آشنایی با فلاورباکس بتنی
فلاورباکس های بتنی مقاوم ترین نوع فلاورباکس هستند؛ که می توان آنها را دارای مدرن ترین نما نیز در نظر گرفت. اگرچه فلاورباکس های ساده فلزی و کامپوزیت نیز در معماری مدرن مورد استفاده قرار می گیرند؛ اما هیچ کدام دارای بافت خاص بتن نیستند. این گروه از فلاورباکس ها نمای بسیار ساده و ترکیب رنگی محدودی دارند؛ با این وجود طیف لطیف رنگ بتن، بافت خاص و ماندگاری بالا، آنها را تبدیل به یکی از پر کاربردترین مبلمان در معماری معاصر کرده است. در ادامه ی مجموعه مقالات فلاورباکس، اسپینگر ( espinger ) در این متن به معرفی فلاورباکس بتنی، ویژگی ها و کاربردهای آن پرداخته است.
برای مطالعه بیشتر درباره انواع فلاورباکس می توانید مقاله ” معرفی انواع فلاورباکس ” را مطالعه نمایید.
فلاورباکس بتنی چیست؟
فلاور باکس های بتنی، باکس های کشت ساخته شده از انواع بتن هستند. برای ساخت این نوع باکس از قالب های پیش ساخته استفاده می شود. به این ترتیب نوع بتن، ترکیبات و رنگ ترکیب در کنار شکل قالب محصول نهایی را تشکیل می دهد. مواد سازنده بتن ترکیبی از سیمان و ماسه است. که بر اساس میزان مقاومت مورد نظر، شکل باکس، رنگ آن و همینطور بافت نما درصد ترکیب اختلاط مواد در آن متفاوت است.
در باکس های بتنی بزرگ، علاوه بر بتن از میلگرد نیز استفاده می شود. به این صورت که میلگرد به صورت استراکچر پایه درون قالب قرار گرفته و بعد با بتن پوشانده می شود. این گروه از باکس ها برای کشت درختان بسیار مناسب هستند. و قدرت تحمل بار زیادی دارند. البته وزن این نوع باکس نیز بسیار بالا خواهد بود. در صورت نیاز برای کاهش وزن باکس های بتنی، درون سازه داخلی از توری های فلزی استفاده می شود. این توری ها فضایی تو خالی در دیواره باکس بوجود می آوردند که مانع از پر شدن با بتن می شود. و با وجود ظاهر یکسان با سایر باکس ها، به دلیل بتن کمتر وزن سبک تری خواهند داشت. این گروه از باکس ها تا حدی تخصصی بوده و برای ساخت آنها نیاز به دقت و زمان بیشتری است. به همین دلیل هزینه تولید بالاتری دارند.
کاربرد فلاورباکس های بتنی در ایران
اولین فلاورباکس های بتنی در ایران توسط شهرداری تهران ساخته شد. این نوع باکس از نمونه های آمریکایی و اروپایی الگو برداری شد؛ و به طور گسترده در جداره اتوبان های تهران مورد استفاده قرار گرفت. باکس های بتنی به دلیل تحمل وزن بسیار زیاد و مقاومت در برابر رطوبت به راحتی در دیواره اتوبان ها به کار می روند. که ساختار مناسبی برای تثبیت جداره و کشت گیاه ایجاد می کنند.
در طی زمان طراحی و کیفیت باکس های بتنی بهبود پیدا کرد. به شکلی که به صورت مبلمان شهری مانند فلاورباکس، نیمکت و سطل زباله تولید شد. مقاومت به عوامل محیطی و هزینه مناسب مهمترین ویژگی این نوع مبلمان شهری است. و به طور فراوان در فضاهای باز شهری، مراکز اداری، تجاری و سازه های مدرن به کار می روند. در آخرین مرحله از توسعه فلاورباکس های بتنی استفاده از آنها در معماری مدرن و پست مدرن به صورت گسترده بود. استفاده از متریال با رنگ های نود و بافت خاص نما، بتن را تبدیل به یکی از متریال های اصلی در طراحی مدرن کرد. و به تناسب آن مبلمان خاص بتنی به طراحی های مسکونی و ویلایی وارد شد.
انواع فلاورباکس های بتنی
فلاورباکس بتنی ثابت
این گروه از باکس ها به صورت قالب بندی و بتن ریزی در زمان ساخت بنا اجرا می شوند. و در واقع بخشی از عملیات عمرانی ساختمان در روف گاردن، محوطه، تراس، پاسیو و یا فضای داخلی هستند. این باکس ها در محاسبات سازه ای در نظر گرفته می شوند. در نتیجه مشکل امنیتی نخواهند داشت. طراحی بخشی از باکس ها با این روش می تواند به ایجاد ساختار مناسب فضای سبز در بنا کمک زیادی بکند. زیرا فضای سبز را تبدیل به بخش لاینفک در طرح اصلی بنا خواهد کرد.
فلاورباکس بتنی متحرک یا پیش ساخته
انواع فلاورباکس های پیش ساخته به صورت رایج در بازار موجود هستند. این نوع باکس کشت مانند سایر فلاورباکس ها به صورت صنعتی و نیمه صنعتی تولید می شوند. و با هزینه مناسب در بازار به فروش می رسند. که حتی در بعضی از اشکال سفارشی نیز قابل تولید هسنند. باکس های متحرک دارای قابلیت جابجایی هستند. در ایجاد چیدمان های متفاوت کاربرد زیادی دارند. این نوع باکس ها بیشتر در مبلمان شهری استفاده می شوند؛ یا به عنوان محل کشت تکی یا مینیمال در پروژه های شخصی نیز به کار می روند.
مهمترین ویژگی های فلاورباکس بتنی چیست؟
فلاورباکس های بتنی دارای ویژگی هایی هستند، که آنها را نسبت به سایر محصولات متمایز می کند. این ویژگی ها عبارتند از مقاومت بسیار بالا به تغییرات دمایی و آسیب فیزیکی، وزن بسیار بالا، قیمت نسبتا مناسب، تنوع رنگی مناسب و قابلیت طراحی در ابعاد و اشکال مختلف.
مقاومت
بتن ماده ای بسیار مقاوم است. میزان تخریب آن در برابر شرایط جوی نامناسب، تغییرات دمایی، رطوبت و ضربه بسیار کم است. در نتیجه باکس های بتنی برای استفاده در اقلیم های سخت، فضاهای پر تردد و فضای خارجی مناسب هستند. یکی از مهمترین ویژگی های بتن رابطه خوب آن با آب است. به گونه ای که هر قدر بیشتر در معرض آب قرار بگیرد، مقاومت آن افزایش پیدا می کند. و برای کشت گیاهان گزینه ی مناسبی است.
وزن
باکس های بتنی معمولی که به صورت صنعتی و نیمه صنعتی ساخته می شوند، وزن بسیار بالایی دارند. این وزن بالا در استحکام و ایستایی باکس بسیار موثر است. اما همین وزن بالا استفاده آنها در روف گاردن را محدود می کند. برای رفع این محدودیت از دو روش استفاده می شود. در باکس های متحرک/پیش ساخته که وزن ثقلی بالایی دارند، از باکس های سبک با توری استفاده می شود. این مدل ها برای استفاده در روف گاردن و تراس سبز مناسب تر هستند.
در روش دوم برای مدیریت وزن باکس های بتنی، می توان آنها را به صورت ثابت اجرا کرد. برای این نوع روف گاردن، باکس ها در زمان ساخت بنا همزمان با بتن ریزی بام ساخته می شود. به همین دلیل محاسبات وزنی آن در سازه محاسبه شده و به عنوان بخشی از بنا اجرا می گردد. و محدودیتی برای کاربرد بتن در بام نخواهد بود. فلاورباکس های ثابت قابلیت تغییر مکان نخواهند داشت. با این وجود مقاومت بالا و امنیت سازه، این سیستم را به یکی از روش های رایج ساخت روف گاردن تبدیل کرده است.
قیمت
هزینه فلاورباکس بتنی نسبت به سایر متریال ها متوسط است. ضمن آنکه به دلیل استفاده از یک قالب، در تعداد زیاد بسیار مقرون به صرفه می تواند باشد. دو عامل مهم تعیین کننده در قیمت فلاورباکس کیفیت ترکیبات (نوع بتن) و قالب پایه است. به همین دلیل قیمت برای باکس های موجود در بازار بسیار مناسب خواهد بود. اما در طرح های خاص که نیاز به قالب سازی اولیه دارد، قیمت بالا بوده؛ و تنها در تعداد زیاد مقرون به صرفه است. در واقع یکی از محدودیت های فلاورباکس بتنی، شخصی سازی آن در تعداد کم است.
رنگ
تنوع رنگ در سازه های بتنی طیف ملایمی از رنگ های سفید تا طوسی تیره، اخرایی، زرد نخودی، برنزی، آبی، سبز و قرمز خاکی است. این رنگ ها به صورت رنگ مایع یا پودری به ملات بتن اضافه می شوند. در نتیجه تنوع رنگی مناسبی برای طرح های مختلف خواهند داشت. باید توجه داشت که در بتن از رنگ مخصوص آن استفاده می شود؛ تا کیفیت ترکیب بتن را کاهش پیدا نکند.
شکل
بتن در حالت روان خود بسیار انعطاف پذیر است. به همین دلیل قالب تعیین کننده ی شکل نهایی فلاورباکس است. بتن همه ی فرم های منظم، نا منظم، شکسته و ارگانیک را در بر می گیرد. ظرافت در زوایا و یا یکدستی در سطوح به ترکیب بتن وابسته است. بنابراین در فرم ها و ابعاد متفاوت نیاز به ترکیبات متفاوتی از بتن خواهد بود. تولید ترکیب مناسب بتن، هماهنگ با شکل قالب روندی تخصصی است؛ که بتوان باکس دلخواه با ظاهر مناسب را تولید کرد.
برخی پروژه های اجرا شده
آدرس: تهران – نیاوران
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۳
معمار: مهندس عضدی فر
مساحت پروژه: ۱۸۰ متر مربع
آدرس: قم
تاریخ اجرای پروژه: ۱۳۹۱
نوع پروژه: مسکونی
مساحت پروژه: ۱۶۰ متر مربع
روف گاردن محوطه جنوبی ایرانمال
آدرس: تهران
تاریخ اجرای پروژه: 1397
نوع پروژه: تجاری - تفریحی
مساحت پروژه: 2000 متر مربع