکه به تمرکز همه تجهیزات در یک محل کمک می کنند. و هزینه ساخت کمتری دارند. در حالیکه دیوارهای سبز چند تکه بسته به میزان فاصله قطعات دیوار سبز از هم، نیاز به هزینه بیشتری دارند. مثلا ممکن است به چند دستگاه آبیاری جدا از هم نیاز داشته باشند. سیستم لوله کشی بیشتری اجرا شود. و یا هزینه بالایی برای ساخت گاتر و زیرسازی جدا از هم نیاز داشته باشند. در بعضی موارد اجرای گرین وال های کوچک و متعدد قیمت ساخت دیوارسبز را تا دو برابر در مترمربع بالا می برد.
در نهایت باید گفت که عوامل موثر بر تعیین قیمت دیوار سبز بسیار زیاد است. و به همین دلیل با توجه به متریال مصرفی، نیازهای اجرایی و مدت زمان اجرای پروژه باید محاسبه شوند. در نظر گرفتن این هزینه ها و مقایسه آن با بودجه مورد نظر، کمک زیادی در طراحی مناسب دیوار سبز خواهد داشت. ضمن آنکه با آگاهی به این نکات می توان گزینه های بیشتری برای مدیریت هزینه و ساخت دیوار سبز مورد نظر داشت.
برخی پروژه های اجرا شده
آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار: مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع
آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع
روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال
آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع